«Πόλεμος» εταιρειών για τον ορυκτό πλούτο του Ιράν


Οι… γέφυρες επικοινωνίας προς τη Δύση που φαίνεται να ρίχνει ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani, έχουν ανοίξει την όρεξη πετρελαϊκών κολοσσών της Δύσης για τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της ασιατικής χώρας.
Τόσο η Ε.Ε. όσο και οι Η.Π.Α. έχουν επιβάλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της ασιατικής χώρας. Το ευρωπαϊκό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στις εισαγωγές «μαύρου χρυσού» από το Ιράν, σε συνδυασμό με τα βαριά πρόστιμα σε όσες αμερικανικές επιχειρήσεις προχωρούν σε συναλλαγές με αντίστοιχες ιρανικές έχουν «γονατίσει» την οικονομία του ασιατικού κράτους.
Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) στελέχη αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών έχουν ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές με Ιρανούς αξιωματούχους -σε ανεπίσημο πάντα επίπεδο- έτσι ώστε να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για την υπογραφή συμβολαίων εκμετάλλευσης στην περίπτωση που αρθούν οι κυρώσεις.
Επιχειρήσεις όπως οι «Conoco», «Chevron», «Exxon Mobil» και «Anadarko» έχουν δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για την έναρξη επαφών με την Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία εθνικοποίησε τον ενεργειακό της τομέα μετά την επανάσταση του 1979. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την εκδίωξη από τη χώρα των σημαντικότερων δυτικών εταιρειών από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της βρετανικής BP. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως πως οποιαδήποτε πρόοδος σε αυτό το θέμα θα είναι εξαιρετικά αργή.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
«Πόλεμος» εταιρειών για τον ορυκτό πλούτο του Ιράν «Πόλεμος» εταιρειών για τον ορυκτό πλούτο του Ιράν Reviewed by Unknown on 11:30 Rating: 5
Από το Blogger.