Η καθημερινή άσκηση στο γυμναστήριο ίσως αποδειχθεί ανεπαρκής να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, αν ένας άνθρωπος περνάει την υπόλοιπη ημέρα του στον καναπέ ή στην καρέκλα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο χρόνος του καθισιού συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Οι ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκίνου, υπό τον Άλπα Πατέλ, σε εργασία που δημοσίευσαν στο “American Journal of Epidemiology” (Αμερικανικό Περιοδικό Επιδημιολογίας), ανέλυσαν τις περιπτώσεις άνω των 123.000 ατόμων για μια χρονική περίοδο 13 ετών και συσχέτισαν το χρόνο που οι άνθρωποι κάθονταν ή ασκούνταν σε σχέση με τη θνησιμότητά τους καθ’ όλη αυτή την περίοδο.
Αν και αρκετές μελέτες μέχρι τώρα έχουν εξετάσει και επιβεβαιώσει τη σχέση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και την παχυσαρκία, το διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την ανθυγιεινή διατροφή, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενηλίκους, ελάχιστες έρευνες έχουν εξετάσει άμεσα τη σχέση ανάμεσα στο καθισιό και τον κίνδυνο θανάτου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερος ελεύθερος χρόνος δαπανάται με καθιστικό τρόπο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου, ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες. Όσες κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την μέρα, ήταν 37% πιθανότερο να πεθάνουν στη διάρκεια της 13ετούς περιόδου της μελέτης, σε σχέση με όσες κάθονταν λιγότερες από τρεις ώρες ημερησίως.
Οι άνδρες που κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την μέρα, ήταν 18% πιθανότερο να πεθάνουν σε σχέση με όσους κάθονταν λιγότερες από τρεις ώρες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές οι αυξημένες πιθανότητες δεν άλλαζαν ακόμα και όταν λαμβανόταν υπόψη η αυξημένη φυσική δραστηριότητα που έκαναν ορισμένα άτομα (τα οποία, κατά τα άλλα, έκαναν καθιστική ζωή).
Στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν έκαναν καν φυσική άσκηση, τότε ο κίνδυνος θανάτου λόγω καθισιού αύξανε ακόμα περισσότερο. Οι άνδρες και οι γυναίκες που όχι μόνο κάθονταν πολλές ώρες, αλλά επίσης δεν ασκούνταν σωματικά στον ελεύθερο χρόνο τους, ήταν 48% και 94% αντίστοιχα πιο πιθανό να πεθάνουν, σε σχέση με όσους και όσες κάθονταν λιγότερο και παράλληλα ασκούνταν. Σύμφωνα με τον Πατέλ, η καθιστική ζωή, μεταξύ άλλων, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τον μεταβολισμό, επηρεάζοντας το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, της χοληστερίνης, της γλυκόζης, της πίεσης του αίματος κ.α. Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου αφορούσε περισσότερο καρδιαγγειακά προβλήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.) παρά καρκίνο.
Ενώ σε άλλη έρευνα βλέπουμε τα εξής:
Όσο περισσότερη ώρα μένουμε όρθιοι, τόσο το καλύτερο για την υγεία μας υποστηρίζουν Αυστραλοί επιστήμονες. Τονίζουν μάλιστα, ότι όσοι συμπληρώνουν 11 ώρες καθιστοί την ημέρα, αντιμετωπίζουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη τριετία, ανεξάρτητα με το πόσο γυμνάζονται τις υπόλοιπες ώρες. Τα ευρήματα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, οι οποίοι μελέτησαν τις περιπτώσεις 222.000 ατόμων ηλικίας από 45 ετών και άνω που είχαν λάβει μέρος σε στη μελέτη μεγάλης κλίμακας «45 and Up». Είδαν ότι το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων που έκαναν καθιστική ζωή επί 11 ώρες ημερησίως εκτοξευόταν στα ύψη.
«Οι ενδείξεις που μαρτυρούν τις καταστροφικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής πληθαίνουν κατά τα τελευταία χρόνια» αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης Χάιντ φαν ντερ Πλεγκ. «Η συγκεκριμένη μελέτη ξεχωρίζει λόγω του μεγάλου αριθμού των εθελοντών, αλλά και λόγω του ότι εξετάζει για πρώτη φορά τον συνολικό χρόνο που ξοδεύουμε καθιστοί» προσθέτει.
Καθιστική η ενήλικη ζωή
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί με σχετική τους δημοσίευση στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», κατά μέσο όρο οι ενήλικες περνούν το 90% του ελεύθερου χρόνου τους καθιστοί.
Το 62% των συμμετεχόντων δήλωναν ότι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σχεδόν το 87% υποστήριζαν ότι έχαιραν άκρας υγείας ενώ το 25% δήλωναν ότι περνούσαν τουλάχιστον 8 ώρες ημερησίως καθιστοί.
Οι ερευνητές είδαν ότι τα άτομα που κάθονταν πολλές ώρες εμφάνιζαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη τριετία συγκριτικά με τα δραστήρια άτομα που κάθονταν ελάχιστες ώρες. Τα άτομα μάλιστα που δεν ασκούνταν και κάθονταν συνεχώς ήταν εκείνα που εμφάνιζαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου θανάτου συγκριτικά με όσους κάθονταν πολύ λίγο.
Προσοχή στο γραφείο και μετά
Από την πλευρά της η δρ Σούζαν Στάινμπαουμ, διευθύντρια του τμήματος Women and Heart Disease στο νοσοκομείο Λένοξ Χιλ, στη Νέα Υόρκη, έσπευσε να σχολιάσει ότι ακριβώς επειδή οι εργαζόμενοι κάθονται πολλές ώρες στον χώρο εργασίας τους, οφείλουν να περνούν μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους όρθιοι, ασκούμενοι, ή πραγματοποιώντας άλλες δραστηριότητες που απαιτούν κίνηση.
«Ναι, πρέπει να δουλέψουμε, αλλά όταν πηγαίνουμε στο σπίτι είναι σημαντικό να μην καθόμαστε και πάλι μπροστά στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση» υπογραμμίζει. «Υστερα από τη συμπλήρωση ενός οκταώρου καθιστοί, ο κίνδυνος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Εχει να κάνει με το τι επιλέγουμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου μας και την απόφαση να κινηθούμε».
Στην Αυστραλία, αρκετές εταιρείες δοκιμάζουν ήδη «όρθιες» θέσεις εργασίας. «Καλό είναι να βρούμε τρόπους να σπάμε τη καθιστική ζωή, στο ενδιάμεσο να σηκωνόμαστε και να περπατάμε όπου αυτό είναι εφικτό» καταλήγει η δρ Φαν ντερ Πλεγκ.
Σε πολύ πρόσφατη Αμερικάνικη έρευνα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, οτι εάν καθόμαστε λιγότερο από τρεις ώρες τη μέρα, τότε το προσδόκιμο ζωής μας αυξάνεται κατά τουλάχιστον δύο χρόνια.
Ενώ σε μία τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου στο British Journal of Sports Medicine, Αυστραλοί ερευνητές καταλήγουν στο συγκλονιστικό συμπέρασμα οτι μετά την ηλικία των 25 ετών, για κάθε ώρα που βλέπουμε τηλεόραση, χάνουμε 22 λεπτά προσδόκιμου ζωής!!!
Σε άλλες έρευνες θα δούμε οτι η καθιστική ζωή ευθύνεται για την ανάπτυξη του Διαβήτη, του καρκίνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των γαστρεντερολογικών προβλημάτων, των αιμορροϊδων και η λίστα είναι πάρα πολύ μεγάλη!
Άρα:
Πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας. Περπατήστε, ασκηθείτε, κάντε Yoga, Tai Chi ή οτιδήποτε άλλο νομίζετε.
Για εσάς ωστόσο που πρέπει να κάθεστε απαραιτήτως σας έχουμε κάποιες συμβουλές, οι οποίες δεν θα υποκαταστήσουν φυσικά την άσκηση, αλλά θα σας βοηθήσουν να έχετε λιγότερες αρνητικές συνέπειες.
1) Καθίστε πάντα στην άκρη της καρέκλας. Τα στηρίγματα της πλάτης βλάπτουν την σπονδυλική στήλη, σας οδηγούν στο να κρατάτε το κεφάλι σας πιο μπροστά από το σώμα σας και αυτό μακροχρόνια προκαλεί ποικίλα κινητικά προβλήματα.
2) Όταν κάθεστε προσπαθείστε να έχετε το στήθος σας πιο μπροστά από το πηγούνι σας. Αυτή η στάση μειώνει σημαντικά τις συνέπειες της καθιστικής ζωής στη σπονδυλική σας στήλη αλλά και στον μεταβολισμό σας.
3) Σηκωθείτε ανά τακτά διαστήματα (ανά 15 λεπτά το ιδανικό) από την καρέκλα σας και προσπαθηστε να κάνετε λίγες διατάσεις. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, απλά περπατήστε λίγο.
4) Προσπαθείστε να τραβάτε τη κοιλιά σας μέσα όσο κάθεστε για να μην επιβαρύνεται περισσότερο η σπονδυλική σας στήλη.
5) Φροντίστε ο χώρος εργασίας σας να έχει μια πολύ καλή ανατομική καρέκλα. Αξίζει να την πληρώσετε λίγο παραπάνω, εάν ξοδεύετε πολλές ώρες εκεί.
6) Μη φέρνετε τα πάντα κοντά σας. Αφήστε κάποιες αφορμές να σας κάνουν να σηκωθείτε. Δηλαδή εάν καπνίζετε για παράδειγμα αφήστε τα τσιγάρα σε ένα άλλο δωμάτιο ώστε να χρειαστεί να σηκώνεστε.
7) Προτιμήστε πάντα την άσκηση από το βόλεμα. Για παράδειγμα ανεβείτε με τις σκάλες, αποφύγετε το ασανσέρ (μόνο στο ανέβασμα).
8) Προσέχετε πολύ τη διατροφή σας. Φροντίστε να είναι τέτοια που να επιταχύνει και να ενισχύει το μεταβολισμό σας, διότι η καθιστική ζωή τον επιβαρύνει πάρα πολύ.
9) Το λίπος της κοιλιάς είναι το χειρότερο. Άρα μαζί με τη συνολική εικόνα, θα πρέπει να εστιάσετε περισσότερο στην απαλοιφή του λίπους από αυτό το ευαίσθητο σημείο.
10) Γυμνάστε τους γλουτούς, του ραχαίους και τους κοιλιακούς σας.
ΠΗΓΗ
Η καθιστική Ζωή Σκοτώνει! Συμβουλές για μείωση των επιπτώσεων
Reviewed by Unknown
on
08:30
Rating: