ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΟΥΝ KAI H ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ!




Νίκος Κατσαρός
π..πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών
Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Η κολύμβηση θεωρείται ως η πλέον ενδεδειγμένη άθληση για όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα για τα παιδιά.Είναι η δραστηριότητα που συνδυάζει την άθληση με την ψυχαγωγία.Με την κολύμβηση ασκείται το σώμα και δημιουργείται η ευχάριστη ψυχικά διάθεση που αντανακλά και στην υγεία των λουομένων.
Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι που παραμονεύουν στις πισίνες ανοικτές ή κλειστές και οι κυριότερες από αυτές είναι:


Χλωρίωση του νερού.

Η χλωρίωση του νερού γίνεται για να θανατωθούν τα μικρόβια και να απολυμανθεί το νερό.Για την χλωρίωση του νερού χρησιμοποιούνται συνήθως ταμπλέτες χλωρίου ( υποχλωριώδες νάτριο) ή χλωρίνη ή ακόμη χλώριο σε αέριο μορφή.Τα επίπεδα χλωρίου πρέπει να ελέγχονται σε καθημερινή βάση και να είναι σε ελεύθερο χλώριο από 0.6-1mg/L ενώ το υπόλειμμα χλωρίου να μην υπερβαίνει την τιμή 0.7 mg/L..Η οξύτητα του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή pH=8 να ελέγχεται καθημερινά μαζί με την θολερότητα και την θερμοκρασία του νερού.
Τα μικρόβια που συνήθως υπάρχουν στις πισίνες είναι: τα κολοβακτηρίδια ,οι εντερόκοκκοι,οι σταφυλόκοκκοι,οι ψευδομονάδες,τα καμπυλοβακτηρίδια,η σαλμονέλα,ενώ τα ετερότροφα βακτηρίδια δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 200 αποικίες/ml.O μικροβιακός έλεγχος πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα.

Το χλώριο μπορει να προκαλέσει αντιδράσεις στο δερμα,τα ματια, την μύτη .τον φάρυγγα ,τους πνευμονες τα αυτιά,τα χείλη ,την γλώσσα και τα δόντια των λουομένων.Τσούξιμο στα μάτια,ερεθισμοί στο δέρμα,καταροή στην μύτη,πόνοι στον φάρυγγα,βρογχοσπασμοί,βήχας,αναπνευστική δυσχέρεια,δυσκολίες στην ακοή, έκζεμα στα χείλη και την γλώσσα και διαβρώσεις στα δόντια είναι μερικές απο τις επιπτώσεις..Εάν υπάρχει υπερχλωρίωση του νερού τα συμπτώματα αυτά είναι ακόμα πιό έντονα.
Το χλώριο το οποίο απολυμαίνει το νερό θανατώνοντας τα μικρόβια ,οταν προστίθεται σε αυξημένες ποσότητες (γίνεται δηλαδή υπερχλωρίωση του νερού)τότε εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των λουομένων.διότι το επιπλέον χλώριο αντιδρά με οργανικές ουσίες που υπάρχουν στο νερό και σχηματίζουν ενώσεις που ονομάζωνται τριαλογονομεθάνια (trihalomethanes)τα οποία θεωρούνται υποπτα για καρκινογενέσεις (καρκίνο της κύστης),βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και για αποβολές εγκύων γυναικών.
Οταν το νερό της πισίνας δεν χλώριώνεται κανονικά μπορει αυτό να συντελέσει στην μετάδοση λοιμώξεων όπως: πνευμονία,φαρυγγίτιδα,γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα,δερματίτιδα,ωτίτιδα,ερπητες,εγκεφαλίτιδα,λοιμώδη μονοπυρήνωση,παρασιτικές λοιμώξεις κλπ.Σε ωρισμένες περιπτώσεις τα πρώτα συμπτώματα είναι διάρροιες ,ενώ σε αλλες πονοκέφαλοι΄ζαλάδες,εξάντληση .πυρετός κλπ. ή και συνδυασμός των δύο.


Οι Χλωραμίνες.

Οι χλωραμίνες σχηματίζωνται απο την αντίδραση του χλωρίου με την αμμωνία και τα παράγωγα της που προέρχωνται απο τα ούρα και τον ιδρώτα των λουομένων.Οι χλωραμίνες είναι επικίνδυνες για την υγεία των λουομένων προκαλούν ρινίτιδα,βήχα,βρογχοσπασμούς και κυρίως ερεθισμούς στα μάτια.Για τους λόγους αυτούς αλλά και για τηνπροστασία απο το χλώριο του νερού συνισταται στους λουομένους να φορούν γιαλιά κολύμβησης.


Κολύμβηση και παιδικό άσθμα.

Η άποψη οτι τα ασθματικά παιδιά για την αποφυγή κρίσεων πρέπει να αποφεύγουν την άσκηση είναι ξεπερασμένη.Ιδιαίτερα η κολύμβηση σε σύγκριση με αλλες δραστηριότητες θεωρείται η πιό ενδεδειγμένη για τα ασθματικά παιδιά.Με την κολύμβηση βελτιώνουν την καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα ,τονώνονται ψυχολογικά,αποκτούν αυτοπεποίθηση και γενικά βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους. του.Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αμερικανίδα αθλήτρια Amy Van Duken η οποία κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στην κολύβηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλαντα το 1998,ενώ έπασχε απο αλλεργικό άσθμα απο ηλικίας 6 ετών.


Οζονοποίηση

Το νερό της πισίνας μπορεί εκτός της χλωριώσεως να απολυμανθεί με οζον. Το όζον θανατώνει τα μικρόβια χωρις να επηρεάζεται η γεύση,η οσμή,ή η διαύγεια του νερού. Το οζον έχει σημαντικές παρενέργειες και τα επίπεδα του όζοντος πρέπει να είναι μηδενικά στο νερό.Για αυτούς τους λόγους το νερό οζονοποιείται σε προδεξαμενή και στην συνέχεια διοχετεύται στην δεξαμενή κολύμβησης όπου το νερό ελέγχεται συνεχώς για τα επίπεδα του όζοντος που πρέπει να είναι μηδενικά. Οσοι καταναλώτές εχουν αποκτήσει συσκευές οζοντος για να πίνουν νερό με οζον να είναι πολύ προσεκτικοί οτι τηρούνται οι προδιαγραφές. Το οζον δεν επαρκεί για την απολύμανση του νερου για αυτό προστίθεται και μικρή ποσότητα χλωρίου.Η απολύμανση στίς πισίνες της Αττικής γίνεται μόνο με χλώριο και μόνο στο κολυμβητήριο του Ολυμπιακού Σταδίου στο ΟΑΚΑ γίνεται με όζον.Υπάρχει και άλλη μέθοδος απολύμανσης του νερού με ηλεκτρόλυση, αλλά αυτή ή μέθοδος δεν χρησιμοποιείται στην Ελλάδα.


Καθαριότητα της πισίνας.

Καθημερινά πρέπει να καθαρίζεται η δεξαμενή της πισίνας και ο χώρος γύρω απο αυτήν από φύλλα,χόρτα,τρίχες και κάθε άλλου είδους σκουπίδια και ο καθαρισμός ολοκληρώνεται με ειδικές σκούπες ρομπότ.Σημαντικό είναι να καθαρίζονται συνεχώς τα ειδικά φίλτρα διαφορετικά τα μολυσμένα στοιχεία που έχουν κατακρατηθεί επιστρέφουν εκ νέου στο νερό της δεξαμενής και προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα μολυσμένα στοιχεία.Το νερό της πισίνας μπορεί να ανανεώνεται μία φορά το χρόνο ή όποτε κριθεί σκόπιμο από τις μετρήσεις.


Καθαριότητα των λουομένων.

Οι λουόμενοι πρέπει να τηρούν τους απαιτούμενους όρους καθαριότητος του σωματος τους.Να κάνουν ντούς με σαπούνι πρίν και μετά την κολύμβηση.
Να φορούν καπέλλο που καλύπτει πλήρως τα μαλλιά τους ,αλλιώς τρίχες θα μολύνουν το νερό.Να φορούν ειδικά γιαλιά κολύμβησης.Να μην ουρούν στο νερό της πισίνας και να μην χρησιμοποιούν αντηλιακά και κάθε είδους κρέμες οταν μπαίνουν στο νερό.Πάντοτε να φορούν σαντάλια και να ξαπλώνουν σε πετσέτα.Οι λουόμενοι σε καμμία περίπτωση να μήν καταπίνουν το νερό.Παιδιά,εγκυοι,ασθενείς σε χημειοθεραπία, ή ανοσοκατεσταλμένοι,και ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.


Επίλογος

Δυστυχώς οι περισσότερες πισίνες λειτουργούν χωρίς ελέγχους .Αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας αφού υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία.Οι Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών της χώρας αλλά και το Υπουργείο Υγείας αγνοούν ότι υπάρχουν πισίνες παρά το γεγονός ότι είναι υπεύθυνοι για την υγεία των λουομένων..Οι υπηρεσίες αυτές είναι υπεύθυνες για δημόσιες πισίνες και πισίνες που λειτουργούν σε ξενοδοχεία,σε εστιατόρια,σε καμπινγ,σε κέντρα διασκέδασης κλπ. Οι υπηρεσίες αυτές δεν είναι υπεύθυνες για τις πισίνες ιδιωτών στα σπίτια τους όπου εκεί οι ιδιοκτήτες πρέπει να τηρούν τους παραπάνω κανόνες. Ο Υπουργός Υγείας ας ρωτήσει ποσοι έλεγχοι έχουν γίνει σε επίπεδο χώρας και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Και φέτος και πέρυσι.Ευθύνες δεν υπάρχουν? Πού είναι το κράτος? Τελικά επιβαρύνουμε τα οικονομικά της υγείας χωρίς η πολιτεία να ενδιαφέρεται.

ΠΗΓΗ
ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΟΥΝ KAI H ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ! ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΟΥΝ KAI H ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ! Reviewed by Unknown on 10:00 Rating: 5
Από το Blogger.