ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΉΣΕΙ Η ΚΎΠΡΟΣ; ΚΙ ΑΝ ΝΑΙ, ΤΙ ΘΑ ΓΊΝΕΙ;



Άρθρο Του Μάνου Ξιώνη*

Το θέμα της Κύπρου δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και γεωπολιτικό με τρεις βασικές παραμέτρους:...



- Έλεγχος υδρογοναθράκων

- ΑΟΖ Μεσογειακών χωρών και “γειτόνων Κύπρου”

- Κυπριακό



Εμπλεκόμενες χώρες με “σειρά προτεραιότητας”:



1. Κύπρος

2. Ισραήλ

3. Ρωσία

4. Γερμανία

5. Τουρκία

6. Ελλάδα



Πρώτα από όλα, οι ΗΠΑ είναι λίγο μακριά και η επιρροή της δεν είναι ηγετική στο εσωτερικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο που έχει στηριχτεί κατά βάση στα ρωσικά κεφάλαια.



Δεν είναι η πρώτη φορά που υπερατλαντικές επιδιώξεις μπορεί να διαψευστούν στην ευαίσθητη πλευρά της Μεσογείου από υποεκτίμηση του αντιπάλου και υπερεκτίμηση της μεγάλης δυτικής δύναμης.



Αν η αδιάλλακτη στάση των Γερμανών δεν είναι τυχαία και οι αναμενόμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κύπρου διαφανούν στη σχεδιαζόμενη αυριανή ψηφοφορία, μήπως αντί για τις ΗΠΑ προλάβει η ρωσική αρκούδα που φημίζεται για την οξυδέρκειά της;



Τα ποσά που απαιτούνται για την Κυπριακή διάσωση δεν ξεπερνούν τα αντίστοιχα που απαιτούνται για μια μεσαίου μεγέθους διεθνή τράπεζα και οποιοσδήποτε (ακόμα κι ένας μεγάλος ιδιωτικός όμιλος) μπορεί να τα εισφέρει έναντι του κατάλληλου ανταλλάγματος φυσικά.



Οι διεθνείς αγορές ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ δεν θα μπορούσαν να ανησυχήσουν σοβαρά για ένα μη συστημικό γεγονός όπως χαρακτηρίζει την κπριακή διάσωση ο Σόιμπλε, Οι αγορές έχουν την τάση να αγνοούν τις δηλώσεις των πολιτικών και η αυριανή αντίδραση τους αναμένεται με ενδιαφέρον.



Έξοδος από το ευρώ με άτακτη χρεοκοπία κι όχι με συντεταγμένη πορεία μπορεί να φέρει τραγικά αποτελέσματα.



Oι μεγαλύτερες απώλειες δεν σημειώθηκαν ποτέ στο πεδίο της μάχης, αλλά κατά την άτακτη υποχώρηση



* Ο κ. Μάνος Ξιώνης είναι σύμβουλος Δ.Σ. Ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων/στο newmoney.gr




http://kinitronews.blogspot.com/
ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΉΣΕΙ Η ΚΎΠΡΟΣ; ΚΙ ΑΝ ΝΑΙ, ΤΙ ΘΑ ΓΊΝΕΙ; ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΉΣΕΙ Η ΚΎΠΡΟΣ; ΚΙ ΑΝ ΝΑΙ, ΤΙ ΘΑ ΓΊΝΕΙ; Reviewed by junior on 00:40 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.