Πράσινο φως για τις συσκευές εντοπισμού ανθρώπων

Πράσινο φως για τις συσκευές εντοπισμού ανθρώπων
Τη χρήση συσκευών εντοπισμού ανθρώπων για τις ευπαθείς ομάδες και τους ανήλικους επέτρεψε υπό όρους η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.


Η συσκευή είναι μικρού μεγέθους, περιλαμβάνει κύκλωμα κινητής τηλεφωνίας, σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού θέσης και κουμπί πανικού.

Η Αρχή Προστασίας πήρε την συγκεκριμένη απόφαση μετά από αίτημα που υπέβαλαν δύο συνδρομητικές εταιρείες παροχής 24ωρης παρακολούθησης μέσω ειδικού κέντρου οι οποίες επιτρέπουν στον συνδρομητή να γνωρίζει τη γεωγραφική θέση αυτού που φοράει την εν λόγω συσκευή.

Ωστόσο σύμφωνα με την απόφαση οι συσκευές αυτές απευθύνονται μόνο σε άτομα με προβλήματα υγείας, άτομα επιφορτισμένα με το καθήκον της φροντίδας ανθρώπων με προβλήματα υγείας, καθώς και τους γονείς ανηλίκων.

«Σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των φερόντων, είναι η ατομική τους ασφάλεια και η παροχή υπηρεσιών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης» αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση της Αρχής και προσθέτει ότι «στην περίπτωση που ο φέρων τη συσκευή γεωεντοπισμού και ο συνδρομητής, είναι διαφορετικά πρόσωπα, «τότε θα πρέπει ο φέρων να έχει προηγουμένως ενημερωθεί και συγκατατεθεί ως προς την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων. Για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα θα πρέπει να υπάρχει η έγγραφη συγκατάθεση του φέροντα. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φέρων είναι ενήλικος και στερείται δικαιοπρακτικής ικανότητας, τότε η συγκατάθεση για την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων δίνεται εγγράφως από τον δικαστικό συμπαραστάτη. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φέρων είναι ανήλικος, τότε απαιτείται η συγκατάθεση των ασκούντων τη γονική μέριμνα του ανηλίκου».



πηγή
Πράσινο φως για τις συσκευές εντοπισμού ανθρώπων Πράσινο φως για τις συσκευές εντοπισμού ανθρώπων Reviewed by Unknown on 16:10 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.