Καλύτερες και από κομπιούτερ σε υπολογισμούς, οι...μέλισσες!!!!

Πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα, τα οποία βασανίζουν επί μέρες ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι μέλισσες τα λύνουν σχεδόν...
αμέσως!


Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, υπό τον δρα Νάιτζελ Ρέιν της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Λονδίνου, οι μέλισσες μαθαίνουν να πετούν, ακολουθώντας τη συντομότερη δυνατή διαδρομή, ανάμεσα στα λουλούδια που έχουν προηγουμένως ανακαλύψει με τυχαία σειρά, με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά "λύνοντας" το λεγόμενο "πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή", ένα διάσημο και δυσεπίλυτο γρίφο στον χώρο των οικονομικών και των μαθηματικών.

Στο πρόβλημα αυτό, ένας άνθρωπος καλείται να βρει τη συντομότερη δυνατή διαδρομή, ανάμεσα σε όλους τους προορισμούς που πρέπει να επισκεφτεί.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, λύνουν το πρόβλημα συγκρίνοντας το μήκος όλων των πιθανών διαδρομών και επιλέγοντας τον πιο σύντομο.

Όμως οι μέλισσες, φαίνεται να κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, χωρίς καν τη βοήθεια κομπιούτερ, μόνο με έναν εγκέφαλο που δεν είναι μεγαλύτερος από ένα σπόρο φυτού.

Καθημερινά λοιπόν οι μέλισσες, επισκέπτονται μια πληθώρα λουλουδιών σε διάφορες τοποθεσίες και, επειδή θέλουν να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας για το πέταγμα τους, "υπολογίζουν" μια διαδρομή, που τους επιτρέπει να βρίσκονται στον αέρα το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα.

Για να διεξάγουν τα συμπεράσματά τους,οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνητά άνθη, συνδεδεμένα με υπολογιστές, και ανακάλυψαν, ότι οι μέλισσες δεν χαράζουν μια πορεία απλώς με βάση την τυχαία σειρά που βρήκαν προηγουμένως τα λουλούδια, αλλά πάνε από λουλούδι σε λουλούδι ακολουθώντας συγκεκριμένο "σχέδιο", που τους επιτρέπει να πετάνε όσο γίνεται λιγότερο.

Αφού εντοπίσουν τις θέσεις των λουλουδιών, στη συνέχεια οι μέλισσες επιστρέφουν σε αυτά, έχοντας μάθει να ακολουθούν πια, τον καλύτερο δυνατό δρόμο, δηλαδή τον πιο σύντομο, ώστε να εξοικονομούν χρόνο και ενέργεια.

"Παρά τους μικροσκοπικούς εγκεφάλους τους, οι μέλισσες είναι ικανές για εντυπωσιακά κατορθώματα στη συμπεριφορά τους. Πρέπει να καταλάβουμε με ποιο τρόπο μπορούν να λύσουν το πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή χωρίς κομπιούτερ", δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας.

Τα ευρήματα της έρευνας, θα μπορούσαν να έχουν και πρακτική εφαρμογή, όπως να συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας σε ένα δίκτυο (π.χ. κυκλοφοριακό) ή στην εκτεταμένη τροφοδοσία μιας επιχείρησης, που στέλνει φορτηγά σε όλα τα σημεία του ορίζοντα και θέλει να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα στις μετακινήσεις.

Καλύτερες και από κομπιούτερ σε υπολογισμούς, οι...μέλισσες!!!! Καλύτερες και από κομπιούτερ σε υπολογισμούς, οι...μέλισσες!!!! Reviewed by Unknown on 09:30 Rating: 5
Από το Blogger.