Τα τελευταία χρόνια, η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου θεωρείται επικίνδυνη, για την υγεία μας.
Η υπεριώδης ακτινοβολία UVΑ προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, για τον καρκίνο του δέρματος. Η ακτινοβολία UVB προκαλεί τα γνωστά μας εγκαύματα. Ωστόσο, ο αποκαλούμενος «συντελεστής ηλιακής προστασίας (SPF)» προστατεύει, μόνον από τα εγκαύματα, από τον ήλιο (ακτινοβολία UVB).
Διαλέγοντας αντηλιακό
Όλοι, αναλόγως με τον τύπο του δέρματός μας, έχουμε φυσικές αντοχές στον ήλιο για περιορισμένο όμως χρονικό διάστημα.Ποιό είναι αυτό το διάστημα για κάθε τύπο δέρματος λοιπόν;
ΤΥΠΟΣ 1: Έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα με φακίδες, κόκκινα μαλλιά και μπλε ή πράσινα μάτια. Το καλοκαίρι καίγεστε μετά από μόλις 5 έως 10 λεπτά ηλιοθεραπείας. Έχετε την τάση να μη μαυρίζετε.
ΤΥΠΟΣ 2: Έχετε ανοιχτό χρώμα δέρματος, ξανθά μαλλιά και μπλε ή πράσινα μάτια. Το καλοκαίρι καίγεστε μετά από 10 έως 20 λεπτά. Χρειάζεστε πολύ χρόνο για να μαυρίσετε.
ΤΥΠΟΣ 3: Τα μαλλιά σας είναι σκούρα και τα μάτια σας καφέ. Μπορείτε να μείνετε στον ήλιο για περίπου 20 έως 30 λεπτά πριν καείτε. Μαυρίζετε αρκετά γρήγορα.
ΤΥΠΟΣ 4: Έχετε σκούρο δέρμα, μαύρα ή καστανά μαλλιά και καστανά μάτια. Ακόμη και μία μελαχρινή επιδερμίδα δεν έχει ανοσία στις υπεριώδεις ακτίνες. Μαυρίζετε πολύ εύκολα και βαθύτερα από όλους άλλους τύπους δέρματος. Το καλοκαίρι μπορεί να καείτε μετά από περίπου 40 λεπτά ηλιακής έκθεσης.
Τα αντηλιακά εμποδίζουν τη διείσδυση των επικίνδυνων ακτίνων, αλλά κανένα δε μπορεί να προσφέρει πλήρη προφύλαξη. Ακόμα και αυτά με τον μεγαλύτερο δείκτη, επιτρέπουν ελάχιστη έκθεση, στις ακτινοβολίες UVA και UVB. Ας διαλέξουμε τον κατάλληλο δείκτη προστασίας, για την επιδερμίδα μας, με τη βοήθεια των παρακάτω δεδομένων:
•Ο δείκτης προστασίας 6 είναι ο μικρότερος δείκτης, ο οποίος προσφέρει κάποια προστασία. Αντηλιακά, με μικρότερους δείκτες δεν πρέπει να προτιμώνται.
•Δείκτες 6-10 προσφέρουν χαμηλή προστασία
•Δείκτες 15-25 προσφέρουν μέτρια προστασία.
•Δείκτες 30-50 προσφέρουν υψηλή προστασία.
•Παρά τους συχνούς ισχυρισμούς, όπως π.χ. «sunblocker» και «ολική προστασία», κανένα αντηλιακό προϊόν δε μπορεί να παράσχει πλήρη προστασία, από την ηλιακή ακτινοβολία.
Όμως, ένα αντηλιακό, με δείκτη 15, απορροφά το 93% της UVB ακτινοβολίας και ένα άλλο, με δείκτη 30, απορροφά το 97% της UVB ακτινοβολίας. Τελικά, δείκτες, πάνω από 50, δεν αυξάνουν, ιδιαίτερα, την προστασία μας, από την ηλιακή ακτινοβολία. Αντίθετα, όλα τα αντηλιακά πρέπει να φέρουν προειδοποιητική σήμανση ότι δεν παρέχουν 100% προστασία.
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά χημικά αντηλιακά που περισσότερο κακό κάνουν στο δέρμα και την υγεία μας παρά το «καλό»της προστασίας από τον ήλιο. Ουσίες που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες ειδικά σε αυξημένες θερμοκρασίες.
Τι προσέχω
Ο κανόνας που ισχύει είναι ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης ηλιακής προστασίας, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός χημικών ουσιών που περιέχει η λοσιόν ή η κρέμα. Κάτι που συνηθίζεται στις αντηλιακές κρέμες
είναι να περιέχουν τρεις ή και περισσότερους αντηλιακούς παράγοντες, καθώς και αρωματικές ύλες, εντομοαπωθητικά και άλλα χημικά.
Παρακάτω παρατίθονται μερικά από τα πιο γνωστά χημικά στην σύνθεση των αντηλιακών.
• Benzophenones: Κοινοί ευαισθητοποιητές του δέρματος που είναι σε θέση να προκαλέσουν αλλεργίες σε ανθρώπους. Στις πιο συνηθισμένες ανήκουν οι oxybenzone, dioxybenzone και sulisbenzone.
• ΡΑΒΑs: Χημικές ουσίες που μπορούν να σχηματίσουν τις καρκινογόνες νιτροζαμίνες, όταν συνδυαστούν με αμίνες όπως DEA, ΤΕΑ, ΜΕΑ. Προκαλούν δερματικούς ερεθισμούς. Τα πιο γνωστά είναι τα ρ-aminobenzoic acid, ethyl dihydroxypropyl ΡΑΒΑ, padimate Ο, padimate Α και glyceryl ΡΑΒΑ.
• Cinnamates: Είναι γνωστά ερεθιστικά για το δέρμα. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα cinoxate, ethylhexylp-
methoxycinnamate, octocrylene και octyl methoxycinnamate.
• Salicylates: Ερεθίζουν το δέρμα και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο δερματίτιδας. Αυτά που συνήθως χρησιμοποιούνται στις αντηλιακές κρέμες είναι τα:
ethylhexyl salicylate, homosalate, octyl salicylate και neo-homosalate.
• Άλλοι συνήθεις παράγοντες αντηλιακών είναι τα methyl anthranilate, digalloyl trioleate και avobenzone.
• Τα πιο συνηθισμένα sunblocks (που εμποδίζουν εντελώς τον ήλιο) είναι τα zinc oxide, titanium oxide, red petrolatum.
Παρόλα αυτά πρέπει να προσέχουμε τις επικίνδυνες ώρες 11:00 -16:00 που ο ήλιος είναι πιο δυνατός όχι μόνο στη θάλασσα αλλά πολύ περισσότερο κι όταν είμαστε στο βουνό.
Επίσης φοράμε το αντηλιακό 20-30′πριν την έκθεσή μας στον ήλιο!
Στην αναζήτηση λοιπόν του φετινού αντηλιακού μας (ήρθε η άνοιξη!) προσοχή στην ετικέτα με τα συστατικά, όσο λιγότερα τόσο καλύτερα!
http://www.healthwithaloe.gr
Ποιο αντηλιακό να διαλέξω ??
Reviewed by Unknown
on
02:00
Rating: