Θερμότερα και μεγαλύτερης διάρκειας καλοκαίρια, περισσότερη υγρασία, μείωση των υδατικών αποθεμάτων, ακραία φυσικά φαινόμενα, αυξημένο κίνδυνο για πυρκαγιές και δυσμενείς συνέπειες για
την ανθρώπινη υγεία προβλέπει, μεταξύ άλλων, για τη Μεσόγειο κ τν Ελλάδα η νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μέση θερμοκρασία της Ελλάδας, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, θα αυξηθεί κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου έως το 2050 και κατά 5 βαθμούς μέχρι το 2100.
«Αντίστοιχα, όμως, θα αυξηθούν και οι ημέρες με υγρασία. Ακόμη κ με θερμοκρασία που θα φτάνει τους 35 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να δούμε υγρασία που να ξεπερνά το 70%», εξηγεί ο δρ Χρήστος Γιαννακόπουλος, φυσικός της ατμόσφαιρας, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος της ομάδας των συντακτών της έκθεσης της IPCC.
«Για τη δυτική Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα το φαινόμενο θα είναι αισθητό τουλάχιστον για ένα μήνα τον χρόνο, ενώ λιγότερο θα επηρεαστούν οι Κυκλάδες», αναφέρει ο ίδιος.
Οπως είναι φυσικό, η αυξημένη υγρασία αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία του πληθυσμού. «Καθώς το κλίμα θα γίνεται πιο τροπικό, θα αυξηθούν και οι ημέρες δυσφορίας των πολιτών, λόγω του συνδυασμού ποσοστών υγρασίας και υψηλής θερμοκρασίας», συμπληρώνει ο Χρ. Γιαννακόπουλος.
Το γεγονός αυτό δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο ούτε τον τομέα του τουρισμού. «Είναι αλήθεια ότι ο τουρισμός δεν επηρεάζεται μόνο από το κλίμα, αλλά και από γεωπολιτικούς παράγοντες.
Εντούτοις, αν υποθέσουμε ότι όλοι οι παράγοντες παραμείνουν σταθεροί μέχρι το τέλος του αιώνα, ακριβώς εξαιτίας της δυσφορίας, η τουριστική περίοδος θα περιοριστεί κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Το μόνο θετικό είναι ότι η περίοδος αυτή θα επιμηκυνθεί και μέσα στο φθινόπωρο», υποστηρίζει. Παράλληλα θα μεγαλώσει και η περίοδος επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με τον Χρ. Γιαννακόπουλο, τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν το ανατολικό κομμάτι της χώρας και η Κρήτη.
Ενεργειακό
Εντονο πρόβλημα θα παρουσιαστεί και στον τομέα της ενέργειας, εφόσον θα αυξηθούν οι ανάγκες του πληθυσμού σε ψύξη.
«Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το υφιστάμενο σύστημα δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού σε ψύξη, καθώς το διάστημα κατά το οποίο θα χρειαζόμαστε κλιματισμό αναμένεται να αυξηθεί κατά 20 ημέρες μέχρι το 2050 και κατά 40-50 ημέρες μέχρι το 2100.
Δηλαδή, αν τώρα χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό επί δύο μήνες τον χρόνο, στο μέλλον θα το χρησιμοποιούμε επί 100 ημέρες», τονίζει ο Χρ. Γιαννακόπουλος.
Πιο αισθητό θα είναι το πρόβλημα στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, όπου υπολογίζεται ότι η χρήση του κλιματιστικού θα γίνεται αναγκαστικά για τα δυόμισι τρίτα του χρόνου.
Καλοκαίρι με Καύσωνες διαρκείας!
Reviewed by Unknown
on
01:30
Rating: