Ερευνητικό «μάτι» στον ωκεανό και την άβυσσο (Βίντεο)!!!!

Μοιάζει σαν φουτουριστικό πλοίο που θα βλέπαμε σε ταινία του James Bond αλλά πρόκειται για ένα ερευνητικό σκάφος που πρόκειται να «δέσει» στη μέση του ωκεανού και αποτελεί ερευνητική υποδομή για τη θαλάσσια ζωή. Το SeaOrbiter είναι ένα πλωτό εργαστήριο σχεδιασμένο από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Jacques Rougerie και η κατασκευή του αναμένεται να αρχίσει τον επόμενο χρόνο. Τα δύο τρίτα του «σκάφους» θα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με στόχο την άμεση παρατήρηση των οικοσυστημάτων σε μεγάλα βάθη. Από 8 έως 22 υδροβιολόγοι θα μπορούν να ζουν πάνω στο σκάφος, που θα είναι πλήρως εξοπλισμένο για την άνετη φιλοξενία τους.

Σύμφωνα με τον Rougerie, το SeaOrbiter θα διαθέτει σύστημα «συλλογής» ψαριών με σκοπό τη μελέτη του οικοσυστήματος στο πέλαγος, τη βιοποικιλότητα του πλανγκτόν και τους πληθυσμούς των ψαριών.

Η ιδέα, σημειώνει η Daily Mail, γεννήθηκε στον αρχιτέκτονα προ 12 ετών. Έφτιαξε το πρώτο υποβρύχιο σπίτι του τον 1977. Το 1981 παρουσίασε το «Hippocampe», πλωτή επιστημονική βάση που φιλοξενούσε δύο άτομα και μπορούσε να καταδυθεί στα 12 μέτρα.

Για το SeaOrbiter ο προϋπολογισμός είναι 52, 7 εκατομμύρια δολάρια και η κατασκευή του υποστηρίζεται από τη ΝΑΣΑ και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

«Το SeaOrbiter είναι το μόνο σκάφος στον κόσμο που επιτρέπει 24ωρη εξερεύνηση μακροχρόνιων αποστολών στην ανοιχτή θάλασσα και την άβυσσο», λέει ο εμπνευστής του. Είναι επίσης φιλικό προς το περιβάλλον καθώς χρησιμοποιεί ηλιακή και αιολική ενέργεια και ενέργεια από τα κύματα.

Παρότι είναι σχεδιασμένο να κινείται με τα ωκεάνια ρεύματα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία EADS αναπτύσσει ένα βιοκαύσιμο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δευτερεύουσα πηγή ενέργειας.

Δείτε τις εικόνες και το βίντεο 










Πηγή
Ερευνητικό «μάτι» στον ωκεανό και την άβυσσο (Βίντεο)!!!! Ερευνητικό «μάτι» στον ωκεανό και την άβυσσο (Βίντεο)!!!! Reviewed by Unknown on 09:30 Rating: 5
Από το Blogger.