Η ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ



Oι Έλληνες γιατροί έδιναν μεγάλη σημασία στην υγιεινή στην περιποίηση του σώματος και στις σωματικές ασκήσεις.Για τους άντρες αλλά και για τις γυναίκες η γυμναστική φαινόταν απαραίτητη για την υγεία και την ευεξία...
Τα παιδιά μάθαιναν από μικρά να κολυμπάνε και να πλένονται στα ποτάμια και στις θάλασσες.Ειδικά τα Σπαρτιατόπουλα κάνανε κάθε μέρα μπάνιο ακόμα και τον χειμώνα στον Ευρώτα ποταμό.
Ο Πεισίστρατος και οι γιοί του,στον 6ο αιώνα,εφοδίασαν την Αθήνα με κρήνες μνημειώδες,όπου έρχονταν οι γυναίκες να γεμίσουν τις στάμνες τους,αλλά επειδή οι κρήνες είχαν ψηλά τους κρούνους τους μπορούσαν να σταθούν ακριβώς κάτω από τον κρούνο και να κάνουν το "ντους"τους.
Αν η κρήνη έχει και μια λεκάνη,που μαζεύει τα νερά ,απαγορεύοταν να κάνει κανείς μπάνιο για να αποφύγει κάθε
μίανση.

Οι Αθηναίες της αστικής τάξης έκαναν μπάνιο στο σπίτι τους ή σ'ένα λουτρό ή σε μια γούρνα με πόδια που βρισκόταν σ'ένα δωμάτιο στο γυναικωνήτη.Είναι μια σκηνή που συχνά παριστάνουν τ'αγγεία.
Οι Έλληνες δεν γνώριζαν το σαπούνι.Οι αθλητές στο γυμναστήριο αλειφόταν με λάδι και με άμμο,μετά καθάριζαν το δέρμα με τη στλεγγίδα και μετά πλένονταν.Στο μπάνιο χρησιμοποιούσαν ή ανθρακικό άλας απο ακάθαρτη σόδα,ορυκτό,ή διάλυση ποτάσας που την έφτιαχναν με στάχτη από ξύλα, ή μια ειδική άργιλο(σμήγμα χαλαστρίου,κιμωλία).
Σήμερα η Κίμωλος,παράγει ακόμα ένα είδος ασβεστολιθηκής πέτρας πλούσια σε σόδα που ονομάζεται κιμωλία.


Περιποιόντουσαν τα μαλλιά ,το μουστάκι και τα γένια και το μήκος ήταν ανάλογα με την μόδα της εποχής.Ο κουρέας περιποιείται επίσης τα νύχια των ποδιών και των χεριών.Μόνο στα χρόνια του Μ.Αλεξάνδρου οι Έλληνες άρχισαν να ξυρίζουν τελείως τα γένια και το μουστάκι τους.Στην κλασσική εποχή το ξυράφι είναι γυναικείο "αξεσουάρ" κι όχι αντρικό για να εξαφανίζουν τις παραπανίσιες τρίχες.Επίσης για τον ίδιο λόγο τις έκαιγαν στη λίχνο ή τις έβγαζαν με ειδικές κρέμες.Χρησιμοποιούσαν επίσης διάφορα αρώματα που τ'αγόραζαν στο ΜΥΡΟΠΩΛΕΙΟΝ και φτιασίδια.

Οι εταίρες δεν χρησιμοποιούσαν μόνο και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα το άσπρο χρώμα του ανθρακικού μόλυβδου και το κόκκινο της αγχούσας(φυτό απο τη ρίζα του οποίου εξάγεται ερυθροβαφή)αλλά έβαφαν επίσης τα μάτια τους και τα φρύδια(μαύρα ή καστανά)ήξεραν επίσης και τη χρήση του....σουτιέν(στρόφιον).

Μετά τους μηδικούς πολέμους σχεδόν μόνο τα παιδιά έχουν μακριά μαλλιά,όταν πλησιάζουν στην εφηβεία τα κόβουν και τα αφιερώνουν στους θεούς.Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στην Σπάρτη:Τα παιδιά έχουν κομμένα σύριζα τα μαλλιά τους και οι ενήλικοι έχουν αυτή τη μακριά κόμη,που μιμούνται στην Αθήνα μόνο οι κομψευμένοι της τάξης των ιππέων.

Τα γένια τους τα έκοβαν συχνά σαν κολλιέ στην αρχαϊκή εποχή αλλά στην εποχή του Περικλή τα άφηναν πάνω στα μάγουλα, και στο πηγούνι τα έκοβανσε σχήμα οβάλ ή μυτερά.

Αντρες και γυναίκες χτενίζοταν κατα τον ίδιο τρόπο την αρχαϊκή εποχή αλλά οι Αθηναίες της κλασσικής εποχής διατήρησαν και μάλιστα έκανα πιο περίπλοκα τα χτενίσματα που οι άντρες τους είχαν πια εγκαταλείψει.Δεν άφηναν τα μαλλιά τους λυμένα να κυματίζουν επάνω στους ώμους τους παρά μόνο σε ορισμένες γιορτές,τα κοντά μαλλιά ήταν ο κανόνας στην αρχή για τις δούλες.

Οι ελεύθερες γυναίκες έκοβαν τα μαλλιά τους μόνο όταν πενθούσαν.Οι κοπέλες συχνά φορούσαν κορδέλες για να κρατάνε τα μαλλιά τους ψηλά στο κεφάλι και άφηναν ελεύθερο μόνο το μέτωπο.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν χτένες στις ανασκαφές λόγου χάρη στην Αγορά της Αθήνας μια διπλή χτένα απο ξύλο ελιάς με 31 λεπτά δόντια απο τη μια πλευρά και 20 χοντρά απο την άλλη.στολισμένη στο κέντρο μ'ένα στόλισμα ωοειδές και σιδερένιες λάμες σκαλισμένες.


Άλλες χτένες είναι φτιαγμένες από ελεφαντόδοντο, κοκκάλινες από ταρταρούγα και από μπρούντζο.Μερικές έχουν τέτοια διακόσμηση που τις κάνει πραγματικά έργα τέχνης.
Έβαφαν τα μαλλιά κυρίως για να τα κάνουν ΞΑΝΘΑ .Το ξανθό ήταν το χρώμα που το εκτιμούσαν περισσότερο απ'ολα. Χρησιμοποιούσαν επίσης και μαλλιά πρόσθετα και περούκες.


Η ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Reviewed by junior on 04:30 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.