Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουμε!

011548905420984ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Youmagazine.gr
Από τον Αντώνη Κυριαζή
«Μάλλον δεν υπάρχουμε, ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να υπάρχουμε», λένε τώρα οι επιστήμονες.
«Κανένα πρόβλημα, παιδιά!»

Σύγκρουση ιδεών… Όταν το νεοανακαλυφθέν σωματίδιο Χιγκς συνδεθεί με την πρόσφατη ανακάλυψη των εν δυνάμει «κυματισμών» της Μεγάλης Έκρηξης, τότε το μυαλό μας καταρρέει. Πηγή: Supplied


«Είμαστε φτιαγμένοι από την ύλη των ονείρων», είπε κάποτε ο Σαίξπηρ.
«Μήπως η ζωή είναι ένα όνειρο και το όνειρο ζωή;» αναρωτιόταν ο Ευριπίδης.
Τελικά από τι είμαστε φτιαγμένοι;
«Το ερώτημα δεν έχει κανένα νόημα», λένε οι επιστήμονες. «Δεν υπάρχουμε, έτσι κι αλλιώς».
Το παίρνω προσωπικά. «Τι θέλετε να πείτε, παιδιά. Ότι εγώ, που γράφω τώρα αυτές τις γραμμές, δεν υπάρχω καθόλου;»
«Δικό σου πρόβλημα. Το σύμπαν πάντως δεν υφίσταται», απαντούν.
«Ναι, αλλά αν δεν υπάρχει το σύμπαν δεν υπάρχετε ούτε εσείς. Επομένως, πώς το ξέρετε;»
«Εμείς μπορεί να μην υπάρχουμε, υπάρχει όμως το μποζόνιο Χιγκς», απαντούν με ύφος μυστήριο.
«Πώς είσαστε τόσο βέβαιοι;»
«Είμαστε γιατί ξοδέψαμε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σπαταλήσαμε δεκαετίες έρευνας και επιπλέον χρησιμοποιήσαμε τους καλύτερους εγκεφάλους και τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο. Το σύμπαν δεν υπάρχει! Τελεία και παύλα».
title

Το σωματίδιο του Θεού
Σκέπτομαι το μποζόνιο Χιγκς, που λέγεται και «σωματίδιο του Θεού», ένα καινοφανές υποατομικό σωματίδιο, που είναι μεταξύ ύλης και μη ύλης και που εφευρέθηκε για να απαντήσει στο ερώτημα: «Γιατί μερικά σωματίδια, όπως το Κορυφαίο κουάρκ, είναι τόσο βαριά, ενώ άλλα, όπως το φωτόνιο, δεν έχουν καθόλου μάζα;»
Για να δώσουν απάντηση σε αυτή την ασυμφωνία, οι φυσικοί πρότειναν μια υποθετική τάξη σωματίων, τα γνωστά πια σήμερα μποζόνια Χιγκς, τα οποία πλημμυρίζουν το σύμπαν σαν πυκνή ομίχλη. Η δύναμη που ασκείται από το πεδίο που δημιουργούν τα σωμάτια Χιγκς μπορεί κατά κάποιο τρόπο να συγκριθεί με την έλξη της βαρύτητας.
Για παράδειγμα, το φωτόνιο, που δεν έχει μάζα, μπορεί να διασχίσει ελεύθερα το πεδίο Χιγκς σαν να μην υπάρχει εκεί τίποτα. Άλλα όμως σωματίδια δέχονται μια τόσο μεγάλη έλξη, ώστε στην ουσία κερδίζουν βάρος.
Όπως και να ’χει, το μποζόνιο Χιγκς απέκτησε βάρος, κερδίζοντας το Νόμπελ Φυσικής το 2013.
photo

021548905420984«Λοιπόν, παιδιά, μάλλον δεν υπάρχουμε…» Εμβριθείς στοχασμοί, παρακολουθώντας στην οθόνη του υπολογιστή τη συμπεριφορά των πρωτονίων που εγχέονται στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider) στο CERN. Πηγή: Supplied
title

Το σύμπαν που εξαφανίστηκε
Κάπως αργά, αν σκεφτούμε ότι το σωματίδιο σχετίζεται με τη Μεγάλη Έκρηξη (ή Big Bang) που δημιούργησε το σύμπαν – και όλους εμάς.
Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα.
Το μποζόνιο Χιγκς, από το οποίο παίρνουν υπόσταση όλα τα άλλα σωματίδια που αποτελούν τα δομικά στοιχεία της ύλης, φαίνεται να εξαφανίστηκε λίγα μόλις λεπτά μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
Από τη στιγμή που το μποζόνιο Χιγκς εξαφανίστηκε, εξαφανίστηκε μαζί του και το σύμπαν!
Επομένως, το σύμπαν δεν υπάρχει!
«Αυτό όμως είναι απαράδεκτο», λέει ένας φυσικός. «Αν είχε πράγματι συμβεί, τότε δεν θα ήμασταν εδώ για να το συζητήσουμε!»
Πάλι καλά…
photo

041548905420638
Και τώρα, η Μεγάλη Έκρηξη! Οι κοσμολόγοι έχουν σκοντάψει πάνω σ’ ένα νέο εμπόδιο σχετικά με το τι συνέβη τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας. Πηγή: Supplied

Είναι αλήθεια πως όταν βγήκαν τα αποτελέσματα του «πιο ακριβού πειράματος στον κόσμο», τον Ιούλιο του 2012, από το CERN–κάτι που οδήγησε αργότερα στο Νόμπελ Φυσικής– είχαμε υποψιαστεί πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Και αυτό γιατί οι επιστήμονες βρήκαν και δεν βρήκαν ένα σωματίδιο που υπάρχει και δεν υπάρχει.
Δείτε σχετικά:
ΜΠΟΖΟΝΙΟ ΧΙΓΚΣ: ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ;
Οι συγκρούσεις των σωματιδίων Χιγκς και οι παρατηρήσεις του σύμπαντος φαίνεται να αλληλοεξουδετερώνονται.
Οι συγκρούσεις των σωματιδίων Χιγκς και οι παρατηρήσεις του σύμπαντος φαίνεται να αλληλοεξουδετερώνονται.
«Δεν σκοπεύουμε μέσα στα τόσα άλλα προβλήματα, να δημιουργήσουμε και ένα ακόμη, υπαρξιακό», λέει ένας από τους θεωρητικούς φυσικούς του CERN. «Απλούστατα, υπάρχει κάτι ακόμα που μας διαφεύγει».
«Η παρεξήγηση ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι μελετάμε το μποζόνιο Χιγκς σε μικροσκοπικές κλίμακες πολύ μικρότερες απ’ ότι ένα άτομο, ενώ η μελέτη του πληθωριστικού σύμπαντος γίνεται σε μακροσκοπική κλίμακα».
Τι σημαίνει πληθωριστικό σύμπαν: σύμφωνα με τη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων, το σύμπαν πέρασε από μια φάση πάρα πολύ γρήγορης διαστολής στα πρώτα κλάσματα των δευτερολέπτων της ύπαρξής του.
Αυτό το επεισόδιο πληθωρισμού όπως ονομάστηκε, μπορεί να εξηγήσει γιατί το σύμπαν έχει την παρατηρούμενη πυκνότητα και ομοιομορφία. Ο πληθωρισμός όχι μόνο έγινε το κεντρικό αξίωμα της κοσμολογίας, αλλά επίσης χρησιμοποιήθηκε από φιλόδοξους θεωρητικούς φυσικούς για άντληση γνώσεων σχετικά με τη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων.
Το μποζόνιο Χιγκς «ανακαλύφθηκε» από τον Βρετανό φυσικό Πήτερ Χιγκς το 1964 και επιβεβαιώθηκε πειραματικά το 2012.
Στη φυσική παίζει ανάλογο ρόλο με το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του Ντάγκλας Άνταμς “Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ”. Στη θέση του γαλαξία βάλτε τη λέξη Θεός.
Όπως δήλωσε ο Βρετανός κοσμολόγος Ρόμπερτ Χόγκαν (Hogan) του Kings College του Λονδίνου, στο συνέδριο της Βρετανικής Αστρονομικής Εταιρείας, αυτό το μικρό, ελάχιστα κατανοητό κομμάτι του σύμπαντος, δεν φαίνεται να ταιριάζει με τις καθιερωμένες απόψεις μας.
photo

061548905420638
Το σύμπαν εν είδη… ωού της Λήδας. Τα κιτρινωπά στίγματα στο πάνω και στο κάτω μέρος αυτής της εικόνας του σύμπαντος, όπως φαίνεται από τη Γη, δείχνουν την «κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου», που είναι απόηχος των κυματισμών της Μεγάλης Έκρηξης. Πηγή: Supplied

Αυτό το «ελάχιστα κατανοητό κομμάτι του σύμπαντος» αφορά το πληθωριστικό σύμπαν και την λεγόμενη Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου, όπως ονομάζεται το ίχνος, ή υπόλειμμα της ακτινοβολίας που εξέπεμπε το σύμπαν όταν βρισκόταν σε κατάσταση εξαιρετικά μεγάλων θερμοκρασιών και πιέσεων. Αντιστοιχεί σε ακτινοβολία μέλανος σώματος, θερμοκρασίας 2,73 Κ (Kelvin) και έρχεται από όλες τις κατευθύνσεις. Παρουσιάζει μεγάλη ισοτροπία και ομοιογένεια.
Η ύπαρξη μιας τέτοιας ακτινοβολίας είχε προβλεφθεί ήδη από το 1940 θεωρητικά από τον Τζορτζ Γκάμοφ και άλλους. Οι Άρνο Πενζίας (Penzias) και Ρόμπερτ Γουίλσον (Wilson) όμως ήταν αυτοί οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις.
Το 1965 με τη βοήθεια μιας κερατοειδούς σχήματος κεραίας, την οποία οι ίδιοι κατασκεύασαν, ανακάλυψαν μια ακτινοβολία για την οποία αγνοούσαν την πηγή της, καθώς την λάμβαναν από κάθε κατεύθυνση. Υπολόγισαν πως η ακτινοβολία αυτή αντιστοιχούσε σε ακτινοβολία μελανού σώματος 3,5 K. Την ονόμασαν Ακτινοβολία Μικροκυμάτων. Αργότερα, ο δορυφόρος COBE (Cosmic Backround Explorer) έκανε πιο λεπτομερείς μετρήσεις και υπολόγισε την θερμοκρασία στα 2,7 K, όπως είναι σήμερα γνωστό.
Το πρόβλημα είναι πως όταν η κοσμική εξωγαλαξιακή Ακτινοβολία Υποβάθρου (BICEP 2) συνδυαστεί με τις ιδιότητες του μποζόνιου Χιγκς, ενός σωματιδίου που υποτίθεται ότι δίνει μάζα στο σύμπαν, τα πράγματα χαλάνε, γιατί δείχνει ότι ο πληθωρισμός κατευθύνθηκε προς ένα Big Crunch (Μεγάλη Κατάρρευση) μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου από τη δημιουργία του σύμπαντος.
«Αν τα αποτελέσματα που παίρνουμε από το BICEP 2 είναι σωστά», λέει ένας από τους ερευνητές του Kings College, «τότε πρέπει να υπάρχει κάποια νέα φυσική σωματιδίων πέρα από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα».
Λέτε, στο τέλος, οι φυσικοί να αλλάξουν δουλειά και να γίνουν φιλόσοφοι;


Το είδαμε εδω...
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουμε! Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουμε! Reviewed by Unknown on 18:30 Rating: 5
Από το Blogger.