Πώς να χειριστείς μια άβολη κατάσταση

Επειδή καμιά γη δε θα ανοίξει να σε καταπιεί, να μερικές πρακτικές συμβουλές για το πώς να συμπεριφερθείς σε άβολες καταστάσεις.
*Σενάριο 1: Αυτή η σιωπή
Είναι αλήθεια πως η σιωπή είναι ικανή να προκαλέσει άγχος και αμηχανία γιατί αυτόματα σε βάζει στη διαδικασία να σκέφτεσαι τι να πεις και τι θέση να κρατήσεις ιδιαίτερα όταν έχεις απέναντί σου ένα πρόσωπο που δεν νιώθεις οικειότητα.
Τι να κάνεις
Δημιούργησε ένα σκοπό. Μίλησε για κάτι που σε ενδιαφέρει ώστε να μην δυσφορείς. Απόφυγε να εστιάζεις συνέχεια στον εαυτό σου, δίνοντας έτσι την εικόνα του νάρκισσου και δώσε στο συνομιλητή σου την ευκαιρία να τοποθετηθεί κι ο ίδιος.
*Σενάριο 2: Ξέχασες το όνομά του
Μα να θυμάστε ακόμη και τι φάγατε την προηγούμενη Τρίτη εκτός από αυτό το καταραμένο το όνομά του; Αφήστε που πρέπει να τον συστήσετε κιόλας. Τι κάνετε;
Τι να κάνεις
Αν είσαι μόνος μαζί του και βλέπεις ότι "σε παίρνει" να μην αναφέρεις καν το όνομά του, τότε αυτομάτως βγαίνεις από την άβολη θέση. Αν τώρα πρέπει να κάνεις τις συστάσεις σε κάποιο νέο πρόσωπο στην παρέα, μπορείς να πεις, είτε ένα απλό: "Να σας συστήσω με τον Γιώργο". Όπου Γιώργος είναι το νέο άτομο στην παρέα. Έτσι, θα τριπλάρετε εύστοχα και θα τον κάνετε να αυτο-συστηθεί.
*Σενάριο 3: "Συγνώμη, δεν πήγαινε για σένα"
"Μα καλά, αυτές τις Ugg μπότες δεν τις έχουν σιχαθεί; ". Ποιο θα ήταν το χειρότερο σενάριο αν έβγαινε ποτέ από το στοματάκι μας η παραπάνω πρόταση; Μα φυσικά, το άτομο στο οποίο απευθυνόμαστε να τις... φοράει.
Τι να κάνεις
Δύσκολο να πάρεις πίσω αυτό που μόλις ξεστόμισες, μπορείς όμως τουλάχιστον να το διορθώσεις ελαφρώς. Αρχικά, προσπάθησε να αυτοσαρκαστείς. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσες να πεις για παράδειγμα "Να είχα ιδέα κι από μόδα καλά θα'ταν". Αλλιώς, μπορείς να το γυρίσεις σε χιούμορ, αν βέβαια γνωρίζεις καλά τον συνομιλητή σου κι έχεις θάρρος μαζί του.
*Σενάριο 4: "Γεια, τι κάνεις;"
Είναι ίσως η πιο κλασική ερώτηση που κάνεις κάθε μέρα. Η απάντηση που περιμένεις συνήθως είναι "Μια χαρά, εσύ" , ή "Την παλεύω αλλά τι να κάνεις". Όμως ο συνομιλητής σου, μπορεί να σε εκπλήξει δυσάρεστα, λόγω του ότι έχει κάτι να μοιραστεί μαζί σου. Και όχι. Δεν είναι καθόλου καλό νέο. Τι κάνεις αν βιάζεσαι πολύ και δεν προλαβαίνεις να τον ακούσεις;
Τι να κάνεις
Αν το πρόσωπο για το οποίο μιλάμε είναι κοντινό σου άτομο, το πρέπον θα ήταν να αφήσεις για λίγο τη δουλειά που έχεις να περιμένει. Άκουσέ τον, συμβούλεψέ τον και γενικώς κάνε ό,τι θα ήθελες να κάνουν σε εσένα σε αντίστοιχη περίπτωση. Αν πάλι μιλάμε για άτομο που δεν έχετε και τις πιο καλές σχέσεις, κάνε όπως νιώθεις. Απλά στην τελευταία κατηγορία ας σου γίνει μάθημα να λες μια "καλημέρα" χωρίς πολλά λόγια.

Γενικά tips

Επειδή οι άβολες στιγμές μπορεί να είναι κυριολεκτικά άπειρες, καλό θα ήταν να έχεις μερικούς γενικούς κανόνες συμπεριφοράς.
- To χιούμορ, σε τέτοιες άβολες καταστάσεις, τις περισσότερες φορές, σου λύνει τα χέρια.
- Κράτα την ψυχραιμία σου. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να το "χτίσεις" από μόνος σου, χωρίς ουσιαστικά να έχει συμβεί κάτι σημαντικό.
- Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει και βγες από την δύσκολη στιγμή αναίμακτα.
- Φρόντισε, όσο μπορείς, να μάθεις από τους λάθος χειρισμούς σου για να μην τους επαναλάβεις ξανά. Για το δικό σου καλό.
Το είδαμε εδώ
Πώς να χειριστείς μια άβολη κατάσταση Πώς να χειριστείς μια άβολη κατάσταση Reviewed by Unknown on 11:07 Rating: 5
Από το Blogger.