Ανθρώπινο ήπαρ από βλαστοκύτταρα του δέρματος και του αίματος κατασκεύασαν Ιάπωνες επιστήμονες αναπτερώνοντας τις ελπίδες εξεύρεσης αξιόπιστων πηγών οργάνων για μεταμοσχεύσεις στο μέλλον, που δεν θα βασίζονται στους δωρητές.
Ο τεχνητός ιστός ήπατος αναπτύχθηκε σε ένα ποντίκι με βάσηεπαναπρογραμματισμένα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια αναμείχθηκαν με άλλα είδη κυττάρων για να δώσουν πρόδρομα ηπατικά κύτταρα.
Ο συνδυασμός αυτών των κυττάρων μεταμοσχεύθηκε σε ένα ποντίκι. Σε μικρό χρονικό διάστημα, τα κύτταρα αυτά μεταμορφώθηκαν σε ένα πλήρως λειτουργικό ανθρώπινο ήπαρ, με όλα τα αιμοφόρα αγγεία του, μικρότερου μόνο μεγέθους.
Απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι με τη μέθοδο αυτή να μπορούν να εμφυτεύουν νέα κύτταρα στο κατεστραμμένο ήπαρ δίχως να απαιτείται μεταμόσχευση νέου οργάνου και να εξελιχθούν νέες θεραπείες για τις ηπατικές ασθένειες.
Ως χρονικός ορίζοντας εφαρμογής της μεθόδου σε πραγματικές συνθήκες έχει προσδιοριστεί η δεκαετία προκειμένου να διακριβωθεί αν προκαλεί παρενέργειες.
Προς το παρόν αυτού του είδους τα ηπατικά εκκολπώματα θα χρησιμοποιηθούν στις δοκιμές φαρμάκων, για τον έλεγχο του μεταβολισμού και της τοξικότητας των υποψήφιων νέων φαρμακευτικών θεραπειών. Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται ηπατικά κύτταρα από πτωματικούς δότες, τα οποία δεν βρίσκονται σε αφθονία.
Εκτός από το ήπαρ, οι επιστήμονες επιχειρούν την ανάπτυξη και άλλων τεχνητών οργάνων όπως είναι το πάγκρεας και οι πνεύμονες.
Οι δύο κύριες μορφές βλαστοκυττάρων που χρησιμοποιούνται είναι τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα και τα αναπρογραμματισμένα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα.
Τα τελευταία δεν προϋποθέτουν την καταστροφή κάποιου εμβρύου για τη λήψη τους.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο αμερικανικές εταιρείες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό ανθρώπινο ήπαρ με τη μέθοδο της βιοεκτύπωσης.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.
ΠΗΓΗΠΗΓΗ
Τεχνητό ήπαρ από βλαστοκύτταρα “καταργεί” τις μεταμοσχεύσεις!!!
Reviewed by Unknown
on
19:00
Rating: