Ενδείξεις ότι Ρωσία και Τουρκία τα βρήκαν στοιχειωδώς! Το ξανθό γένος που θα μας σώσει...



Η έλευση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία την ερχόμενη Δευτέρα, ήταν φυσικό να εστιάσει την προσοχή μας ...

σε όσα λέγονται από διάφορες πλευρές και κύκλους της μιας ή της άλλης χώρας, σε μια προσπάθεια να αντιληφθούμε τι περίπου πρέπει να περιμένουμε.


Μια συνέντευξη που έδωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Άγκυρα, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι έδωσε κάποιες ενδείξεις για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, ιδίως όσον αφορά στα ανοικτά θέματα που τις έχουν εμφανώς διχάσει, όπως αποκαλύφθηκε από τις δημόσιες τοποθετήσεις ανωτάτων κυβερνητικών αξιωματούχων.



Στο θέμα του αεροσκάφους που έφερε ανταλλακτικά για τα συριακά αντιαεροπορικά ραντάρ, φαίνεται ότι οι δυο χώρες έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Οι Ρώσοι παίρνουν ένα μέρος της ευθύνης ώστε να επιτρέψουν οδό εύσχημης διαφυγής στον Ερντογάν ο οποίος βρέθηκε στριμωγμένος στη γωνία, ενώ οι γνωστές όχι και πολύ προσεκτικές – ως συνήθως – δηλώσεις του, πήγαν να προκαλέσουν μείζων ζήτημα στις σχέσεις Μόσχας – Άγκυρας. Πρώτη φορά γίνεται λόγος για αντιαεροπορικά ραντάρ, αφού μέχρι σήμερα οι δημόσιες τοποθετήσεις Ρώσων αξιωματούχων μιλούσαν για ραντάρ γενικώς και υλικά διπλής χρήσης. Κατά συνέπεια, οι Ρώσοι δίνουν εμμέσως ένα δίκιο στην Τουρκία για την υποχρέωση σε προσγείωση του αεροσκάφους.



Η Ρωσία, όπως φάνηκε από τα λόγια του πρεσβευτή της στην Τουρκία, θα καταλογίσει μέρος της ευθύνης και στον πιλότο του συριακού αεροσκάφους, ο οποίος φέρεται πλέον να μην ενημέρωσε, ως όφειλε – προσθέτουν πλέον – τις τουρκικές αρχές για τη φύση του φορτίου που μετέφερε. Βολικό… προσθέτοντας μάλιστα ο πρεσβευτής ότι το θέμα δεν θα εγερθεί στις συνομιλίες Πούτιν και Ερντογάν, είναι σα να λένε ότι το ζήτημα έχει κλείσει παρασκηνιακά.



Ρωσική υποχώρηση διαφαίνεται και στο ζήτημα των αντιαεροπορικών – αντιβαλλιστικών συστημάτων Patriot. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας, ανέφερε ότι κανείς δεν δικαιούται να ανακατευθεί στον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να προστατευθεί η Τουρκία και εστίασε την ανησυχία της Ρωσίας στο ενδεχόμενο η ανάπτυξη των συστημάτων να αποτελέσει πρόσχημα για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, το οποίο σίγουρα επιθυμούν να αποτρέψουν. Προφανώς κι εκεί δόθηκαν διευκρινίσεις – από Δευτέρα ξεκινά και ο απευθείας διάλογος της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ – άρα κι εδώ το πράγμα δείχνει να ξεκαθαρίζει.



Τούτων λεχθέντων, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ανακοινώσεις που θα γίνουν, αφού η λογική λέει ότι οι δυο πλευρές θα ανακοινώσουν κάτι σημαντικό, ίσως στον ενεργειακό τομέα, αφού οι ρωσικές υποχωρήσεις δεν μπορεί παρά να έχουν κάποιο χειροπιαστό αντάλλαγμα.




defence-point.gr
Ενδείξεις ότι Ρωσία και Τουρκία τα βρήκαν στοιχειωδώς! Το ξανθό γένος που θα μας σώσει... Ενδείξεις ότι Ρωσία και Τουρκία τα βρήκαν στοιχειωδώς! Το ξανθό γένος που θα μας σώσει... Reviewed by junior on 04:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.