Σύνδρομο που προκαλεί αφόρητους πόνους προβληματίζει τους επιστήμονες




Ένα «άγνωστο» σύνδρομο, που προκαλεί αφόρητους πόνους στα άκρα των ασθενών, απασχολεί τους επιστήμονες.




Η διαταραχή αυτή ονομάζεται σύνθετο περιφερειακό σύνδρομο πόνου (complex regional pain syndrome - CRPS).




Σύμφωνα με τους επιστήμονες χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια εμφάνιση έντονου πόνου, συνήθως στο ένα χέρι ή πόδι, με αίσθημα καύσου, οίδημα, κοκκίνισμα και υπερευαισθησία στην αφή και το κρύο.




Επίσης είναι δυνατό να προκαλέσει αλλαγές στο χρώμα, τη θερμοκρασία του δέρματος καθώς και την υφή του.




Το σύνθετο περιφερειακό σύνδρομο πόνου εκδηλώνεται έπειτα από έναν τραυματισμό, εγχείρηση, εγκεφαλικό ή έμφραγμα, αλλά ο πόνος που προκαλεί είναι δυσανάλογος σε σύγκριση με τη σοβαρότητα του αρχικού προβλήματος.




Ο πόνος που νιώθει ο ασθενής επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα τμήματα του σώματος, ενώ η έντασή του είναι τέτοια ώστε στην Κλίμακα Πόνου McGill λαμβάνει από τους ασθενείς βαθμολογία 42 στα 50 - υψηλότερη από τον πόνο του τοκετού και τον ακρωτηριασμό.




Επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο, αναφέρουν ότι η ακριβής αιτία του συνδρόμου παραμένει άγνωστη, αλλά σαφώς εμπεριέχει διαταραχή του νευρικού συστήματος, αφού τα νεύρα στέλνουν μονίμως μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο.


πηγή

Σύνδρομο που προκαλεί αφόρητους πόνους προβληματίζει τους επιστήμονες Σύνδρομο που προκαλεί αφόρητους πόνους προβληματίζει τους επιστήμονες Reviewed by Unknown on 23:00 Rating: 5
Από το Blogger.