ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Τι μας προκαλεί η νυχτερινή εργασία!!!!

Τι μας προκαλεί η νυχτερινή εργασία
Άνθρωποι που βιώνουν συχνά jet lags ή δουλεύουν τη νύχτα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις ασθένειες και τις μολύνσεις, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Συγκεκριμένα το κιρκαδικό ρολόι, ο μηχανισμός αυτός του οργανισμού μας, που μας κάνει να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε, ανάλογα με το φως, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσία.

«Ανακαλύψαμε ότι ο ίδιος μηχανισμός που αντιλαμβάνεται την ώρα της ημέρας, προκειμένου να κοιμηθούμε ή να ξυπνήσουμε, ρυθμίζει επίσης και την ανάπτυξη των βασικών κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, Λόρα Χούπερ.

«Αυτό, ίσως εξηγεί, γιατί άνθρωποι που δουλεύουν νύχτα ή ταξιδεύουν συχνά, αλλάζοντας ζώνη ώρας και μετά προσπαθούν να προσαρμοστούν στους φυσιολογικούς ρυθμούς, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν».

Η Χούπερ και η ερευνητική ομάδα της ανακάλυψαν το συσχετισμό αυτό, μελετώντας τι συνέβαινε στον οργανισμό ποντικιών, όταν τους προκαλούσαν τεχνητό «jet lag», αλλάζοντας τις συνθήκες φωτισμού στο εργαστήριο.

Αυτό που προέκυψε είναι ότι τα κουρασμένα ποντίκια παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα κύτταρα αυτά υπό κανονικές συνθήκες μας προστατεύουν. Ωστόσο, σε μεγάλους αριθμούς, στρέφονται κατά του οργανισμού, καταστρέφοντας ιστούς και προκαλώντας φλεγμονές.

«Εάν δουλεύετε μία εβδομάδα μέρα και μία εβδομάδα νύχτα και αρρωσταίνετε συχνά, τότε το κιρκαδικό σας ρολόι, θέλει «ρύθμιση», σημειώνουν οι επιστήμονες.


πηγη
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Τι μας προκαλεί η νυχτερινή εργασία!!!! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Τι μας προκαλεί η νυχτερινή εργασία!!!! Reviewed by Unknown on 11:00 Rating: 5
Από το Blogger.