Τα μυστικά για ένα νόστιμο Κέικ!





Δεν υπάρχει καταλληλότερο έδεσμα για να συνοδεύσετε ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ ή τσάι από μια φέτα επιτυχημένο, αφράτο και νόστιμο κέικ. Η επιτυχία ξεκινάει από το σχολαστικό μέτρημα των υλικών με την ειδική κούπα-μεζούρα, που μετράει τον όγκο και όχι το βάρος των υλικών. Μία κούπα - μεζούρα χωράει 240 κ.ε. λάδι, ζάχαρη, νερό, ρύζι ή άλλο υλικό, το βάρος των οποίων είναι διαφορετικό.

Το αλεύρι πρέπει να είναι μαλακό και το διογκωτικό που θα χρησιμοποιήσετε είναι το μπέικιν πάουντερ, μείγμα σόδας και κρεμορίου σε αναλογία 2 προς 1. Η σόδα είναι βάση και το κρεμόριο οξύ. Από την αντίδραση τους δημιουργείται διοξείδιο του άνθρακα, που, προσπαθώντας να φύγει μέσα από τη μάζα του κέικ, τη φουσκώνει.

Συχνά το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη δόση μπέικιν πάουντερ από την απαραίτητη. Για να είστε σίγουρες, χρησιμοποιήστε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατέψτε το με ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ για κάθε κούπα αλεύρι. Τα υλικά του κέικ πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία, όταν θα χτυπηθούν.

Βάλτε τα όλα μαζί στο μπολ του μίξερ και χτυπήστε τα 4' ακριβώς, στη μεσαία ταχύτητα. Αν χτυπηθούν λιγότερο, δεν θα προλάβουν να κλείσουν μέσα τους τον απαραίτητο αέρα, που, προσπαθώντας να φύγει κατά το ψήσιμο, θα φουσκώσει το κέικ. Αν πάλι παραχτυπηθούν, από κάποιο σημείο και ύστερα ο αέρας που συγκεντρώνεται στη μάζα της ζύμης θα αρχίσει να φεύγει σφυρίζοντας ελαφρά και το κέικ δεν θα φουσκώσει. Η σωστή ζύμη πρέπει να είναι απαλή, πηχτή και αφράτη.

Τα φρουτάκια ή τις σταφίδες, που τυχόν θα ανακατέψετε μέσα σ' αυτή, αλευρώστε τα πρώτα και κατόπιν ανακατέψτε τα απαλά. Έτσι δεν θα πάνε στον πάτο κατά το ψήσιμο. Τα κομμάτια της σοκολάτας, που είναι βαριά, τοποθετήστε τα εδώ κι εκεί στην επιφάνεια της ζύμης, αφού τη βάλετε στη φόρμα.


Η ζύμη του κέικ δεν πρέπει να καλύπτει παρά τα 2/3 της φόρμας.

Φόρμες από ελαφρύ ανοδιωμένο αλουμίνιο με άνοιγμα στο κέντρο είναι προτιμότερες, γιατί κατανέμουν σωστά και ισόποσα τη θερμότητα σε όλα τα μέρη του κέικ. Βουτυρώστε καλά τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας καθώς και το χείλος της, ώστε το κέικ να γλιστρήσει και να φουσκώσει επάνω από αυτό. Χρησιμοποιήστε φυτικό λίπος για καλύτερο αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιήστε καλύτερα το ειδικό σπρέι λαδιού που βοηθάει στην τέλεια κατανομή του λίπους σε όλη τη φόρμα. Πασπαλίστε τη φόρμα με αλεύρι, κουνήστε τη να πάει παντού και γυρίστε την ανάποδα για να φύγει η περίσσεια. Προσέξτε, αδειάζοντας τη ζύμη στη φόρμα, να μη λερώσετε τα τοιχώματα, γιατί στα σημεία αυτά τα κομματάκια ζύμης, που κόλλησαν, θα ψηθούν πιο γρήγορα και θα εμποδίσουν το κέικ να φουσκώσει.

Η θερμοκρασία του φούρνου παίζει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία του κέικ. Το κέικ πρέπει να ψηθεί στους 175 βαθμούς Κελσίου και σε χρόνο μίας ώρας. Αν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, το κέικ θα ψηθεί πιο γρήγορα, θα κάνει κοιλιά στο κέντρο και δεν θα φουσκώσει όσο πρέπει. Ο φούρνος πρέπει να λειτουργεί με αντιστάσεις επάνω κάτω και να είναι προθερμασμένος. Χρησιμοποιήστε ένα μεταλλικό θερμόμετρο, για να ελέγξετε το θερμοστάτη του φούρνου σας και για να είστε σίγουρη ότι η θερμοκρασία μέσα σ' αυτόν είναι όση δείχνει ο θερμοστάτης.

Δεν πρέπει να ανοίξετε το φούρνο πριν περάσουν 20' από τη στιγμή που θα φουρνίσετε το κέικ. Πριν το βγάλετε από το φούρνο, βεβαιωθείτε ότι ψήθηκε κάνοντας το τεστ της οδοντογλυφίδας. Τρυπήστε με αυτήν το κέικ στο κέντρο και όχι κοντά στα τοιχώματα. Αν βγει στεγνή, το κέικ είναι έτοιμο. Βγάλτε το κέικ αμέσως από το φούρνο κι αναποδογυρίστε το σε σχάρα, για να κρυώσει.

Στολίστε το με γλάσο αφού κρυώσει, εκτός κι αν συνιστάται αλλιώς. Μπορείτε να διατηρήσετε το κέικ στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλιώς, φυλάξτε το σε πιατέλα με ειδικό κώδωνα για να μη στεγνώσει και φροντίστε να το καταναλώσετε στο διάστημα μιας εβδομάδας.

Καλή επιτυχία, Βέφα

ΠΗΓΗ

Τα μυστικά για ένα νόστιμο Κέικ!  Τα μυστικά για ένα νόστιμο Κέικ! Reviewed by Unknown on 22:00 Rating: 5
Από το Blogger.