Ένα βατραχάκι ...παγάκι!!!


Ένας βάτραχος (Rana sylvatica) που κατοικεί στην Αλάσκα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να επιβιώσει μετατρέπεται σε ένα...
κομμάτι πάγου!

Μόλις έρθει στην παγωμένη κατάσταση, ο βάτραχος δεν αναπνέει, η καρδιά του και η κυκλοφορία του αίματος σταματά και δεν μπορεί να κινηθεί. Ωστόσο, με την έλευση της άνοιξης το βατραχάκι ξεπαγώνει και επιστρέφει στο κανονικό. Είναι εξαιρετικά απίθανο ότι μια τέτοια ικανότητα θα μπορούσε να αναπτυχθεί αυθόρμητα από σύμπτωση. Για να επανέλθει το σώμα του βατράχου και πάλι στην κανονική λειτουργία του, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια πολύ περίπλοκη γενετική διαδικασία.





Κατά το χειμώνα περίπου το 35-45% του υγρού στο σώμα του βατράχου παγώνει. Αυτός το εξωκυτταρικός πάγςο, ως επί το πλείστον βρίσκεται κάτω από το δέρμα και μεταξύ των μυών. Μετά το πάγωμα ο βάτραχος είναι τόσο σκληρός σαν ένα κανονικό κομμάτι πάγου! Τα περισσότερα από αυτά τα βατράχια επιβιώνουν το χειμώνα στην Αλάσκα σε τρύπες λίγο κάτω από την επιφάνεια της γης.


Με την άφιξη της άνοιξης ο μικρός αυτός δεντροβάτραχος αρχίζει την πραγματικά εκπληκτική μεταμόρφωση του. Μόλις μέσα σε μερικές ώρες το παγωμένο σώμα ενός βατράχου αναβιώνει: επαναφέρει την κανονική αναπνοή,τους κτύπους της καρδιάς, την κυκλοφορία του αίματος, καθώς και τον εγκέφαλο και όλα τα λειτουργικά συστήματα.Ο βάτραχος μπορεί να κινηθεί και πάλι,να κάνει άλματα και να ζευγαρώσει,συνεχίζοντας κανονικά τη ζωή του μέχρι τον επόμενο βαρύ χειμώνα.

www.anexigita.com
Ένα βατραχάκι ...παγάκι!!! Ένα βατραχάκι ...παγάκι!!! Reviewed by Unknown on 16:20 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.