Νεκροταφεία: ποια τα σκάνδαλα, οι μίζες και οι υπεξαιρέσεις




Ποια είναι τα σκάνδαλα εκατομμυρίων που αποκαλύπτονται σιγά σιγά ακόμη και στα νεκροταφεία;


Τα σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ στα νεκροταφεία της χώρας αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο. Τελευταία περίπτωση αυτή της Πάτρας, όπου η δημοτική Αρχή διέταξε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για τα τρελά «φαγοπότια» των τελευταίων ετών, με στόχο να προσδιοριστεί το κονδύλι που εξανεμίστηκε και να αποδοθούν ευθύνες.

Καταγγελίες για οικονομικά αλισβερίσια στα οποία εμπλέκονται μαρμαράδες, γραφεία κηδειών μέχρι και καντηλανάφτισσες έβαλαν ψύλλους στα αυτιά του δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρχου, ο οποίος αποφάσισε να δράσει.

Οι αδιαφανείς διαδικασίες και η κακοδιαχείριση σε τουλάχιστον δύο από τα κοιμητήρια της αχαϊκής πρωτεύουσας έρχονται στην ουσία να προστεθούν σε έναν μακρύ κατάλογο με μαύρες τρύπες εκατομμυρίων ευρώ, οικονομικά σκάνδαλα και άνευ προηγουμένου απάτες που έχουν καταγραφεί σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις τα σκάνδαλα έχουν αποκαλυφθεί και οι ένοχοι έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, ενώ σε άλλες η έρευνα συνεχίζεται και σύντομα αναμένεται να αποκαλυφθούν νέα στοιχεία διαφθοράς.

Πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς ανακοίνωσε τη διενέργεια ΕΔΕ, έπειτα από σοβαρές ενδείξεις και καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες στα Α” και Β” Δημοτικά Νεκροταφεία.

Η κακοδιαχείριση προέκυψε μετά την εφαρμογή του νέου Οργανισμού λειτουργίας του Δήμου Πατρέων, την αλλαγή των προϊσταμένων των δύο Δημοτικών Νεκροταφείων, αλλά και τις επισκέψεις-αυτοψίες που έκανε στους χώρους η δημοτική Αρχή. Κάπως έτσι φτάσαμε στην ΕΔΕ, προκειμένου να γίνει ενδελεχής έλεγχος σχετικά με τη διαχείριση όλων των τομέων των δύο Δημοτικών Κοιμητηρίων σε βάθος χρόνου τουλάχιστον πέντε ετών και να αποδοθούν ευθύνες.

«Αντικαταστήσαμε κάποιους τμηματάρχες και υπαλλήλους γιατί υπήρξαν κάποιες καταγγελίες από παλιότερα, άλλες επώνυμες και άλλες ανώνυμες, ότι γίνονταν διάφορα -κυρίως οικονομικής φύσης αλισβερίσια- στα νεκροταφεία. Από τους μαρμαράδες και τα γραφεία κηδειών μέχρι τις καντηλανάφτισσες» αποκαλύπτει μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Έργων Αυτεπιστασίας Πάτρας Γιώργος Σιγαλός, υπεύθυνος και για τα κοιμητήρια της πόλης. «Έτσι αρχίσαμε να ψάχνουμε κατά πόσο αυτές οι καταγγελίες είναι αληθινές, αποφασίζοντας να μην τα κουκουλώσουμε. Το πρώτο που κάναμε είναι να μας δηλωθούν όλα εγγράφως. Αφού πήραμε τα έγγραφα στα χέρια μας για το τι ανακαλύφθηκε, ζητήσαμε να γίνει έρευνα σε βάθος πέντε έως οκτώ χρόνων και, αν προκύψουν ευθύνες είτε σε υπαλλήλους είτε σε εξωθεσμικούς που αλώνιζαν μέσα στα νεκροταφεία, θα υποστούν τις συνέπειες».

Οπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος, η δική του αυτοψία στα κοιμητήρια αποκάλυψε επίσης προβλήματα: «Δεν υπήρχαν βιβλία, τοπογραφικά, διάφορα βασικά πράγματα που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο κοιμητήριο προκειμένου να προσφέρουν τις βασικές παροχές υπηρεσίες στους δημότες και παράλληλα να υπάρχει ένας σεβασμός προς τους νεκρούς».

Κακοδιαχείριση πολλών εκατομμυρίων

Καλαμαριά: Τον Δεκέμβριο του 2012 αποκαλύφθηκε «τρύπα» 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της δημοτικής επιχείρησης Καλαμαριάς. Η υπόθεση αφορά την πενταετία 2002-2006, καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που βασίζεται στο πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών, διαπιστώθηκε κακοδιαχείριση στη δημοτική επιχείρηση. Πληρωμές σε νεκροκομιστές χωρίς παραστατικά, δωρεές σε συλλόγους και εκδρομές από έσοδα της επιχείρησης τελετών, αγορές καυσίμων για αυτοκίνητα σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες για την κίνησή τους, έσοδα από στεφάνια που δεν καταχωρίστηκαν ποτέ στα βιβλία, μέχρι και αγορές για κόλλυβα που δεν εμφανίστηκαν πουθενά είναι μερικά από τα ευρήματα του ελέγχου. Βασικοί κατηγορούμενοι ήταν ο πρώην γενικός διευθυντής της δημοτικής επιχείρησης τελετών, ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, οι οποίοι τον Ιούλιο αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης.

Πύργος: Πάρτι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ φαίνεται να γινόταν στο Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Πύργου Ηλείας. Ανακριτές του ΤΑΕ Μόρφου εισέβαλαν τον περασμένο Μάιο στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου έπειτα από επώνυμες καταγγελίες για πρωτοφανείς κομπίνες, ατασθαλίες και καταχρήσεις σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών. Οι καταγγελίες που έγιναν στην Εισαγγελία και τη Γενική Ελέγκτρια αφορούν, μεταξύ άλλων, εντάλματα πληρωμών για επέκταση του κοιμητηρίου, συνολικής αξίας 58.000 ευρώ, με υπογραφή μόνο ενός εκ των μελών του Δ.Σ. και την ταφόπετρα, που σύμφωνα με πληροφορίες υπερκοστολογήθηκε να προμηθεύει συγγενικό πρόσωπο του υπογράφοντος. Επίσης, έγινε καταγγελία για ακινητοποιημένο, από το 2006, σκυβαλοφόρο για το οποίο εκδιδόταν κάθε χρόνο ασφάλεια.

Σχιστό: Ποσό 185.000 ευρώ αποκαλύφθηκε ότι υπεξαίρεσε από το 2009 έως το 2011 ταμίας του διαδημοτικού νεκροταφείου, που ενώ χρέωνε κανονικά το ποσό για τον τάφο (ανάλογα με την κατηγορία του) στην πρώτη σελίδα του παραστατικού που έδινε στους συγγενείς του θανόντος, στα υπόλοιπα δύο στελέχη εμφάνιζε ποσό κατά πολύ μικρότερο.

Με αναπάντητα ερωτήματα

Η έρευνα για τις καταγγελίες που έγιναν πριν από ενάμιση χρόνο για την παραοικονομία στο Νεκροταφείο Καλαμάτας (με μαύρο χρήμα ενός εκατομμυρίου ευρώ) από τον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και τότε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του, Γιώργο Καραμπάτο, δεν ερευνήθηκαν ποτέ σε βάθος. Από τότε το θέμα έχει επανέλθει αρκετές φορές στο προσκήνιο, κυρίως σε τοπικούς φορείς και Αρχές, ωστόσο ουσιαστικές απαντήσεις δεν έχουν δοθεί.

Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική. Καταγγελίες για αδιαφανή διαχείριση και μαύρο χρήμα έχουν γίνει και για το Νεκροταφείο της Ηλιούπολης (όπου τα στοιχεία διασταύρωσε και η τοπική ΔΟΥ), ενώ χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση που αποκαλύφθηκε από περσινό έλεγχο του ΣΔΟΕ σε δήμους νησιών, με έναν από αυτούς να ισχυρίζεται ότι έχει καταβάλει περίπου 100.000 ευρώ για καθάρισμα χόρτων από ένα μικρό περιφερειακό νεκροταφείο.

Η κατάσταση με τον πακτωλό μαύρου χρήματος στα νεκροταφείου αποτυπώθηκε γλαφυρότατα και στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορά το 2010, το πρώτο έτος εφαρμογής του Μνημονίου, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ιωάννη Καραβοκύρη, κατάφεραν να «μπλοκάρουν» παράνομες δαπάνες 146,5 εκατομμυρίων ευρώ και την παράνομη εκταμίευση άλλων 13,5 εκατομμυρίων. Τα στοιχεία σοκάρουν: εγκρίνονται και σπαταλώνται απίστευτα ποσά για κηδείες, δίνονται υπερωρίες σε υπαλλήλους που έχουν πάρει σύνταξη, δαπανώνται ποσά ακόμη και για πούρα, γιορτές, αναμνηστικά δώρα, δημόσιες σχέσεις και κινητά! Στις 1.180 σελίδες της έκθεσης περιγράφονται περίπου οι ίδιες παρανομίες και σπατάλες που γίνονται κάθε χρόνο, πολλές ευφάνταστες παρατυπίες, αποφυγή εφαρμογής των νόμων κ.λπ.


ΠΗΓΗ
Νεκροταφεία: ποια τα σκάνδαλα, οι μίζες και οι υπεξαιρέσεις Νεκροταφεία: ποια τα σκάνδαλα, οι μίζες και οι υπεξαιρέσεις  Reviewed by Unknown on 08:30 Rating: 5
Από το Blogger.