Τρώγοντας αλμυρά φαγητά ή σνακ, θα μας κάνουν να διψάσουμε είτε...
πολύ σύντομα, είτε μετά από κάποια ώρα. Το σίγουρο είναι πως είτε αμέσως, είτε μετά από λίγη ώρα, διψάμε με το αλάτι, δεν το γλυτώνουμε!
Όλη αυτή την αναστάτωση, την προκαλεί το νάτριο (το αλάτι είναι χλωριούχο νάτριο).
Ο οργανισμός μας έχει μηχανισμούς που ελέγχει τις ισορροπίες του νερού σε διάφορα μέρη του και αν εντοπίσει έλλειψη, ενεργοποιεί το αίσθημα της δίψας. Αντίστοιχα τέτοιοι μηχανισμοί ελέγχουν και την ποσότητα νατρίου στο αίμα.
Τώρα, το αλάτι όταν το καταναλώνουμε, απορροφάται ένα μέρος "στη διαδρομή" ενώ ταξιδεύει μέσω της πεπτικής οδού, κι έτσι δεν προλαβαίνει να φτάσει καν στο λεπτό έντερο που πραγματοποιείται η πέψη.
Έτσι το νάτριο που περιέχει το αλάτι, περνάει άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος, κάνοντας το αίμα μας... πιο αλμυρό!
Το αίμα αυτό κυκλοφορεί στο σώμα μας και συγκεντρώνεται το αλάτι αυτό έξω από τα κύτταρα. Έτσι, τα κύτταρα για να το διαλύσουν - αραιώσουν, αποβάλλουν νερό.
Σταδιακά όμως, τα κύτταρα αφυδατώνονται και δεν έχουν πλέον επαρκή ποσότητα νερού μέσα τους για να λειτουργήσουνε σωστά! Έτσι, ενεργοποιούν τους μηχανισμούς της δίψας "καλώντας" άμεσα τον οργανισμό μας να καταναλώσει νερό! Αν παρατηρήσετε, όταν διψάμε πολύ, αν έχουμε έντονη δραστηριότητα, σιγά σιγά τείνουμε να μην αποδίδουμε πολύ καλά. Τα κύτταρα αρχίζουν να μην αποδίδουνε 100% όπως θα έπρεπε, γιατί έχουνε έλλειψη νερού!
Επίσης, όσο μεγαλύτερη έλλειψη δημιουργηθεί, τόσο πιο έντονα διψάμε, δηλαδή τόσο πιο έντονα μας προειδοποιεί ο οργανισμός μας και συγκεκριμένα οι μηχανισμοί της δίψας.
Γι’ αυτό λοιπόν διψάμε με το αλάτι! Γιατί πολύ απλά, τα κύτταρα έχουν αφυδατωθεί - έχουν αποβάλλει νερό για να διαλύσουν - αραιώσουν το αλάτι που "πάρκαρε στην πόρτα τους" κι έτσι... ξέμειναν από επαρκή ποσότητα νερού! Και εδώ έρχεται και κολλάει αυτό που λένε ότι το αλάτι κάνει κατακράτηση υγρών: γίνεται η αιτία ώστε τα κύτταρα να αποβάλλουν νερό για να το καταπολεμήσουν, κι έτσι χρειάζονται κι άλλο νερό. Αλλά το νερό που απέβαλλαν για τη διάλυση του αλατιού, δεν το απέβαλλε ο οργανισμός μας ακόμα.
Έτσι, καταναλώνουμε κι άλλο νερό αφού διψάμε, τα κύτταρα απορροφούνε κι άλλες ποσότητες νερού για να λειτουργήσουν, το παλιό νερό παραμένει ακόμα εκεί, δημιουργώντας σταδιακά ένα φούσκωμα (αφού έχει γίνει κατακράτηση υγρών), το οποίο κάνει έναν φαύλο κύκλο, αφού ξανα-αποβάλλεται νερό από τα κύτταρα.
Φανταστείτε το ακόμα πιο απλά, ότι με το αλάτι συσσωρεύουμε νερό μέσα μας, το οποίο είναι στην ουσία άχρηστο και θα αποβληθεί σιγά σιγά από τον οργανισμό μας!
Αν μειώσουμε την ποσότητα του αλατιού που τρώμε, τότε σιγά σιγά το φούσκωμα αυτό θα αρχίσει να υποχωρεί αφού θα μειωθεί η κατακράτηση υγρών.
Είδαμε εδώ στο coolweb.gr γιατί διψάμε με το αλάτι, αλλά φυσικά υπάρχουν κι άλλες αιτίες που μας κάνουνε να διψάμε. Θα ασχοληθούμε με αυτές σε επόμενα άρθρα μας, stay tuned! :)
http://coolweb.gr
Γιατί διψάμε με το αλάτι;
Reviewed by Unknown
on
11:00
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου