Διαφεύγοντας μια καταστροφή




Κάτω από την εξέδρα εκτόξευσης 
39A στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ βρίσκεται, εγκαταλειμμένο σήμερα- το σύστημα διαφυγής του προγράμματος κατάκτησης της Σελήνης «Apollo»...



Η φωτογραφική περιήγηση παρακάτω μας πηγαίνει εκεί που λίγοι άνθρωποι έχουν πάει ποτέ, στο καταφύγιο που προοριζόταν να κρατήσει ζωντανούς τους αστροναύτες και τα συνεργεία διάσωσης σε περίπτωση που κάτι στην εκτόξευση του γιγάντιου πυραύλου Saturn 5 δεν πήγαινε καλά.


Το σενάριο προέβλεπε ότι ένα ειδικά εκπαιδευμένο πλήρωμα θα απομάκρυνε τους αστροναύτες από τον θαλαμίσκο, κατεβαίνοντας από ένα ειδικό ανελκυστήρα στο βάση του ικριώματος όπου στηριζόταν ο πύραυλος. Στην βορειοδυτική γωνία της βάσης υπήρχε ένα άνοιγμα και ένας διάδρομος ολίσθησης, μια τσουλήθρα με επικάλυψη τεφλόν που οδηγούσε στην είσοδο του καταφυγίου, γνωστού σαν «rubber room» καθώς είχε ειδική ελαστική μόνωση, αναρτημένο πάνω σε αποσβεστήρες για να προσφέρει πιθανότητες επιβίωσης από την έκρηξη των 2.600 τόνων καυσίμου του πυραύλου.


Το σύστημα ανακαταλήφθηκε αργότερα και στις εκτοξεύσεις των διαστημικών λεωφορείων χρησιμοποιείτο μια μέθοδος απομάκρυνσης με ένα καλώδιο και καλάθι από την κορυφή του πύργου.



Διαφεύγοντας μια καταστροφή Διαφεύγοντας μια καταστροφή Reviewed by junior on 21:20 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.