Μέσα στις τελευταίες δεκαετίες που το internet έχει κυριαρχήσει στην καθημερινότητα μας...
είναι αναμενόμενο να συμβούν διάφορες γκάφες που προκάλεσαν την αναστάτωση στον οnline κόσμο.
Καπρίτσια προγραμματιστών, διαστρεβλωμένα links, αχρηστευμένες ιστοσελίδες και υπολογιστές… Παραθέτουμε κάποια από τις πιο αξιοπερίεργα, αλλά και ξεκαρδιστικά περιστατικά.
Γιατί, άραγε, υπάρχουν slashes στα http;Ο Sir Tim Berners-Lee, ο Βρετανός προγραμματιστής που ήδη από το 1989 συνέβαλλε όσο ελάχιστοι στην σημερινή μορφή του World Wide Web, αποκάλυψε 20 χρόνια μετά σε συμπόσιο στην Ουάσιγκτον, ότι η απόφασή του να συμπεριλάβει τα ενοχλητικά slashes (δηλαδή τις 2 κάθετες γραμμές) στις διευθύνσεις των http [http://] δεν ήταν παρά μια προσωπική του παραξενιά! Σε κάθε περίπτωση δήλωσε ότι είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα στο internet και αν είχε ξανά την δυνατότητα θα το άλλαζε ασυζητητί.
Ο άτυχος «ειδικός»Κανείς δεν διαφωνεί στο γεγονός ότι η ιστοσελίδα του BBC αποτελεί φάρο της παγκόσμιας ειδησεογραφίας με εγκυρότητα και πλούσια ιστορία. Μερικές φορές, ακόμη και οι κορυφαίοι σφάλλουν. Κατά την διάρκεια μιας online εκπομπής του 2006, ο “internet expert” Guy Goma συζητούσε σε πάνελ την υπόθεση μήνυσης της Apple. Τα πάντα έβαιναν ομαλά μέχρι την στιγμή που μια απάντηση του σε ερώτηση του παρουσιαστή ήταν «Δεν ξέρω. Δεν έχω ιδέα τι δουλειά κάνω εδώ!». Αποδείχτηκε, λοιπόν, ότι ο Goma είχε επισκεφθεί το BBC για επαγγελματική συνέντευξη και όχι για συνέντευξη στον αέρα. Το μπέρδεμα προήλθε από τον ρεσεψιονίστ του σταθμού που θεώρησε ότι ο Goma ήταν ο «πραγματικός» internet expert, Guy Kewney, και ό,τι εκτυλίχθηκε ήταν κωμικοτραγικό. Η ιστορία δεν κατέληξε με τον καλύτερο τρόπο για τον Goma, αφού εν τέλει δεν προσλήφθηκε.
Το ατυχές spoiler της AppleΤο 2007, η Apple έβαλε προς πώληση στην εφαρμογή iTunes την υποτιθέμενη πρεμιέρα της τηλεοπτικής σειράς “Stargate Atlantis”. Όμως, οι υπεύθυνοι της Apple αποδείχθηκαν λίγο… βιαστικοί στα μελλούμενα της σειράς, με αποτέλεσμα να δώσουν το τέταρτο επεισόδιο, αντί του πρώτου. Να σημειωθεί πως η σειρά δεν είχε καν παιχθεί στη τηλεόραση. Η εκ παραδρομής διαρροή κατέβηκε από το iTunes έπειτα από 24 ώρες, αυτό όμως δεν εμπόδισε τους seeders (παροχείς) των download sites να διαρρεύσουν δωρεάν το προχωρημένο επεισόδιο. Όπως ήταν αναμενόμενο, εξελίχθηκε μία δικαστική κόντρα μεταξύ της Apple και της εταιρίας παραγωγής της σειράς, και οι εξαπατημένοι χρήστες έλαβαν πίστωση στο iTunes αξίας 2 δολαρίων…
Eν δράσειΤο “Killer7” είναι ένα από τα γνωστότερα action videogames της Capcom. H ιστοσελίδα, ωστόσο, του παιχνιδιού έμελλε να παραπέμψει σε άλλου είδους δράση. Το επίσημο site που έδινε το κουτί του “Killer7” ήταν το www.killer7.com. Όσοι, όμως, την πληκτρολογούσαν, οδηγούνταν προ εκπλήξεως σε ιστοσελίδα σκληρού πορνό! Το πραγματικό site του videogame, που από τυπογραφικό λάθος παρέπεμπε στο πορνο-site, ήταν το www.killer-7.com.
Το πρώτο «σκουλήκι»Στις 2 Νοεμβρίου 1988, ο απόφοιτος της Σχολής Υπολογιστών του Cornell, Robert Morris, δημιούργησε ένα πειραματικό πρόγραμμα και το ανέβασε στο internet. Αυτό έμελλε να είναι το πρώτο “worm” στην ιστορία των υπολογιστών. Παρά το γεγονός ότι οι προθέσεις του σπουδαστή ήταν αγνές – ήθελε απλώς να ελέγξει πόσο μεγάλο ήταν τελικά το Internet -, το «σκουλήκι» έφερε την online καταστροφή, οδηγώντας σε αχρηστία γύρω στους 600.000 υπολογιστές! Ο Morris καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης με αναστολή, 400 ώρες κοινωνικής εργασίας και 10.000 δολάρια πρόστιμο. Αφού εκπλήρωσε τις νομικές του υποχρεώσεις, τον περίμενε μια θέση στο MIT.
Όταν… πάγωσε η ΣουηδίαΤο 2009, περίπου 1 εκατομμύριο ιστοσελίδες από τη Σουηδία δεν λειτουργούσαν για πάνω από μία ώρα (εξωφρενικός χρόνος για τους ταχείς ρυθμούς του διαδικτύου) λόγω εργασιών συντήρησης, οι οποίες προκάλεσαν διακοπή σε κάθε διεύθυνση “.se” (το domain της χώρας). Η αναστάτωση προήλθε από ένα λάθος πρωτόκολλο των “.se” domain. Το σενάριο που θα ήθελε να συμβαίνει το ίδιο και για τα “.com” domain, σας δίνει να υπολογίσετε το χάος που θα προκαλούσε σε όλο το κόσμο.
protothema.gr
Οι μεγαλύτερες γκάφες στο διαδίκτυο!!
Reviewed by junior
on
04:30
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου