Ναυμαχία στο Αιγαίο;


Ο χάρτης του φόβου ενός πολέμου στην Ουκρανία «ξεχύνεται» τώρα στο Αιγαίο!

Επίδειξη δύναμης των δύο υπερδυνάμεων στο Αιγαίο: Η κρίση της Κριμαίας κλιμακώνεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στο τρίγωνο Λέσβος-Λήμνος-Άγιος Ευστράτιος! Μπροστά από τη νότια είσοδο της Μαύρης Θάλασσας συγκεντρώνονται πολεμικά πλοία - αμερικανικά και ρωσικά.

Στο Αιγαίο παραμένει πλέον εκτός προγραμματισμού από την προηγούμενη βδομάδα το γιγαντιαίο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush, το οποίο ήρθε με τρία αντιτορπιλικά και το καταδρομικό Philippine Sea. Επίσης, στο Αιγαίο βρίσκεται το ελικοπτεροφόρο Bataan με δύο αποβατικά και 4.000 άνδρες. Στο Αιγαίο παραμένει και η μοίρα του ρωσικού στόλου με το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov.
Οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν στο Αιγαίο με το άλλοθι της συνεκπαίδευσής τους με τις ελληνικές δυνάμεις. Οι περισσότερες ασκήσεις που διεξάγουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα είναι βάσει προηγούμενων ανακοινώνεσων, αλλά με το πέρας των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων - οι αμερικανικές δυνάμεις δεν αποχωρούν.

Οι ειδήσεις από ανοικτές πηγές για επιπλέον μετακινήσεις αμερικανικών πολεμικών στο Αιγαίο παραμένουν προς το παρόν υπό καθεστώς σύγχυσης.

Οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις σε τέσσερις στρατιωτικές βάσεις Βουλγαρία και μία επιπλέον στη Ρουμανία, ενισχύονται.

Οι ναυτικές δυνάμεις γύρω από την Μαύρη Θάλασσα:

Μακριά από το να είναι το τελευταίο επεισόδιο του Ψυχρού Πολέμου, τα γεγονότα στην Ουκρανία αντανακλούν θεμελιώδεις γεωπολιτικές πραγματικότητες που εκτείνονται πολύ πίσω στην ιστορία, πολύ πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Ρωσική Επανάσταση. Η Ουκρανία (Μεσευρώπη, Μεσημβρινή Ρωσία) είναι ίσως προδιαγεγραμμένο από τη γεωγραφία και την ιστορία - ίσως και με τραγικό τρόπο - να είναι στο επίκεντρο των όποιων εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αποτελείται από περίπου 150 πλοία διαφόρων κατηγοριών. Μετά την πρόσφατη βύθιση ενός παλιού αντιτορπιλικού, ο ουκρανικός στόλος από περίπου 10-12 πλοία είναι εγκλωβισμένος μέσα στον ίδιο το ναύσταθμό του, ενώ οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις προσανατολίζονται τώρα για την αντιμετώπιση των αμερικανικών δυνάμεων.

Η Ρουμανία διατηρεί περί τα 15 πλοία, η Βουλγαρία 33 πλοία διαφόρων κατηγοριών. Η Τουρκία με περίπου 112 πλοία έχει μια ισχυρότερη δύναμη, αν και μόνο μέρος τους στόλου της μπορεί να αναπτυχθεί στην Μαύρη Θάλασσα.

Λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφία και την πολιτική της περιοχής, η περισσότερο αποτελεσματική απάντηση του ΝΑΤΟ θα ήταν η άρνηση πρόσβασης της Ρωσίας στα τουρκικά Στενά - θα κάνει τη Μαύρη θάλασσα μια λίμνη και στρατηγικά πολύ λιγότερο σημαντική, ενώ θα φέρει τους Ρώσους στην δυσάρεστη θέση να πυροβολήσουν πρώτοι. Θα τολμήσουν;

Θα μπορούσε η Άγκυρα να υιοθετήσει και αυτή την φορά μια θέση για την Κριμαία, παρόμοια με τη στάση της το 2008, όταν η Ρωσία εισέβαλε στη Γεωργία, με την Τουρκία να προσπαθεί να ισορροπεί μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας;


fox 2 magazine


























Το είδαμε εδώ>>
Ναυμαχία στο Αιγαίο; Ναυμαχία στο Αιγαίο; Reviewed by Unknown on 09:48 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.