Πρόκειται για ένα από τα πιο συνωμοσιολογικά και συνάμα πιο ρεαλιστικά σενάρια που έχουν απασχολήσει τον άνθρωπο. Το φαινόμενο του καιρού ή καλύτερα πως μπορεί ο άνθρωπος να έχει τον έλεγχο των καιρικών φαινομένων αλλά και γενικότερα οτιδήποτε αφορά το μετεωρολογικό περιβάλλον του.
Από τους μύστες της Βαβυλωνίας με θυσίες και οιωνούς, τους Ινδιάνους και τον χορό της βροχής, τους Σαμάνους της Αφρικής.. μέχρι και την θεοποίηση φαινομένων έτσι ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να έχει έστω και μερικώς , την ψευδαίσθηση του ελέγχου με προσευχή προς κάποιο Θείο και ανώτερο πρόσωπο(π.χ. Δίας, Θώρ και κεραυνοί). Στην πορεία , κάποια πιο πρακτικά μυαλά άρχισαν να παρατηρούν τα φαινόμενα και μπόρεσαν μέχρι και ένα πολύ μεγάλο βαθμό να προβλέπουν το τι μπορεί να γίνει με τον καιρό. Εκείνο όμως που παίζει πλέον την διαφορά είναι πως με κάποιον τρόπο , από την αρχαιότητα έως και σήμερα , το ζητούμενο για κάποιους ήταν, να μετατρέψουν τον καιρό σε όπλο απέναντι σε αντιπάλους.
Οι στρατηγοί κάθε εποχής ήθελαν πάντα τον καιρό «σύμμαχο» έτσι ώστε να δώσουν την μάχη τους με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες , ενώ θα ήθελαν την ίδια στιγμή ο ίδιος καιρός να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για τον αντίπαλο τους. Από όσο φαίνεται από την ιστορία και τα πρόσφατα αποδεικτικά στοιχεία από υπηρεσίες πληροφοριών , είναι πολλές οι προσπάθειες και ακόμα και εφαρμόσιμα μέτρα που έγιναν και γίνονται για αυτό.
Το 1932 ήταν η πρώτη πρακτική προσπάθεια από τους Σοβιετικούς με το «Ινστιτούτο Δημιουργίας Βροχής» στο Λένινγκραντ. Εκεί δημιουργήθηκε η πρώτη θεωρία φύτευσης κρυστάλλων σε σύννεφα για δημιουργία βροχής. Ακολούθησαν οι ΗΠΑ το 1946 με την θεωρία του «ξηρού πάγου» και σχηματοποίησης κρυστάλλων εντός υπαρχόντων νεφών. Στην ακόλουθη περίοδο του Ψυχρού πολέμου, εκατοντάδες πειράματα έγιναν και από τις δύο πλευρές.
Η πρώτη πολεμική χρήση του καιρού όμως, έγινε την περίοδο του πολέμου του Βιετνάμ (1967-1972) όπου πάνω από 2000 βολές , φύτευσης κρυστάλλων έγιναν από τις ΗΠΑ, στον ορίζοντα της Κορέας, Καμπότζης και του Λάος με σκοπό να επεκταθεί η περίοδος των μουσώνων. Αποκαλύφθηκε από τον αρθρογράφο Jack Anderson , στην Washington Post το 1971. (WeatherWatergate Warfare Scandal)
Από εκείνα τα χρονικά σημεία και μετά, οι επιλογές να «οπλοποιηθεί» (sic) ο καιρός έχουν φτάσει σε σχεδόν σενάρια επιστημονικής φαντασίας , περιλαμβάνοντας σχέδια για αλλαγή κλίματος/θερμοκρασίας ανά περιοχή, μέχρι και περιορισμό ηλιακής ακτινοβολίας με δημιουργία ειδικών νεφών κρυστάλλων που θα μπορούν να επηρεάζουν το φαινόμενο της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας.. Ενδεικτικό αυτής της προσπάθειας είναι η ενσωμάτωση της Μετεωρολογικής υπηρεσίας στην ετήσια αναφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ, κατηγοριοποιώντας μάλιστα τις πιθανότητες καταστροφών και απειλών από το κλίμα, στο ίδιο επίπεδο με αυτό μιας τρομοκρατικής επίθεσης στο έδαφος των ΗΠΑ.
Μετά από αυτό μόνο τον Μάρτιο του 2013, η CIA χρηματοδότησε πρόγραμμα 21 μηνών με 630.000$ για το πώς μπορεί να ελεγχθεί τεχνικά η ηλιακή ακτινοβολία σε συνδυασμό με την εκπομπή CO2. Ένα σενάριο που προκρίθηκε προφανώς μετά την επιτυχία των Κινέζων στο Πεκίνο το 2008 όπου με βολές χιλιάδων ρουκετών στα νέφη που υπήρχαν στην Ολυμπιάδα κατάφεραν να αποφύγουν έντονη βροχόπτωση τις πρώτες 2 μέρες. Αν άλλωστε μια χώρα έχει αυτή την δυνατότητα να επηρεάζει τον καιρό για προφανείς ειρηνικούς σκοπούς.. είναι αναμενόμενο πως οι υπόλοιπες χώρες γνωρίζουν πως έχει την δυνατότητα να το κάνει και για άλλους στόχους.. όχι και τόσο αθώους.
Στο συνωμοσιολογικό κομμάτι όπου, φυσικά ,είναι υπαρκτό και εδώ, υπάρχουν πολλαπλές αναφορές και θεωρίες, για το HAARP, όπως και τις δυνατότητες ( ;;;; ) που του προσάπτουν στο να μπορεί να ελέγχει καιρό, σεισμούς, να μετατρέπει την ηλιακή ακτινοβολία σε υπερόπλο καταστροφής κτλ… Τα σενάρια για το συγκεκριμένο πηγάζουν προφανώς επειδή χρηματοδοτείται από την DARPA που έχει ιστορικό σε ανάπτυξη εξελιγμένων οπλικών συστημάτων και όχι μόνο. Όμως μέχρι στιγμής ούτε αποδείξεις έχουν δοθεί , ούτε φυσικά κάποια επίσημη αναφορά πως υπάρχει αυτή η δυνατότητα από αυτό το σύστημα έρευνας.
Φυσικά σε καμία περίπτωση σήμερα δεν έχει φτάσει ο ανθρώπινος παράγοντας , στο να ελέγχει απόλυτα το κλίμα γύρω του και οι πιθανότητες να το κάνει δεν είναι και τόσο πολλές. Όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για πολλές προσπάθειες και τώρα και στο μέλλον. Ο καιρός άλλωστε και τα σχετικά φαινόμενα είναι κάτι που θεωρείται ως το απόλυτο όπλο αν μια χώρα μπορέσει και τον ελέγχει έναντι τρίτων. Πιο ισχυρό και από τα πυρηνικά όπως ειπώθηκε από τον Howard T. Orville, σύμβουλο του Eisenhower, το 1958.
ΠΗΓΗ
"Ο έλεγχος των καιρικών φαινομένων ως το απόλυτο όπλο σε έναν πόλεμο"
Reviewed by Unknown
on
07:00
Rating: