ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ!!!




Καλησπέρα φίλες και φίλοι Mythologists!!!!Πέμπτη σήμερα και όπως κάθε Πέμπτη θα συνεχίσουμε το μακρινό μας ταξίδι στο ζοφερό Βορρά, για να παρακολουθήσουμε ένα παιχνίδι γρίφων ανάμεσα στον παντοδύναμο Όντιν και στον πιο σοφό γίγαντα, το Βάφθρουντνιρ, καθώς επίσης και το πώς απέκτησε ο Πατέρας Πάντων τη γνώση των ρούνων.

ΟΝΤΙΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΑΝΤΩΝ, ΜΕΡΟΣ ΄Γ – Ο ΟΝΤΙΝ, Ο ΒΑΦΘΡΟΥΝΤΝΙΡ, ΟΙ ΡΟΥΝΟΙ ΚΑΙ Η ΠΟΙΗΣΗ

Μεταμφιεσμένος ο Όντιν σε Περιηγητή, όπως τον συμβούλεψε η γυναίκα του Φρίγκα, ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις, ξεκίνησε για το κάστρο του γίγαντα. Φτάνοντας εκεί, συστήθηκε στο φύλακα σαν Γκάνγκαρντ και οδηγήθηκε στον Βάφθρουντνιρ, ο οποίος τον δέχτηκε στο τραπέζι του. Ύστερα από λίγη ώρα δημιουργήθηκε ένταση ανάμεσα στο γίγαντα και στον καλεσμένο του, για το ποιος από τους δύο έχει τις περισσότερες γνώσεις, η οποία κατέληξε σε ένα παιχνίδι γρίφων, όπου ο χαμένος έχανε το κεφάλι του.
Έτσι ξεκίνησε ο διαγωνισμός, με το γίγαντα να ρωτά για τα άλογα που μεταφέρουν τη Μέρα και τη Νύχτα στον ουρανό, για το ποταμό Ίφινγκ που χωρίζει τη Γιότουν-χάιμ από την Άσγκαρντ, και για τη Βίγκριντ, την πεδιάδα που θα δοθεί η τελευταία μάχη, στο Ράγκναροκ.
Σε όλες τις ερωτήσεις ο Όντιν απάντησε αμέσως και μόλις τέλειωσε ο γίγαντας, ξεκίνησε να ρωτάει τις δικιές του, σχετικά με την προέλευση του ουρανού και της γης, τη δημιουργία των θεών, τη διαμάχη τους με τους Βάνας, τις ασχολίες των ηρώων στη Βαλχάλα, τα καθήκοντα των Νορν και τους κυβερνήτες που έμελλε να αντικαταστήσουν τους Έσιρ, όταν θα είχαν χαθεί όλοι, μαζί με τον κόσμο που είχαν δημιουργήσει. Ο Βάφθρουντνιρ, όμως, απάντησε με την ίδια ευκολία και ταχύτητα, ώσπου ο Περιηγητής έσκυψε στο αφτί του και τον ρώτησε τι ψιθύρισε ο Πατέρας Πάντων στο νεκρό του γιο Μπάλντερ πάνω στη νεκρική πυρά (μια εκπληκτική ιστορία, που θα μάθουμε όταν γνωρίσουμε το Μπάλντερ). Ο γίγαντας, αναγνωρίζοντας ξαφνικά το θεϊκό επισκέπτη του, πισωπάτησε έντρομος, απαντώντας ότι μόνο ο ίδιος ο Όντιν γνώριζε την απάντηση και ότι τώρα έβλεπε ξεκάθαρα πως είχε μάταια εμπλακεί σε έναν διαγωνισμό γνώσης και σοφίας με το βασιλιά των θεών. Του άξιζε να χάσει το κεφάλι του, ως ποινή για την αποτυχία του.
Ο μύθος, όπως οι περισσότεροι σκανδιναβικοί μύθοι, που συχνά είναι αποσπασματικοί και ασαφείς, τελειώνει εδώ. Κανένας βάρδος δε μας πληροφορεί αν ο Όντιν σκότωσε τελικά τον αντίπαλό του, ούτε ποια ήταν η απάντηση στην τελευταία του ερώτηση. Οι μυθολόγοι, όμως, υποθέτουν ότι η λέξη που ψιθύρισε ο Όντιν στο αφτί του Μπάλντερ, παρηγορώντας τον για τον πρόωρο θάνατό του, πρέπει να ήταν: «Ανάσταση». Όταν γνωρίσουμε τον γιο του μονόφθαλμου θεού, και αποκτήσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον ίδιο, θα ήθελα τότε να ξαναθυμηθούμε αυτόν το μύθο και να συζητήσουμε τι μπορεί να του ψιθύρισε. Ας συνεχίσουμε, όμως, τώρα για να δούμε πως ο Όντιν απέκτησε τη γνώση των ρούνων, του αρχαιότερου αλφαβήτου, που χρησιμοποιούσαν τα σκανδιναβικά έθνη.
Εφόσον η σοφία είναι δυνατό να αποκτηθεί μόνο με θυσίες, ο ίδιος ο Πατέρας Πάντων, μας αφηγείται ότι κρεμόταν επί εννέα μερόνυχτα από το ιερό δέντρο Ίγκντρασιλ, ατενίζοντας τα απύθμενα βάθη της Νιφλ-χάιμ, όντας σε βαθιά περισυλλογή και έχοντας αυτοτραυματιστεί με το δόρυ του, πριν κατορθώσει να κερδίσει τη γνώσει που αναζητούσε:

«Γνωρίζω πως κρέμομαι
σε δέντρο που ο άνεμος δέρνει
ολόκληρες νύχτες εννιά,
με πληγή από δόρυ ανοιχτή,
στον Όντιν προσφέρω
τον εαυτό μου σε μένα.
Στο δέντρο αυτό
που άγνωστο είναι για όλους
από ποια ρίζα φυτρώνει»
Ρουνικό Τραγούδι του Όντιν

Μόλις έγινε κάτοχος αυτής της γνώσης, χάραξε μαγικούς ρούνους στο δόρυ του, το Γκούνγκνιρ, στα δόντια του αλόγου του Σλάιπνιρ, και σε άλλα άψυχα και έμψυχα. Και επειδή κρεμόταν για τόσο μεγάλο διάστημα πάνω από την άβυσσο, από τότε τον θεωρούσαν προστάτη θεό των καταδικασμένων σε απαγχονισμό.

Εδώ τελειώνει και το σημερινό ταξίδι μας, μέχρι την επόμενη Πέμπτη, όπου θα σας διηγηθώ ένα από τα αγαπημένα μου παραμύθια των σκανδιναβών, που θα μας μάθει αρκετά καλά πράγματα, για την φιλοξενία και την ηθική της μεγάλης δύναμης. Είναι το παραμύθι των αδελφών Γκάιροντ και Άγκναρ, με το οποίο θα αποχαιρετήσουμε τον Παντοδύναμο Όντιν για να επισκεφθούμε τη βασίλισσα των θεών, Φρίγκα. Ελπίζω να απολαύσατε το ταξίδι μας και θα ήθελα να ακούσω την άποψή σας για το αν τελικά σκότωσε τον Βάφθρουντνιρ! Καλό σας απόγευμα!!!

«Κανείς θνητός δε ξέρει
τι λόγια στο γιο σου είπες.
Του θανάτου ακούω το βήμα.
Τη ρουνική σοφία σύντομα,
κι ότι γνωρίζει για θεούς,
θα ξεχάσει η άμοιρη ψυχή που τα ‘βαλε
με τον Όντιν τον ίδιο, σ’ αγώνα γνώσης,
που σοφότερος είναι των σοφών.
Τη ζωή μας βάλαμε στοίχημα κι εσύ έχεις κερδίσει»
Μαλ του Βάφθρουντνιρ




Alexandros Leivadiotis

https://www.facebook.com/TheMythologists
ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ!!! ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ!!! Reviewed by Unknown on 13:40 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.