Η NASA χρηματοδοτεί την κατασκευή 3D εκτυπωτή τροφίμων!!!VIDEO



Ίσως γνωρίζετε την -πολλά υποσχόμενη- τεχνολογία των 3D εκτυπωτών, όμως τηνεφαρμογή τους την έχουμε δει μόνο στην κατασκευή –εκτύπωση διακοσμητικών αντικειμένων. Τι θα λέγατε αν εκτυπώναμε… τρόφιμα;

Και όμως είναι γεγονός. Η NASA χρηματοδότησε την κατασκευή πρωτοτύπου, που θαεκτυπώνει φαγητά. Και όταν λέμε φαγητά, εννοούμε κανονικές τροφές που θα περιέχουν όλες τις θρεπτικές ουσίες που έχουν τα τρόφιμα, που υπάρχουν στην κουζίνα μας.

Η κατασκευή του εκτυπωτή δεν έχει σκοπό να εντυπωσιάσει, αλλά να δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η NASA, στα μεγάλης διάρκειας ταξίδια στο διάστημα. Τα τρόφιμα των αστροναυτών έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, όμως καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στα διαστημόπλοια. Έτσι με την νέα αυτή τεχνολογία, το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να ξεπεραστεί.

Η NASA διέθεσε το ποσό των 125.000 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει περισσότερο ηέρευνα πάνω στον εκτυπωτή τροφίμων. Ο ιδρυτής της εταιρείας Systems & Materials Research Corporation, Anjan Contractor, πιστεύει πως ο εκτυπωτής μπορεί να κατασκευάζεται για λογαριασμό της NASA, αλλά είναι πιθανό να έχει εφαρμογή και στηγη. Για την ακρίβεια ένας εκτυπωτής που θα παρήγαγε φτηνά, τρόφιμα, θα μπορούσε ναεξαλείψει τις επισιτιστικές κρίσεις απο τον πλανήτη.

Ας περάσουμε όμως στη λειτουργία του εκτυπωτή τροφίμων. Ο στόχος είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός 3D εκτυπωτή, με τροποποιημένα δοχεία, που φυσικά δεν θα τον τροφοδοτούν με μελάνι, αλλά με πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, ενισχυτικά γεύσης κλπ, από οτιδήποτε δηλαδή αποτελείται ένα τρόφιμο. Ο υπολογιστής θα δίνει εντολή στον εκτυπωτή, προκειμένου να αναμείξει, στις κατάλληλες αναλογίες τις ουσίες, και εκείνος θα «χτίζει» το τρόφιμο. Όμως πόση διάρκεια ζωής μπορεί να έχουν ουσίες, όπως υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες; Σύμφωνα με τον Anjan, πολλά χρόνια.. αν είναι σεκατάλληλη μορφή (σκόνη). Και τα νέα συνεχίζουν να είναι ευχάριστα. Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες, μπορούν να αντληθούν, με σχετικά χαμηλό κόστος, από τα φυτά, την άλγη ή ακόμη και τα έντομα…

Το λογισμικό του 3D εκτυπωτή τροφίμων, βασίζεται σε ανοιχτό κώδικα και η εταιρεία δεν σκοπεύει να το αλλάξει αυτό. Το όραμα μιας εφαρμογής, όπου ο καθένας θα μπορεί ναδημιουργεί και να μοιράζεται συνταγές σε οικιακούς 3D εκτυπωτές, ίσως δεν είναι πολύ μακρινό.

Η Systems & Materials Research Corporation, είναι μια μικρή επιχείρηση, με έδρα τοAustin, που κέρδισε την προσοχή της NASA, μέσω του εκτυπωτή σοκολάτας που έχει κατασκευάσει. Η προοπτική της κατασκευής τροφίμων όμως, είναι το αντικείμενο έρευνας –προς το παρόν-, δεκάδων εταιρειών στο χώρο της 3D εκτύπωσης.



Δείτε εκτύπωση τροφίμων απο την ΤΝΟ



http://www.upi.com
http://www.globalomen.com
Η NASA χρηματοδοτεί την κατασκευή 3D εκτυπωτή τροφίμων!!!VIDEO  Η NASA χρηματοδοτεί την κατασκευή 3D εκτυπωτή τροφίμων!!!VIDEO Reviewed by Unknown on 20:20 Rating: 5
Από το Blogger.