Όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι μέσα μας υπάρχει μια εσωτερική σοφία που μας κατευθύνει σε ωφέλιμες επιλογές, αλλά ταυτόχρονα και μια εσωτερική παρόρμηση που μας οδηγεί συχνά σε λάθος δρόμους. Η εσωτερική σοφία ονομάζεται διαίσθηση και ο ρόλος της είναι να μας προειδοποιεί για επερχόμενο κίνδυνο και να μας βοηθάει να παίρνουμε σωστές αποφάσεις. Είναι αυτή που μας σπρώχνει να αντιληφθούμε αλήθειες και ψέματα και μας προστατεύει από κάθε είδους κακοτοπιές λειτουργώντας ως πλοηγός (κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι η ίδια η φωνή του φύλακα – αγγέλου μας). Όμως δεν την εμπιστευόμαστε πάντα. Ίσως γιατί πολλές φορές δε συμπίπτει με την κοινή λογική. Και εκεί είναι το λάθος μας: Η διαίσθηση είναι ένα προσωπικό, πολύτιμο εργαλείο, αρκεί κάποιος να ξέρει να το αναγνωρίσει σωστά και να μη το μπερδέψει με τις ορμές και τις εγωιστικές επιθυμίες του.
Πότε είναι διαίσθηση και πότε λανθασμένη παρόρμηση;
Υπάρχουν δύο τρόποι που ίσως σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις αν η έμπνευση που έχεις είναι μια διαίσθηση ή μια λανθασμένη παρόρμηση:
Αν τύχει να κάνεις μια εντελώς αυθόρμητη επιλογή, μην προσπαθήσεις να την εξετάσεις με τη λογική, αλλά έλεγξε πώς αισθάνεσαι: Η σωστή επιλογή προκαλεί αίσθημα χαράς και ανακούφισης, ενώ η λανθασμένη δημιουργεί ένα σφίξιμο.
Η διαίσθηση δεν έχει τη μορφή μιας ροής σκέψεων αλλά ενός συναισθήματος (όπως προτροπή, απώθηση, αίσθημα κινδύνου, ανακούφιση, λύπη, χαρά, ηρεμία, ανησυχία) ή μιας ξαφνικής έμπνευσης.
Τι λέει η επιστήμη;
Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που κινούνται σύμφωνα με τη διαίσθησή τους. Αυτό κάποιοι επιστήμονες δεν μπορούν να το… χωνέψουν. Έτσι ερευνητές του τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Harvardπροσπάθησαν να ρίξουν φως στον τρόπο που σκέφτονται οι διαισθητικοί τύποι. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η διαίσθηση συνδέεται στενά με τη θρησκευτική πίστη: Η πίστη στον Θεό μπορεί να οδηγήσει σε διαισθητικό τρόπο σκέψης και το αντίστροφο.
Διαίσθηση = δύναμη
Όπως υπογράμμισε ο Amitai Shenhav που συμμετείχε στην έρευνα, το να είσαι σε θέση να παίρνεις γρήγορες, διαισθητικές αποφάσεις, μπορεί να σου δώσει μεγάλη δύναμη στην καθημερινή ζωή. Η δε ικανότητα του εγκεφάλου να παραβλέπει όλα τα (λογικά) δεδομένα που έχει στη διάθεσή του για να δώσει μια αυτόματη, διαισθητική απάντηση, είναι εξαιρετική. Πώς το κάνει αυτό ο εγκέφαλος; Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Πάντως ο Αϊνστάιν το είχε ομολογήσει: «Το μόνο πραγματικά πολύτιμο πράγμα είναι η διαίσθηση».
πηγή
Πώς να ξεχωρίζεις και να εμπιστεύεσαι τη διαίσθησή σου
Reviewed by Unknown
on
10:30
Rating: