Οι κήποι των Butcharts: Ένας ύμνος προς τη φύση


1904. Γυρίζω τον χρόνο πίσω και ταξιδεύω προς έναν τόπο αρκετά κοντά στο Βανκούβερ του Καναδά… και γνωρίζω μία αξιοθαύμαστη γυναίκα, τη Jenny Butchart. Η ιστορία ξεκινά όταν ο άντρας της Robert Pim Butchart ιδρύει ένα εργοστάσιο τσιμέντου. Η ίδια γίνεται χημικός της εταιρείας. Τι θα συμβεί όταν ένα λατομείο ασβεστόλιθου εξαντλείται;
Εισάγοντας τον ρυθμό της φύσης
Η Jenny δεν ξεχνά τη φύση μέσα σε αυτό το γκρίζο περιβάλλον. Δεν ξέχασε ούτε λεπτό πως είναι να ζεις με σκιά, με ήλιο, με πεταλούδες, με λουλούδια, με φύλλα, με φρούτα. Δεν προσπέρασε ποτέ της τα ζωηρά χρώματα της φύσης και το μυαλό της δεν λησμόνησε την αρμονία της. Γι’ αυτό υλοποιεί το όραμά της έχοντας ως εργαλείο την υπομονή. Σε αυτόν τον άδειο χώρο πια μεταφέρει από κοντινά χωράφια τόνους από χώμα με τη βοήθεια αλόγων και κάρων. Σιγά σιγά το λατομείο εξελίσσεται, ύστερα από μόχθο, σε έναν όμορφο κήπο.
Η μεταμόρφωση στο πέρασμα των χρόνων
1929. Οι Butcharts δημιουργούν έναν ιαπωνικό κήπο δίπλα στη θάλασσα, έναν ιταλικό κήπο στο πρώην γήπεδο τένις και έναν όμορφο κήπο από τριαντάφυλλα. Ο Robert νιώθοντας υπερηφάνεια για το αξιέπαινο έργο της γυναίκας του, συλλέγει διακοσμητικά πτηνά από όλο τον κόσμο και τοποθετεί παγώνια και πάπιες στους κήπους.
Το υπέροχο αυτό ζευγάρι μεταβιβάζουν τους κήπους στον εγγονό τους Ian στα 21α του γενέθλια. Ο ίδιος εργάστηκε σκληρά και κατάφερε να κάνει τον τόπο αυτό διάσημο προορισμό. Πράγματι, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οργάνωνε υπαίθριες συναυλίες συμφωνικών ορχηστρών (1953-1967). Παράλληλα, ο γιος του Ian,Christopher, ως ταλαντούχος χορευτής δίνει παραστάσεις κάθε χρόνο μέχρι το 2000. Κάθε χρόνος αποτελεί μία νέα και συναρπαστική παράσταση, μία μοναδική εμπειρία παγκόσμιας κλάσης προς ενίσχυση των Κήπων. Στα τέλη του 2009, η αδερφή του, η δισέγγονη της Jenny, και νυν ιδιοκτήτριαRobin-Lee Clarke προσθέτει ένα μεγάλο Carousel. Η φήμη των κήπων γρήγορα εξαπλώθηκε. Λέγεται ότι από το 1920 και εξής πάνω από 50.000.000 άτομα επισκέφτηκαν την όαση του Βανκούβερ.


Και επιστρέφω στο σήμερα. 2014. Η προσέλευση των επισκεπτών είναι αθρόα, αφού ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ετησίως. Και εγώ ανάμεσά τους περπατώ και αντικρίζω πάνω από 700 διαφορετικά είδη φυτών και λουλουδιών. Η μαγεία και η ηρεμία που μου προσφέρουν συναινούν στο να συνυπογράψω ότι το δημιούργημα αυτό είναι ένας ύμνος προς τη φύση. Οι κήποι μεταμορφώνονται σε κάθε εποχή με βασικούς ηθοποιούς -τον ήλιο, το φεγγάρι και τ’ άστρα- για να μας υπενθυμίσουν την ανάγκη επιστροφής στη φύση! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ανακηρύχτηκαν από την κυβέρνηση ως Εθνικό Ιστορικό Μνημείο το 2004.
πηγή
Οι κήποι των Butcharts: Ένας ύμνος προς τη φύση Οι κήποι των Butcharts: Ένας ύμνος προς τη φύση Reviewed by Unknown on 23:30 Rating: 5
Από το Blogger.