Kοσμικό φαινόμενο που παρατηρείται για πρώτη φορά!!! Συγχώνευση δύο γιγάντιων μελανών οπών στο κέντρο ενός γαλαξία!!!


Ομάδα αστρονόμων από τη Νότια Αφρική υποστηρίζει ότι εντόπισε ένα κοσμικό φαινόμενο που παρατηρείται για πρώτη φορά το οποίο μπορεί να δώσει κρίσιμες απαντήσεις για τη λειτουργία του Σύμπαντος. Οι ερευνητές λένε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συγχώνευση δύο γιγάντιων μελανών οπών στο κέντρο ενός γαλαξία.
Τι γνωρίζαμε
Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι στο κέντρο των μεγάλων γαλαξιών συνήθως υπάρχει μια γιγάντια μελανή οπή. Οταν δύο μεγάλοι γαλαξίες συγκρούονται και ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσής τους οι δύο μελανές οπές που υπάρχουν στο κέντρο τους εισέρχονται σε ένα σπιράλ περιστροφής η μια γύρω από την άλλη. Είναι ένας κοσμικός χορός που καταλήγει τελικά στη συγχώνευση των δύο μελανών οπών από την οποία γεννιέται μια νέα υπερμεγέθης μαύρη τρύπα. Σύμφωνα με τη Γενική θεωρία της Σχετικότητας αυτή η διεργασία (η συγχώνευση δύο μελανών οπών) είναι πηγή παραγωγής των περίφημων βαρυτικών κυμάτων.



Τα βαρυτικά κύματα
Σύμφωνα με τη θεωρία αυτά τα κύματα δημιουργούν «ρυτίδες», στρεβλώσεις, στο λεγόμενο ύφασμα του χωροχρόνου. Τα βαρυτικά κύματα θεωρείται ότι είναι ένα είδος «απόηχου» μέσα στο Διάστημα, κάτι ανάλογο με τα κυματάκια που δημιουργούνται όταν ρίχνει κάποιος μια πέτρα στο νερό. Ο εντοπισμός και μελέτη τους αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέων στοιχείων για το Σύμπαν αλλά και στη χαρτογράφηση του Διαστήματος.
Αν και οι επιστήμονες επί δεκαετίες προσπαθούν να εντοπίσουν αυτά τα βαρυτικά κύματα δεν έχει καταστεί δυνατό να το πετύχουν. Η παρατήρηση μελανών οπών που βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης είναι ίσως το πιθανότερο σημείο όπου μπορεί να επιτευχθεί ο εντοπισμός των βαρυτικών κυμάτων αλλά μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν και να μελετήσουν μια τέτοια συγχώνευση εν εξελίξει.
Τριπλή ανακάλυψη;
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέηπ Τάουν μελέτησαν με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου WISE ένα μακρινό αλλά ιδιαίτερα λαμπρό γαλαξία που έχει την κωδική ονομασία WISE J233237.05-505643.5. Ο γαλαξίας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4 δισ. ετών φωτός από τη Γη.
Η ύπαρξη μιας γιγάντιας μελανής οπής στο κέντρο του εν λόγω γαλαξία ήταν γνωστή όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η «συμπεριφορά» της δεν ακολουθεί τους συνήθεις κανόνες. Μια μελανή οπή που βρίσκεται στο κέντρο ενός γαλαξία εκτοξεύει πίδακες ύλης από τους πόλους της. Οι ερευνητές είδαν ότι από το κέντρο του εν λόγω γαλαξία ξεπηδούν πίδακες ύλης αλλά ακολουθούν «περίεργες» διαδρομές, κάνουν «ζιγκ ζαγκ» όπως λένε οι ερευνητές.
«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο ποτέ στο παρελθόν. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι ο γαλαξίας διαθέτει μελανές οπές στο κέντρο του οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά μεταξύ τους. Η βαρύτητα της μιας επηρεάζει τους πίδακες της άλλης υποχρεώνοντας τους να κινούνται και να μοιάζουν όπως οι κορδέλες μιας αθλήτριας ρυθμικής γυμναστικής» αναφέρει ο Τόμας Τζάρετ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση « The Astrpohysical Journal».
Αν η εκτίμηση των ερευνητών είναι ορθή τότε έχουμε να κάνουμε πρακτικά με μια τριπλή ανακάλυψη. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες θα έχουν στη διάθεσή τους για μελέτη μια συγχώνευση μελανών οπών σε εξέλιξη. Επίσης για πρώτη φορά θα διαπιστωθεί η παρουσία δύο γιγάντιων μελανών οπών στο κέντρο ενός γαλαξία. Τέλος οι επιστήμονες θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναζητήσουν τα βαρυτικά κύματα.

Kοσμικό φαινόμενο που παρατηρείται για πρώτη φορά!!! Συγχώνευση δύο γιγάντιων μελανών οπών στο κέντρο ενός γαλαξία!!! Kοσμικό φαινόμενο που παρατηρείται για πρώτη φορά!!! Συγχώνευση δύο γιγάντιων μελανών οπών στο κέντρο ενός γαλαξία!!! Reviewed by Unknown on 10:30 Rating: 5
Από το Blogger.