από τη Γκιουρτζή Σ. Νικολίνα
Κάθε είδους διαφορά που χαρακτηρίζει τη σχέση ενός ζευγαριού θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή εξαιρετικών προβλημάτων και συγκρούσεων. Διαφορές θρησκευτικού προσανατολισμού, πολιτικών πεποιθήσεων καθώς και διαφορές ως προς την ηλικία είναι κάποιες από αυτές. Αναμφίβολα, στο πλαίσιο της ηλικιακής διαφοροποίησης ενός ζευγαριού, καμία έρευνα μέχρι στιγμής δεν έχει να υποδείξει, παρά μονάχα υποθέσεις, για την «ιδανική» διαφορά ηλικίας που θα έπρεπε να υφίσταται ανάμεσα στο ζευγάρι, καθώς και για άλλες συνταγές ευτυχίας και επιτυχίας στο στενό σύστημα των διαπροσωπικών σχέσεων.
Η ψυχολογική βάση που διέπει την επιλογή συντρόφου είτε μικρότερης είτε μεγαλύτερης ηλικίας, είναι χαρακτηριστική, εφόσον σε κάθε είδος σχέσης, όπως και στην ερωτική, κάθε άνθρωπος αναζητά συντρόφους από τους οποίους θα εκμαιεύσουν συναισθήματα ικανοποίησης και ασφάλειας. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετές, κυρίως, γυναίκες επιλέγουν συντρόφους μεγαλύτερης ηλικίας. Τι είναι όμως αυτό που ωθεί τις συγκεκριμένες γυναίκες στην επιλογή ενός μεγαλύτερου συντρόφου??
Κατά κανόνα, οι γυναίκες έχουν την ανάγκη για συναισθηματική σιγουριά και ασφάλεια, που ένας άντρας νεότερης ηλικίας, συνήθως, δε μπορεί να τις προσφέρει, κυρίως εξαιτίας άλλων υποχρεώσεων, αναζητήσεων και προτεραιοτήτων, δημιουργώντας έτσι ένα ευμετάβλητο κλίμα στο οποίο η γυναίκα δε μπορεί να βασιστεί. Από την άλλη μεριά, οι νεότερες γυναίκες γοητεύονται από την προσωπικότητα, την εμπειρία, τα επιτεύγματα και το στυλ του μεγαλύτερου άνδρα. Παράλληλα, κατακτώντας έναν τέτοιο άντρα ικανοποιείται ο εγωισμός και η κτητικότητα της νεότερης γυναίκας, με αποτέλεσμα αυτή να μείνει δίπλα του όντας ψυχολογικά πλήρης και ολοκληρωμένη. Σίγουρα αξιοσημείωτη είναι και η εικόνα-πρότυπο του πατέρα, που παίζει σηματικό ρόλο ως προς την επιλογή του συντρόφου και στον παραλληλισμό με το αίσθημα της πατρικής προστασίας.
Στις μέρες μας είναι αρκετά συχνό, επίσης, το φαινόμενο να συναντούμε γυναίκες που έχουν συνάψει σχέση με μικρότερης ηλικίας άνδρες. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που ο άνδρας φαίνεται μεγαλύτερος και η γυναίκα μικρότερη της ηλικίας της, αγνοώντας έτσι την ηλικιακή διαφορά, βάζοντας ως προτεραιότητα τη μεταξύ τους χημεία. Βέβαια, υπάρχει και μια κατηγορία γυναικών, που εξαιτίας της συναισθηματικής ταλαιπωρίας και εξάντλησης, αναζητούν ένα ευχάριστο <<παιχνίδι>> στο πρόσωπο νεότερων ανδρών, που θα τους κάνουν να ξεφύγουν από τα παρελθοντικά προβλήματα, καθώς και γυναίκες που λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης και ανάγκης για επιβεβαίωση, ψάχνουν ένα μικρότερο άνδρα προκειμένου να αισθανθούν και πάλι θελκτικές και ελκυστικότερες.
Οι επιλογές ενός άνδρα συγκλίνουν πολλές φορές με αυτές των γυναικών. Συγκεκριμένα, προκειμένου να επιβεβαιώσουν το <<εγώ>> τους, βλέποντας τα χρόνια να κυλάνε και τις επιλογές τους να περιορίζονται, βρίσκονται σε σχέση με μια γυναίκα μικρότερης ηλικίας. Η σχέση αυτή αποτελεί το <<σφουγγάρι>> που θα ρουφήξει τα νιάτα, τη ζωντάνια και την ενεργητικότητα της νεότερης γυναίκας, που θα παρασύρει τον ίδιο, καθιστώντας τον ικανό και πάλι να αντεπεξέλθει σε καταστάσεις ενός νεότερου άνδρα. Επιπλέον, ορισμένοι άνδρες μέσω αυτής της σχέσης δίνουν στον εαυτό τους τον τίτλο του <<δασκάλου>> για τη νεότερη γυναίκα, απαντώντας της με αισθήματα προστασίας και εκδηλώσεις δύναμης.
Ομολογουμένως, συναντάμε και τη μερίδα αυτή των ανδρών, που τελευταία πληθύνει, η οποία προτιμά να συνάψει σχέση με γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτή η επιλογή σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να είναι κατακριτέα, αφού ενδεχομένως η επιλογή αυτή γίνεται με βάση την αναζήτηση ενός προτύπου γυναίκας, το οποίο θέλει να θαυμάζει και όχι της τάσης του για υποταγή. Μπορεί επίσης η στάση του αυτή να υποκρύπτει ανάγκες για μητρική φροντίδα (Οιδιπόδειο σύμπλεγμα). Άλλωστε σε πολλούς άνδρες, με χαμηλή αυτοεκτίμηση-ανασφάλεια, η μεγαλύτερη γυναίκα λειτουργεί και ως ψυχολογικό στήριγμα ή αποτελεί την κινητήρια δύναμη λήψης πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς.
Πότε αποτελεί πρόβληµα η διαφορά ηλικίας?
Η διαφορά ηλικίας αποτελεί κατά κόρον πρόβλημα σε μια σχέση, όταν ο κύριος και βασικός λόγος επιλογής του συντρόφου ανάγεται αποκλειστικά στο κριτήριο της ηλικίας, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα συμφέροντα και πλεονεκτήματα της αντίστοιχης ηλικίας. Εφόσον λείπει το συναισθηματικό υπόβαθρο μια τέτοια σχέση θα φέρει με το χρόνο πολλά σοβαρά προβλήματα. Αντίθετα αν η επιλογή έχει γίνει συνειδητά και έχουν αποδεχτεί και τα δυο μέλη τη διαφορά ηλικίας, τότε η ηλικία, όχι μόνο, δε θα προκαλέσει προβλήματα αλλά μπορεί να αποτελέσει και αντικείμενο υπερηφάνειας και για τους δύο συντρόφους καθώς και έναυσμα για αμοιβαία πειράγματα και χιούμορ στη σχέση.
Πώς μπορεί να πετύχει μία τέτοια σχέση?
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους η διαφορά ηλικίας δεν μπορεί να αποτελέσει από μόνη της, απαραίτητα, προβλήματα. Όταν πρόκειται να δημιουργηθεί μια σχέση που απέχει κατά πολύ ηλικιακά, θα πρέπει και οι δυο συνισταμένες να συμβιβαστούν και να σκεφτούν αν το άλλο άτομο είναι έτοιμο να απορρίψει το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και να μεταπηδήσει σε ένα άλλο, προηγούμενο ή επόμενο. Βέβαια, αυτό είναι κάτι πολύ υποκειμενικό καθώς από άνθρωπο σε άνθρωπο το εξελικτικό στάδιο ποικίλλει. Σε κάθε περίπτωση, στοιχεία όπως: η καλή επικοινωνία, η αφοσίωση, η ειλικρίνεια, η προσπάθεια και ο σεβασμός είναι απαραίτητα, εξ’ ορισμού, ώστε να πετύχει μια τέτοια σχέση.
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι:
Ένα σύντροφο δεν τον επιλέγουμε με βάση μαθηματικών κριτηρίων, αλλά ενστικτωδώς, από τη στιγμή που αντιλαμβανόμαστε πως δεν κάνουμε μαζί του μια συνεργασία αλλά μια συναισθηματική επιλογή. Εν κατακλείδι, η ηλικία δεν είναι το καταλυτικό κριτήριο για να επιλέξουμε το αν θα είμαστε ή όχι με κάποιον. Το πιο σημαντικό είναι η αποδοχή των συναισθημάτων που μας δημιουργεί ο άλλος, η χημεία που ελλοχεύει μεταξύ μας και το κατά πόσο ταιριάζουν και συμπίπτουν οι κοσμοθεωρίες μας.
ΠΗΓΗ
Ζευγάρια με διαφορά ηλικίας. Είναι η ηλικία εμπόδιο στην ευτυχία ενός ζευγαριού?
Reviewed by Unknown
on
09:30
Rating: