Στεφανία Χαντζή : Προς αναζήτηση της χαμένης ιπποσύνης των ανδρών και του ρομαντικού ενστίκτου





Κυρίαρχο στοιχείο στις συζητήσεις των γυναικών αποτελεί το φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια με τους άνδρες: Έχουν χαθεί τα κλασικά χαρακτηριστικά του αρσενικού, η ευγένεια, η ιπποσύνη, το ρομαντικό ένστικτο. Τα χαρακτηριστικά αυτά σε συνδυασμό με την ευφυΐα, την αρρενωπότητα και τη σεξουαλική ικανότητα των ανδρών αποτελούσε το αρχέγονο ενστικτώδη κώδικα που έλκυε τις γυναίκες και τις ωθούσε στο να επιλέξουν το ισχυρότερο αρσενικό που θα ήταν ικανό να τους εξασφαλίσει απολαυστικότερη ζωή και σταθερότητα αλλά και να προσφέρει τα περισσότερα στις ίδιες και τα παιδιά τους.


Τί εννοούμε με τους όρους «ιπποσύνη» και ρομαντικό ένστικτο;


Η ιπποσύνη παλαιότερα ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι άνδρες έφεραν τα όπλα τους για να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους, την τιμή τους και την τιμή των αγαπημένων τους προσώπων. Η αίσθηση της ιπποσύνης περιλαμβάνει τις αρετές του θάρρους, της γενναιοδωρίας, της αφοσίωσης, της ειλικρίνειας, της υπεράσπισης του δίκαιου και της προστασίας των αδυνάτων.


Το ρομαντικό ένστικτο είναι ένα αρχέγονο ένστικτο το οποίο καθορίζει τη μοναδικότητα ενός ατόμου, το κάνει να αμφισβητεί τους κανόνες και το ωθεί να αγωνιστεί για να διατηρήσει ακέραιη τη μοναδικότητα και την ακεραιότητά του.
Ο πυρήνας του ρομαντισμού είναι η αντίληψη του γκρεμίσματος ενός καθιερωμένου κανόνα με σκοπό τη δημιουργία ενός καινούργιου. Ρομαντική πράξη είναι μία ενέργεια προς επίτευξη αυτού του στόχου. Η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας για παράδειγμα, είναι ρομαντική εξαιτίας του αγώνα τους να δημιουργήσουν μια σχέση παρά τους κανόνες των οικογενειών τους. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας μία ρομαντική αύρα περιβάλλει όλους εκείνους που είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για έναν σκοπό που υποστηρίζουν πιστά.


Στον έρωτα και τις σχέσεις οι άνθρωποι λειτουργούν ασυναίσθητα ρομαντικά κάθε στιγμή. Με ενεργοποιημένο αυτό το ένστικτο, το άτομο βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ώστε να ελκύσει ένα ταίρι. Ο έρωτας με την επιθυμία να δώσεις, να μοιραστείς και να προστατέψεις κάποιον, βασίζεται σε μία ενστικτώδη ορμή που περικλείει πολλές αλλαγές. Όταν ζεις με κάποιον και μοιράζεσαι μία οικογένεια, αυτό διεγείρει το αίσθημα της ευθύνης και την ικανότητα να συνεχίζεις να νοιάζεσαι για τον άλλον, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείς «νέες ζωές».
Κάθε φορά που ενεργοποιείται το ένστικτο του ρομαντισμού, οδηγεί στο να βγάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό, τόσο από σωματικής όσο και από πνευματικής άποψης.
Τι παρατηρείται σήμερα – Ο κανόνας των 3 «Π»
Τα δύο παραπάνω αρχέγονα χαρακτηριστικά σήμερα τείνουν να εκλείψουν. Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα του γυναικείου φίλου προκύπτουν τα εξής, χωρίς όμως να αποτελούν την πλήρη εικόνα: «Οι άνδρες έχουν γίνει φοβικοί. Έχουν χάσει την αίσθηση της γοητείας και του φλερτ. Κατά περίπτωση, ή θα είναι σεξουαλικά επιθετικοί αλλά με γρήγορη και ξαφνική εξαφάνιση ή εντελώς παθητικοί, επιθυμώντας μεν να γίνουν εραστές αλλά παραμένουν τελικά αδελφικοί φίλοι. Φοβούνται τις δεσμεύσεις, δεν εκφράζουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους, δεν τηλεφωνούν και προτιμούν να φλερτάρουν στο διαδίκτυο. Δεν έχουν ενεργή συμμετοχή στην καθημερινότητα, δε συζητάνε, υπεκφεύγουν, αντί να δώσουν μια αντρίκια εξήγηση».
«Πολλοί από αυτούς όταν σε συνοδεύουν, σε προσβάλλουν κοιτώντας άλλες γυναίκες, ενώ το πιο τραγικό είναι όταν έρχεται ο λογαριασμός… Αν δεν έχει εξαφανιστεί στην τουαλέτα ώστε να σε αφήσει να τον πληρώσεις ολόκληρο μόνη σου, στην καλύτερη περίπτωση θα το παίξει Ευρωπαίος και θα σε αφήσει να πληρώσεις το μισό… Το είδος του κλασικού άντρα, με την κουλτούρα του ιππότη που θα τιμήσει και θα προστατέψει το θηλυκό, και ταυτόχρονα την ανάγκη του αρσενικού να βγει έξω και να φλερτάρει με τη σύντροφό του, τείνει να εκλείψει παντελώς».
«Παρηγοριά σε αυτή την κατάσταση αποτελούν οι άνδρες που έχουν φτάσει και ξεπερνούν τα 50 χρόνια και τηρούν ευλαβικά τον κανόνα των “3 π” (ποτέ μία γυναίκα που συνοδεύουν δεν αγγίζει Πόμολο πόρτας, Πώμα φιάλης και Πορτοφόλι), αν και αυτοί καταλήγουν τελικά να το εφαρμόζουν σε μεμονωμένες μόνο περιπτώσεις».
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Μία από τις σημαντικές αιτίες είναι το μεγάλο έλλειμμα σεξουαλικής εκπαίδευσης που δε φροντίζουν να καλύψουν ούτε οι γονείς ούτε το σχολείο με αποτέλεσμα οι νέοι (ως 30 περίπου χρόνων) να μην μπορούν να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στην απελευθέρωση, την ωριμότητα και την υιοθέτηση συμπεριφορών που τους κάνουν ολοκληρωμένα αρσενικά.
Τα μη υγιή κυρίαρχα πρότυπα που εξακολουθούν να έχουν στη συνέχεια, οι λανθασμένες πληροφορίες και η υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο, η κακή διατροφή και έλλειψη άσκησης σε συνδυασμό με το στρες της οικονομικής κατάστασης και την ανάγκη για επαγγελματική καταξίωση και αναγνώριση, ευνουχίζουν τους άνδρες και αποδεκατίζουν τα έμφυτα αρρενωπά χαρακτηριστικά τους.
Αν στα παραπάνω προστεθεί το γεγονός ότι πολλοί άνδρες δεν έχουν ακόμα ξεφύγει από το πρότυπο γυναίκα-μητέρα, (αυτή που θα εκδηλώσει φροντίδα, υποταγή, ενδιαφέρον, αλλά και θα τους εξουσιάζει σε πολύ κεντρικά σημεία), καθώς και το γεγονός ότι τους προκαλεί σύγχυση ο σύγχρονος ρόλος των γυναικών που θέλουν να είναι δυναμικές, ανεξάρτητες και επαγγελματικά καταξιωμένες, τότε πια έρχεται η πλήρης αποδιοργάνωση των αρχέγονων ενστίκτων.
Η ανθρώπινη όμως φύση δεν έχει αλλάξει, οι βασικές ρομαντικές επιθυμίες και τα ένστικτα βρίσκονται βαθιά χαραγμένα μέσα μας. Ο κόσμος είναι σίγουρα που έχει αλλάξει πολύ…
Ενεργοποίηση των παλιών προτύπων
Προκειμένου να αποκτήσουμε τα παλιά υγιή πρότυπα, μπορούμε να στηριχθούμε στις αρχές του παρελθόντος κάνοντας τις κατάλληλες προσαρμογές για τη σύγχρονη εποχή μας.
Η ενεργοποίηση των έμφυτων τάσεών μας ξεκινά από την αφύπνιση του σώματος, το οποίο είναι αντανάκλαση του εσωτερικού μας κόσμου. Με σωστή διατροφή (συχνή αποτοξίνωση, σταδιακή στροφή της διατροφής από τις επεξεργασμένες στις αγνές φυσικές τροφές) και τακτική άσκηση, επιδιώκουμε να διατηρούμε την ομορφιά και την υγεία του σώματός μας. Για την αφύπνιση του ρομαντισμού απαιτείται ακόμη εκπαίδευση πάνω σε θέματα ολοκληρωμένης σεξουαλικότητας, καλλιέργεια υγιών συναισθημάτων και ανάπτυξη ουσιαστικών ανθρώπινων επαφών.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι άνθρωποι απελευθερώνουν αρχέγονα ένστικτα που τους κάνουν ασυναίσθητα πιο τολμηρούς και πιο δημιουργικούς. Ο ρομαντισμός –που δεν περιορίζεται απαραίτητα σε σχέσεις και έρωτα- σπάει καλούπια και κανόνες και ανοίγει νέους δρόμους. Κάθε ρομαντική πράξη επιβεβαιώνει τη μοναδικότητα και την ακεραιότητα κάθε ανθρώπου. Είναι αυτή η μεγαλοσύνη που αναδεικνύεται κάθε φορά που ο άνδρας φέρεται με μια αίσθηση ιπποσύνης απέναντι στη γυναίκα -παραβλέποντας το πώς αυτή θα το πάρει-, διότι αυτό απλά υπαγορεύει ο αυθεντικός εαυτός του.
Ακολουθώντας τα αρχέγονα ένστικτά μας -του ρομαντισμού και της ιπποσύνης- μεταμορφωνόμαστε και βιώνουμε συναισθήματα εξυψωτικά που οδηγούν στην αίσθηση της πλήρης απόλαυσης. Δεν αξίζει λοιπόν να προσπαθήσουν οι άνδρες να τα επαναφέρουν στη ζωή τους κι εμείς οι γυναίκες να τους ενισχύσουμε όσο μπορούμε σε αυτό;


http://www.mylady.gr
Στεφανία Χαντζή : Προς αναζήτηση της χαμένης ιπποσύνης των ανδρών και του ρομαντικού ενστίκτου Στεφανία Χαντζή : Προς αναζήτηση της χαμένης ιπποσύνης των ανδρών και του ρομαντικού ενστίκτου Reviewed by Unknown on 00:20 Rating: 5
Από το Blogger.