Με φόντο την πρόσφατη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν σφοδρά φραστικά πυρά για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας.
Το έναυσμα για την αντιπαράθεση έδωσε η επιστολή προς την ευρωπαϊκή ηγεσία που, με αφορμή τις καταγγελίες για τα όσα συνέβησαν στο Φαρμακονήσι, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, με την ιδιότητα του υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής που καθιερώθηκε με τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ».
Η κυβέρνηση αντέδρασε στην πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα και στο περιεχόμενό της, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφενός, ότι δυσφημεί την Ελλάδα και, αφετέρου, ότι «αρνείται να δει πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης» και «θέλει να δεχόμαστε όλους τους παράνομους μετανάστες και να τους στέλνουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη που αρνείται να τους δεχτεί». Με αφορμή, μάλιστα, την επίκληση από τον ΣΥΡΙΖΑ των νεκρών και την επισήμανσή του ότι θα έπρεπε να ντρέπεται η κυβέρνηση για τη στάση της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέφυγε σε ένα αιχμηρό σχόλιο, υποστηρίζοντας ότι «αυτός που επιχειρεί να κερδοσκοπήσει πάνω σε μία τραγωδία, κατηγορώντας την ίδια τη χώρα του, αυτός πρέπει να ντρέπεται».
Τσίπρας: Υποκριτικές και ανήθικες οι μεγαλόστομες δηλώσεις
Με την επιστολή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ κυρίους Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Μάρτιν Σουλτς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για επείγουσα διάθεση κονδυλίων «για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος που επιδεινώνεται διαρκώς».
«Καμία δύναμη Frontex και κανένας φράκτης δεν μπορεί να σταματήσει ένα φαινόμενο το οποίο είναι, εν μέρει, αποτέλεσμα της κρίσης που επικρατεί στις χώρες απ’ όπου αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας αναφορά τόσο στο Φαρμακονήσι όσο και στις παλαιότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες με επίκεντρο την ιταλική Λαμπεντούζα. «Ούτε θα το καταφέρουμε αυτό υιοθετώντας στο Νότο, κάτω από την πίεση των κυβερνήσεων χωρών του Βορρά της ΕΕ, όλο και πιο καταπιεστικές πολιτικές απέναντι στους μετανάστες», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε «υποκριτικές, ανήθικες και μεγαλόστομες τις δηλώσεις των επί μέρους θεσμικών οργάνων της ΕΕ κάθε φορά που έχουμε τραγικά συμβάντα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε την επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο «στην κατεύθυνση της διασφάλισης της προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό έδαφος» και το σχεδιασμό μέτρων «για τη διάσωση των μεταναστών στις ανοιχτές θάλασσες, τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στα σημεία εισόδου και την υιοθέτηση μιας νομικής διαδικασίας και ενός νέου νομικού πλαισίου, το οποίο θα ρυθμίζει αποτελεσματικά και δίκαια την πρόσβαση των μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη, στο μέτρο του δυνατού, και τις δικές τους επιθυμίες».
«Με την ελληνική προεδρία σπάσαμε το αδιέξοδο»
Σχολιάζοντας τις θέσεις του κ. Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού επεσήμανε ότι «το πρόβλημα είναι η παράνομη μετανάστευση και όχι γενικότερα η μεταναστευτική πολιτική», υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως κυρίαρχο θέμα της Ελληνικής Προεδρίας το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. «Εμείς σπάσαμε το αδιέξοδο μιλώντας για την παράνομη μετανάστευση, που τώρα πια συζητάει όλη η Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Σίμος Κεδίκογλου, καταλήγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο αδιέξοδο και ζητάει και τα ρέστα...».
Ανταπαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «είναι συνυπεύθυνη με όσους εμμένουν σε μια αδιέξοδη μεταναστευτική πολιτική», καθώς δεν στηρίζει τις προτάσεις για αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ.
πηγή
Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τους λαθρομετανάστες
Reviewed by Unknown
on
12:30
Rating: