Εφικτό το ταξίδι πίσω στο χρόνο



Μια ομάδα κβαντικών φυσικών του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι δυνατή η δημιουργία μιας χρονομηχανής, η οποία θα επιτρέπει το ταξίδι στο παρελθόν και συνεπώς την πρόκληση αλλαγών σε αυτό, χωρίς καν να δημιουργούνται παράδοξα στο παρόν και το μέλλον.


Οι κβαντομηχανικοί έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα – αξιοποιώντας το μυστηριώδες φαινόμενο του «κβαντικού εναγκαλισμού» (που ξένιζε ακόμα και τον Αϊνστάιν)- να τηλεμεταφέρουν κβαντικές καταστάσεις από το ένα μέρος στο άλλο, σε απόσταση χιλιομέτρων.

Τώρα ο καθηγητής Σιθ Λόιντ και οι συνεργάτες στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», φιλοδοξούν να πάνε ακόμα παραπέρα, αξιοποιώντας ένα άλλο κβαντικό φαινόμενο, την «μετα-επιλογή», προκειμένου να ταξιδέψουν ανάποδα στον χρόνο.

Όπως δήλωσε ο Λόιντ στο περιοδικό “Technology Review” (Τεχνολογική Επιθεώρηση), «είναι δυνατό για τα σωματίδια (και, θεωρητικά, για τους ανθρώπους) να ταξιδέψουν στο τούνελ του χρόνου, από το μέλλον προς το παρελθόν». Οι ερευνητές του ΜΙΤ θεωρούν ότι αν συνδυαστούν τα φαινόμενα του «κβαντικού εναγκαλισμού» και της «κβαντικής μετα-επιλογής», είναι η εφικτή η τηλεμεταφορά στο παρελθόν.

Αντίθετα με άλλες θεωρίες τηλεμεταφοράς στον χρόνο, η συγκεκριμένη κβαντική θεωρία αποφεύγει διλήμματα και παράδοξα που προκύπτουν από ένα τέτοιο ταξίδι στον χρόνο (του τύπου «αν φρόντισα ο μπαμπάς και η μαμά μου να μη συναντηθούν ποτέ στο παρελθόν, τότε εγώ πώς υπάρχω σήμερα;» ή «αν σκότωσα τον παππού μου όταν τον συνάντησα στο παρελθόν, τότε πώς εγώ γεννήθηκα και πώς γίνεται μετά να ταξίδεψα στο παρελθόν κοκ;»).

Επιπλέον, αντίθετα με άλλες θεωρίες «επιστροφής στο μέλλον», η κβαντική χρονομηχανή δεν προϋποθέτει την κάμψη του χωροχρόνου (κάτι που υποτίθεται ότι κάνουν οι μαύρες τρύπες, όμως ένα ταξίδι μέσω αυτών φαντάζει ιδιαίτερα απίθανο από πρακτική άποψη…).

Φυσικά και το κβαντικό ταξίδι στο παρελθόν δεν φαντάζει προς το παρόν πιο κοντά στην πραγματικότητα, καθώς δεν είναι παρά μια αμφιλεγόμενη θεωρία και πολλοί φυσικοί δεν πιστεύουν ότι μπορεί ποτέ να υλοποιηθεί. Πάντως η ομάδα του ΜΙΤ την παρουσίασε με τίτλο «Η κβαντομηχανική του ταξιδιού στον χρόνο μέσω μετα-επιλεγμένης τηλεμεταφοράς» στο arxiv.org – Quantum Physics.


ΠΗΓΗ
Εφικτό το ταξίδι πίσω στο χρόνο Εφικτό το ταξίδι πίσω στο χρόνο Reviewed by Unknown on 10:30 Rating: 5

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αν θεωρητικά κάποτε στο μέλλον γίνει αυτό εφικτό, από τη χρονική στιγμή εκείνη και πέρα οι απόγονοί μας από κάθε μελλοντική γενιά και από τα απέραντα βάθη του μέλλοντος θα κατάκλυζαν κάθε στιγμή του παρελθόντος. Για παράδειγμα, πέραν τον άλλων σαν επισκέπτες δεν θα ήθελαν να είναι παρών σε κάποιες μεγάλες ιστορικές στιγμές; Δεν θα είχανε πάει για παράδειγμα στη μάχη των Θερμοπυλών; Στην εκστρατεία του Μ. Αλέξανδρου; Στην Τροία; σε νεότερες ιστορικές στιγμές; Κάπου δεν θα είχανε αν όχι σήμερα δώσει το παρών; Τίποτα, κανένας. Εξ άλλου πως θα μπορούσε να γίνει αυτό χωρίς να διαταραχτεί το παρών. Πως θα μπορούσε να γυρίσει πίσω το σύμπαν για να βρεθούνε τα στοιχεία του σε προηγούμενες θέσεις κάθε στιγμή που θα θέλει κάποιος παραδείγματος χάριν να παρακολουθήσει το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στο φεγγάρι; Αφού δεν βλέπουμε κανέναν από το μέλλον μόνο δύο πράγματα μπορούμε να υποθέσουμε ή αυτό πρακτικά δεν γίνεται που κατά εμε είναι το επικρατέστερο ή η ανθρώπινη τεχνολογία δεν φτάνει ποτέ σε τέτοια επίπεδα είτε η πορεία της στο μέλλον θα τελειώσει πριν προλάβει να φτάσει έως εκεί.

Από το Blogger.