Όλα τα παρακάτω είναι από διάφορες σελίδες και blogs στο internet (πολλά τα συνάντησα πολλές φορές και γι' αυτό δεν αναφέρω από που το πηρα το καθένα) και κάποια είναι από γιαγιάδες και μαμάδες. Εννοείται πως θέλω να μάθω και άλλα κολπάκια και μυστικά, οπότε κάθε προσθήκη ευπρόσδεκτη...
Για μαλακά μπιφτέκια διαλύουμε σε μισό φλιτζάνι γάλα μια κοφτή κουταλιά της σούπας σόδα, το ρίχνουμε στον κιμά και ζυμώνουμε για πέντε λεπτά. Το αφήνουμε για πέντε λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Τα μπιφτέκια σας θα γίνουν πιο αφράτα, αν προσθέσετε στη ζύμη τους λίγη μπίρα ή κάποιο ανθρακούχο αναψυκτικό τύπου Sprite.
Για πιο αφράτα μπιφτέκια προσθέτουμε στο μείγμα ένα φλιτζάνι τσαγιού ξύδι. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το κρασί. Εκτός από το ξύδι και το γάλα που είναι αρκετά διαδεδομένα δοκιμάστε να προσθέσετε ένα φλιτζανάκι του καφέ τσίπουρο ή αν δεν υπάρχει, ούζο για κάθε κιλό κιμά. Γίνεται και αφράτο αλλά και ιδιαίτερο στη γεύση το μπιφτέκι και κάνει και για σχάρα και για τηγάνι.
Μπορούμε να αφήσουμε λίγο πιο πολύ νεράκι στο ψωμί και να μην το στύψουμε πολύ και τα μπιφτέκια γίνονται αφράτα και φουσκωτά .
Λίγο τριμμένο κολοκύθι ή ακόμα καλύτερα λίγη τριμμένη φρέσκια ντοματούλα κάνουν θαύματα.
Βάλτε στα μπιφτέκια χυμό από ένα πορτοκάλι ή τριμμένο κεφαλοτύρι και θα δείτε γεύση. Επίσης, ένας λίγο πιο θερμιδοφόρος τρόπος για αφράτα και νόστιμα μπιφτεκάκια είναι να προσθέσουμε λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί που λιώνει εύκολα.
Δοκιμάστε ένα μικρό κρεμμύδι στο μπλέντερ με λίγο νερό να γίνει σαν χυλός αραιός και με αυτό να βρέξετε την τριμμένη φρυγανιά που θα ρίξετε αντί για βρεγμένο ψωμί. Η ζύμη όσο πιο αφράτη είναι στο ζύμωμα δηλαδή μόλις που να πλάθεται τόσο πιο αφράτα γίνονται.
Για μπιφτέκια στη σχάρα, λίγο μουστάρδα και πολύ συχνό γύρισμα είναι το μυστικό.
Σχετικά με τα μυρωδικά ή τα μπαχαρικά (από το www.netlife.gr) με τα οποία μπορούμε να "αρωματίσουμε" το μείγμα για τα μπιφτέκια, επιλέγουμε καταρχάς μαϊντανό και δυόσμο (φρέσκο ή ξερό) που ταιριάζουν με όλους τους κιμάδες. Από εκεί και πέρα, πειραματιζόμαστε και δοκιμάζουμε. Βέβαια, όλα δεν πάνε με όλα. Έτσι είναι καλό να γνωρίζουμε γενικά πως τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά που ταιριάζουν στα είδη των κρεάτων στην ακέραιη μορφή τους (προτού δηλαδή γίνουν κιμάς), αυτά είναι που θα χρησιμοποιήσουμε και στα μίγματα των κιμάδων στα οποία συμμετέχουν. Συγκεκριμένα :
· Στα μπιφτέκια από μοσχαρίσιο κιμά μπορούμε να βάλουμε ρίγανη ή και θυμάρι (φρέσκα ή ξερά), διάφορα πιπέρια ή κόλιαντρο σε σκόνη, μαντζουράνα (φρέσκια ή ξερή). Ιδιαίτερο άρωμα δίνουν το μοσχοκάρυδο (ιδανικά φρεσκοτριμμένο), το καρδάμωμο (ή κακουλέ), το σουμάκ (ή ρους).
· Στα μπιφτέκια από χοιρινό κιμά, ταιριάζει το θρούμπι (που μπορεί να αντικαταστήσει το θυμάρι και την ρίγανη). Επίσης το ξύσμα πορτοκαλιού (προτιμήστε ακέρωτο, για να μην καταναλώστε παραφίνη) και το φασκόμηλο (προσοχή στις ποσότητες γιατί έχει το άρωμα του και είναι πολύ δυνατό).
· Στα μπιφτέκια από αρνίσιο ή πρόβειο κιμά, ταιριάζει το μπαχάρι. Επίσης ο μαραθόσπορος ή ο κόλιανδρος ή το δενδρολίβανο (κοπανισμένο σε γουδί) και το θυμάρι. Στα καλά μπαχαράδικα θα βρείτε μείγμα μπαχαρικών για αρνί, το οποίο λειτουργεί θαυμάσια και στον κιμά.
· Στα μπιφτέκια από κιμά κοτόπουλου, ταιριάζει το μπαχάρι. Από μυρωδικά ταιριάζουν η λουίζα, ο δυόσμος ή η μέντα ή το μελισσόχορτο. Ακόμα και άλλα μπαχαρικά που ταιριάζουν στα λευκά κρέατα, όπως ο βασιλικός, ο γλυκάνισος (κοπανισμένος), το σουμάκ κ.α.
Και τέλος, ένα μυστικό από την Έλενα (Συνταγές της Καρδιάς):ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ στον κιμά, τα κάνει απίστευτα αφράτα. Ευχαριστω πολύ Έλενα...
ΠΗΓΗ
Μυστικά για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα μπιφτέκια που φάγατε ποτέ!
Reviewed by Unknown
on
18:00
Rating: