Βγάζουν στο “σφυρί” λίμνες και ποτάμια στη Θράκη – Παρόχθιες περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Nature διατίθενται προς πώληση σε ιδιώτες
Tον δρόμο για την πώληση και εκμετάλλευση ακινήτων παραλίμνιων και παρόχθιων περιοχών στη Θράκη ανοίγει το νέο Νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς του Υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με το thrakitoday, τις τελευταίες ημέρες και μετά τον έλεγχο άρθρων του σχετικού σχεδίου Νόμου προκύπτουν ενδιαφέροντα και συνάμα τρομακτικά στοιχεία σχετικά με το μέλλον τόσο παραλιών όσο και λιμνών και ποταμιών της χώρας, η εκμετάλλευση των οποίων μπορεί πλέον να περάσει στα χέρια ιδιωτών, με ότι αυτό μπορεί να επιφέρει, θετικό ή αρνητικό.
Πρόσφατα, σε σχετική λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας και η οποία αφορούσε παραλίες της χώρας οι οποίες έχουν μπει στο “μάτι” του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), φιγούραραν και δύο παραλίες της Ξάνθης αλλά και παραλιακές περιοχές ευρύτερα της Θράκης. Σύμφωνα μάλιστα με τη σχετική σεναριολογία που συνόδευε την ως άνω λίστα, ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε συγκεκριμένες παραλιακές περιοχές ενδέχεται να περάσουν σε χέρια ιδιωτών, εφόσον προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες και εκδηλωθεί ενδιαφέρον, ενώ το επίμαχο Νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους πιθανούς επενδυτές να εκμεταλλεύονται τις παραλιακές ζώνες που βρίσκονται περιμετρικά των ακινήτων. Πρακτικά μιλάμε για ένα μοντέλο ανάπτυξης που δίνει τη δυνατότητα στον κάθε επενδυτή να ιδιωτικοποιείται μέρος των παραλιών.
Το ίδιο σχέδιο Νόμου ωστόσο φαίνεται πως παρέχει αντίστοιχες δυνατότητες και σε επενδυτές που θα στραφούν σε ακίνητα παραλίμνιων ή παρόχθιων περιοχών. Το άρθρο 2 του σχετικού νομοσχεδίου ορίζει τις παρόχθιες περιοχές σε 44 λίμνες και ποτάμια της χώρας οι οποίες μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες για τουριστική ή άλλους είδους ανάπτυξη. Βάσει του νέου νομοσχεδίου, οι επενδυτές θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν αποκλειστική χρήση στις όχθες λιμνών και ποταμιών αλλά ακόμα και να χτίσουν ή να νομιμοποιήσουν αυθαίρετες κατασκευές, με τους επιστήμονες να μιλούν για μια οικολογική καταστροφή, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο εφαρμοστεί στην πράξη.
Το ίδιο νομοσχέδιο μάλιστα εξαιρεί από κάθε κανόνα προστασίας τη συντριπτικά πλειονότητα των ποταμών και των λιμνών της χώρας, αφού ορίζει όχθες και παρόχθιες ζώνες μόνο σε 17 ποτάμια και 27 φυσικές και τεχνικές λίμνες, ενώ ακόμη και σε αυτά προβλέπει δυνατότητα εξαιρέσεων από κάθε προστασία και μάλιστα με μια κοινή υπουργική απόφαση ή πράξη άλλης Αρχής ώστε να εξυπηρετηθούν ιδιωτικές επενδύσεις.
Ποτάμια όπως ο Έβρος, δεν διαθέτουν όχθη και παρόχθια ζώνη, άρα και καμία προστασία ενώ την ίδια τύχη επιφυλάσσει το νομοσχέδιο και για λίμνες όπως η Ισμαρίδα στη Θράκη.
“Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό δεν έχει καμία περιβαλλοντική λογική ειδικά σε όσα προβλέπει για τις λίμνες και τα ποτάμια. Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν να θεωρείται ότι έχουν όχθες ο Νέστος και η Βιστωνίδα, αλλά όχι η γειτονική Ισμαρίδα” αναφέρει στη Real ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας κ. Μάνος Κουτράκης, προσθέτοντας πως ξ εκτέλεση έργων απαγορεύεται στις παρόχθιες περιοχές που προβλέπει το νομοσχέδιο. “Πρόκειται για περιοχές που εντάσσοντες όλες στην Α’ ζώνη του δικτύου Natura, όπου απαγορεύονται έργα. Είναι προφανές ότι αυτοί που συνέταξαν το νομοσχέδιο δεν έχουν λάβει υπόψιν τους την περιβαλλοντική νομοθεσία”.
πηγή
Βγάζουν στο “σφυρί” λίμνες και ποτάμια στη Θράκη – Παρόχθιες περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Nature διατίθενται προς πώληση σε ιδιώτες
Reviewed by Unknown
on
11:30
Rating: