Αυτό ήταν στην ιστορία πάντα έτσι, και δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος για το ότι θα πρέπει να είναι σήμερα διαφορετικά. Η αξίωση στην εξουσία γεννά την αντίφαση - και οι «κακοί» είναι πάντα οι άλλοι. Αυτό το παιχνίδι λειτουργεί εδώ και χιλιετίες - μόνο οι παίκτες αλλάζουν από καιρό σε καιρό.
Ενώ η Δύση προσπαθεί απεγνωσμένα να απομονώσει τη Ρωσία, η Κίνα παρουσιάζεται όλο και πιο ανοιχτά στο πλευρό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο παρασκήνιο Μόσχα και Πεκίνο εργάζονται ήδη για μια στρατιωτική και πολιτική συμμαχία - μια συμμαχία που μπορεί να αλλάξει δραματικά την ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο.
Τα γλυκόλογα για τη Ρωσία μπορεί κανείς να διαβάσει στην μεγαλύτερη πολιτική εφημερίδα του κόσμου. «Renmin Ribao», το κεντρικό όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, με 70 εκατομμύρια μέλη, τιτλοφόρησε πρόσφατα την επίσημη γραμμή: Δεδομένου ότι η Ουκρανία «σκεπάζεται από το πνεύμα του Ψυχρού Πολέμου», ως μια άγκυρα της παγκόσμιας σταθερότητας θα είναι «η στρατηγική προσέγγιση της Κίνας και της Ρωσίας». Όσον αφορά την Ουκρανία το κινεζικό κορυφαίο μέσο ενημέρωσης γράφει: «Η Ρωσία υπό την ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν ήδη ανάγκασε τη Δύση να καταλάβειότι δεν υπάρχει καμία νίκη στον Ψυχρό Πόλεμο».
Τα δυνατά λόγια θέτουν υποψηφιότητα για μια αυστηρή στρατηγική γραμμή. Στη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο είναι από την πλευρά της μεγαλύτερης σε έκτασης χώρας στον κόσμο. Πεκίνο και Μόσχα εργάζονται σε μια συμμαχία που μπορεί να αλλάξει δραματικά την ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη ρωσική στρατιωτική δράση στην Κριμαία, η σκηνοθεσία των μαζικών μέσων ενημέρωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη θέση της Κίνας. «Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη φαίνονται απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν ως χάρτινες τίγρεις» γράφει με σαρκασμό η κινεζική εφημερίδα «Global Times», γνωστή ως μέσο του κεντρικού οργάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος και της κινεζικής κατασκοπείας στο εξωτερικό.
Η θέληση της Ρωσίας υποτιμήθηκε
Η Δύση, γράφει η «Global Times» είχε υποτιμήσει την βούληση της Ρωσίας να υπερασπιστεί τα καίρια συμφέροντά της στην Ουκρανία. Η στρατηγική της Δύσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, η στήριξη για την «φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας» δεν λειτουργεί . Αυτή η προσπάθεια οδηγεί «σε ένα χάος, για το οποίο η Δύση δεν έχει την ικανότητα ή τη σοφία για να εξαλειφθεί». «Η Δύση» - έτσι η κινεζική πρόβλεψη, θα είναι «η χαμένη από το φιάσκο στην Ουκρανία».
Ένα κύριο άρθρο στο «Global Times» καταλήγει: «Δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τη Ρωσία αν βρεθεί σε δυσκολίες, η Κίνα θα πρέπει να είναι ένας αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος. Έτσι φτιάχνουμε νέους φίλους ... »
Η προσφορά της Λαϊκής Δημοκρατίας συναντά στη Μόσχα ανοιχτά αυτιά. Στην ομιλία του στην Κρατική Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Πούτιν επισήμως «τον κινεζικό λαό». Πίσω από το παρασκήνιο ήδη οι δύο χώρες κάνουν πολλά περισσότερα. Εμπειρογνώμονες από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζονται επί του παρόντος ένα σχέδιο για τη «στρατιωτική συνεργασία» με την Κίνα. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, αλλά η μελετώμενη συμφωνία είναι πιθανό να πάει πέρα από ένα σύμφωνο «καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας», όπως αυτό που έκλεισε το 2001 ο Πούτιν με τους Κινέζους.
Ήδη η συμφωνία αυτή προβλέπει μια «στρατιωτική και στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία» μεταξύ Ρώσων και Κινέζων. Έτσι, οι δύο χώρες συνεργάζονται στον Οργανισμό για την Ασφάλεια της Σαγκάης, όπου περιλαμβάνονται και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Η Κίνα είναι ένας σημαντικός πελάτης της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. Μόνο κατά τα έτη 2004-2011, περίπου το 23% των εξαγωγών ρωσικών όπλων κατέληξε στην Κίνα. Οι Κινέζοι αγόρασαν από τους Ρώσους, μεταξύ άλλων, μαχητικά αεροσκάφη, κινητήρες αεροσκαφών, υποβρύχια και πυραυλικά συστήματα.
Οι κινεζικές επιθυμίες όπλων
Κυρίως λόγω των επιθυμιών των Αμερικανών, η Μόσχα δεν έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στους Κινέζουνς πολλά από τα οπλικά συστήματα που ενδιαφέρονται. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σύντομα. Έτσι, το Πεκίνο θα ήθελε να αποκτήσει ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια τύπου Project 949A. Έτσι, οι Κινέζοι θα μπορούσαν στον Ειρηνικό να βυθίσουν ακόμη και τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα.
Ανώτατοι αξιωματούχοι των ρωσικών κρατικών εταιρειών όπλων απαιτούν ήδη εδώ και καιρό να άρει το Κρεμλίνο τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων προς την Κίνα. Στην βιομηχανία αερομεταφορών και στο ναυπηγικό τομέα, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας, θα μπορούσαν να υπάρξουν κοινά μεγάλα προγράμματα.
Το ενδιαφέρον των Κινέζων για την συνεργασία στον τομέα των όπλων εξηγείται από τη στάση του Πεκίνου απέναντι Κίεβο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ερευνητικού ινστιτούτου SIPRI η Ουκρανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Λαϊκής Δημοκρατίας. Μόνο το 2012 η Ουκρανία εξήγαγε στην Κίνα όπλα για 690 εκατομμύρια δολάρια. Μια προσέγγιση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να τελειώσει αυτή τη συνεργασία με την Κίνα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η Κίνα ενδιαφέρεται στρατηγικά να είναι η Ουκρανία στη σφαίρα της ρωσικής επιρροής.
Επιπλέον, ο νέος Κινέζος αρχηγός του Κόμματος Xi Jinping είναι βαθύς γνώστης της ρωσικής λογοτεχνίας. Έτσι μεγαλώνει μαζί αυτό που μια φορά ανήκε μαζί. Μετά την ίδρυσή της τον Οκτώβριο του 1949, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας μαζί με την Σοβιετική Ένωση συγκροτούσε το λεγόμενο «στρατόπεδο των λαϊκών δημοκρατιών». Ακόμα και τώρα και οι δύο υπερδυνάμεις είναι ενωμένες μέσω της αυταρχικής θέας τους. Η εσωτερική δύναμη και η αντοχή τους, συχνά υποτιμάται στη Δύση.
Αντίλογος
Το 2013 δημοσιεύτηκε στην κινεζική εφημερίδα «Wenweipo», γνωστή για την εγγύτητά της στην κυβέρνηση στο Πεκίνο, ένα άρθρο με τίτλο «Έξι πόλεμοι που είναι βέβαιο ότι Κίνα θα διεξάγει στα επόμενα 50 χρόνια». Εκτός από τις κλασικές εδαφικές αξιώσεις σχετικά με την Ταϊβάν, τα νησιά Σενκάκου και αλλού, το άρθρο καλεί αρκετά κατάφωρα για την κατάκτηση της ρωσικής Σιβηρίας, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η Ρωσία είναι μια πυρηνική δύναμη. Όχι τίποτε, αλλά μήπως η Ρωσία κάνει το ίδιο λάθος όπως το 1939, όταν ξάπλωσε μια φορά με το λάθος άτομο στο ίδιο κρεβάτι, το οποίο έγραψε και νωρίτερα στο βιβλίο του όλα αυτά που θα ήθελε να έχει από την Ρωσία;
fox2magazine.net
Κίνα: «Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη φαίνονται απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν ως χάρτινες τίγρεις»
Reviewed by Unknown
on
13:36
Rating: