Eπικοινώνησα με μια φίλη για ένα πρόβλημα κάποιου γνωστού της με μυϊκή δυστροφία, θυμήθηκα οτι ειχα αντιμετωπίσει μια ανάλογη περίπτωση, με αρκετά καλά αποτελέσματα με βιταμίνες, βρισκόμενη στο εξωτερικό ανέτρεξα στο ίντερνετ για να της στείλω τις δοσολογίες και έπεσα πάνω στο παρακάτω άρθρο.
Διαβαζόντας το άρχισα να θυμώνω βλέποντας ότι κάποιοι καταξιωμένοι συνάδελφοι, συγκεκριμένα ο Roger J. Williams, PhD απο το 1953 επισήμαναν ότι η μυϊκή δυστροφία, οπως και κάθε δυσ-τροφία είναι ζήτημα έλλειψης τροφής,που εμείς σαν Ελληνες μπορούμε πιο εύκολα λόγω γλώσσας να κατανοήσουμε τις έννοιες.
Ποιός ήταν ο Roger J. Williams;
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, Oregon State University, και από το 1940, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.Έχει συγγράψει πολλά ευρέως χρησιμοποιούμενα εγχειρίδια της οργανικής χημείας και της βιοχημείας. Έγινε Ομότιμος Καθηγητής Χημείας το 1971 και αποσύρθηκε τη θέση αυτή το 1986 σε ηλικία 92 ετών.
Ενώ μελετούσε τη διατροφή των κυττάρων ζύμης ανακάλυψε, την σύνθεση της βιταμίνης Β5, το παντοθενικό οξύ, μιας απο τις βιταμινές του συμπλέγματος Β που απαιτείται από κάθε κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα. Αργότερα ανακάλυψε μια άλλη βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών Β το φολικό οξύ, και το ονοματοδότησε.
Στο Πανεπιστήμιο του Τέξας ίδρυσε και διηύθυνε το Βιοχημικό Ινστιτούτο στο Ίδρυμα του Clayton απο το 1940-1963 (τώρα ονομάζεται Biochemical Institute), όταν αποσύρθηκε από τη θέση αυτή. Οι περισσότερες βιταμίνες και οι παραλλαγές τους ανακαλύφθηκαν σε αυτό το εργαστήριο παρά σε οποιοδήποτε άλλο εργαστήριο στον κόσμο.
Δύο από τα βιβλία του είναι: The Human Frontier (Harcourt Brace, 1946) και Η βιοχημική ατομικότητα: Η βάση για την τροφογενετική έννοια (John Wiley & Sons, 1956 University of Texas Press, 1969-1979? Keats Publishing , 1998). Το τελευταίο βιβλίο μεταφράστηκε στα ρωσικά, ιταλικά και πολωνικά.
Μετά την αποχώρησή του από την θέση του Διευθυντή του Ινστιτούτου, επικεντρώθηκε στη διατροφή του ανθρώπου ως κεντρικό πεδίο του ενδιαφέροντος του. Τα βιβλία του, Αλκοολισμός: Η Διατροφική Προσέγγιση (Παν. Texas Press, 1959-1978) και
Η διατροφή κατά της νόσου: Πρόληψη και Περιβάλλον (Pitman 1971, Bantam Books, 1973)
Ηταν αυτός που είπε :Μυϊκή δυστροφία, οι μύς δεν μπορούν να τραφούν, λόγω έλλειψης ενζύμων, λόγω κληρονομικότητας, το ζήτημα είναι η μη θρέψη.
Για να μην μακρυγορώ σας παραθέτω πιο κάτω το άρθρο, που στην αρχή αναφέρει κάποιες μαρτυρίες ανθρώπων που πάσχουν απο αυτή την ασθένεια.
‘Κατά την τελευταία επίσκεψη του γιού μας στον παιδίατρο, ο γιατρός έμεινε έκπληκτος με το πόσο καλά πήγαινε. Δεν έδειχνε σημάδια τυπικής μυικής δυστροφίας MΔ και δεν μπορούσε να το εξηγήσει αυτό με βάση την εμπειρία της με την συμβατική ιατρική. “
”Ειχα διαγνωστεί με τη μορφή FSHD της μυϊκής δυστροφίας πριν από μερικά χρόνια και με δεδομένο το ιατρικό πρωτόκολο « δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία »ήταν το πόρισμα του ειδικού, νευροχειρουργός και του οικογενειακού γιατρό μου. Αποδέχτηκα την κατάσταση, αλλά συνέχισα να ελπίζω για κάποια καλυτέρευση στην ασθένεια.
Επισκέφτηκα την ιστοσελίδα σας, και διαβάσα το άρθρο σας σχετικά με τη MΔ και για πρώτη φορά μετά από χρόνια άρχισα να ενθαρρύνομαι και αποφάσισα να δοκιμάσω τον συνδυασμό από τα συμπληρώματα που απαριθμούνται στο άρθρο.
Παρατήρησα μια άμεση αύξηση του επιπέδου της ενέργειας μου, το οποίο ήταν πολύ καλό, αλλά το “καταπληκτικό” συνέβη μόλις πρόσφατα, τόσο εγώ όσο και η γυναίκα μου παρατηρήσαμε μια αύξηση του μεγέθους του μυ στην γάμπα του αριστερού μου ποδιού (χωρίς άσκηση).
Ηταν πολύ προφανές, συνεχίζω με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα με μεγαλύτερη προθυμία και προσμονή, αν και επιφυλακτικά »μια φορά την ημέρα,« προσδοκόντας για περαιτέρω αποτελέσματα. “
Η μυϊκή δυστροφία Όλοι γνωρίζουν τι είναι οι μύες, και όταν δεν λειτουργούν, η αδυναμία, η αστάθεια και η ανικανότητα της ενός μικρού παιδιού με μυϊκή δυστροφία είναι για πολλούς οδυνηρό.
«Δεν υπάρχει θεραπεία … δεν υπάρχει ειδική θεραπεία», λέει το εγχειρίδιο Merck. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας λέει το ίδιο πράγμα:
“Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για οποιαδήποτε από τις μορφές της MΔ.
NINDS Muscular Dystrophy Information Page
(Απρίλιος 2004)
Τέτοιες απελπισμένες, αυταρχικές, αλλά φιλικές προς την έρευνα διακηρύξεις δεν πρέπει να θεωρούνται σαν η τελευταία λέξη μέχρι να ζυγίσουμε επαρκώς τον υποσιτισμό του εμβρύου και της μητέρας σαν μια βασική αιτία της μυϊκής δυστροφίας.
Τα καλά νέα (θα εξεταστούν περαιτέρω παρακάτω) είναι ότι εάν η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικώνμπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια, η θεραπεία των θρεπτικών συστατικών μπορεί να βελτιώσει, ή ακόμα και να θεραπεύσει, την εν λόγω ασθένεια.
Ο υποσιτισμός προκαλεί μυϊκή δυστροφία;
Η σύντομη απάντηση είναι, ναι.”
Δυστροφία:1. Ελλιπής διατροφή
2 Οποιαδήποτε διαταραχή προκαλείται από ελλιπή διατροφή..”.
(Αμερικανικό λεξικό κληρονομιάς της αγγλικής γλώσσας, σελ.407.)
Εξετάζοντας τι σημαίνουν όλα αυτά, είμαστε έτοιμοι να το φτάσουμε έως το τέλος.
Τίποτα δεν είναι πιο σκληρό συναισθηματικά, απο το να κατηγορήσεις για την γέννηση ενός παιδιού με γενετικό ελλάτωμα την διατροφή της μητέρας του.
Πραγματικά, είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν το εκ γενετής ελάττωμα είναι το αποτέλεσμα τηςγενετικό ή απο περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Η μητέρα αντιπροσωπεύει το ήμισυ της κληρονομικότητας ενός αναπτυσσόμενου μωρού, αλλά σχεδόν το σύνολο του περιβάλλοντος που αναπτύσεται το μωρό, αυτή είναι που το κυοφορεί. Κάθε κύτταρο σε ένα μωρό είναι το προϊόν των εντολών που κληρονόμησε απο το DNA. Αλλά κάθε κύτταρο ενός μωρού είναι επίσης το προϊόν της διατροφής της μητέρας του.
“Η κληρονομικότητα του φαγητού”
Τα ωάρια (τα ανθρώπινα ωάρια) σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του εμβρυϊκού σταδίου της ζωής ενός θηλυκού.
Με άλλα λόγια, το σύνολο των ωαρίων μιας γυναίκας στην πραγματικότητα διαμορφώνεται, ενώ αναπτύσσεται στο εσωτερικό της μητέρας της, πριν να γεννηθεί η ίδια, ενώ είναι έμβρυο στην κοιλιά της μητέρας της.
Αυτό σημαίνει ότι αυτό που η γιαγιά σας έτρωγε συνέβαλε σημαντικά στην ανατομία σας.
Ξανασκεφτείτε το:Αυτό που φαίνεται να είναι καθαρά ένα γενετικό πρόβλημα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σε μεγάλο βαθμό ενα θρεπτικό πρόβλημα.
Για αυτό το ονόμασα πριν η κληρονομικότητα του φαγητού.”
Ακριβώς επειδή ένα πρόβλημα βγαίνει από τη μήτρα δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι καθαρά γενετικό και μόνο γενετικό. Η επιστήμη το γνωρίζει αυτό εδω και δεκαετίες ότι πολλές απο τις γενετικές ανωμαλίες κατά τη γέννηση είναι άμεσο αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης βιταμινικής ανεπάρκειας. (1-3)
Σύνδρομο GAP, Εντερο Ψυχολογικό Σύνδρομο (σύνδρομο GAP) Από τη Δρ Ν. Κάμπελ-McBride Η Δρ Νατάσα Campbell-McBride είναι Ρωσίδα νευρολόγος της οποίας το παιδί της ανέπτυξε αυτισμό
Δισχιδής ράχη, τώρα πλέον είναι γνωστό ότι προκαλείται από την έλλειψη του φολικού οξέος (το φολικό οξύ), είναι ένα παράδειγμα. Εγώ προσωπικά γεννήθηκα με ένα μικρό βαθμό δισχιδούς ράχης.
Δεν κατηγορώ τη μητέρα μου.
Θα ήθελα να κατηγορήσω όσους την συμβούλευσαν λανθασμένα σχετικά με τη διατροφή στην εγκυμοσύνη της.
Και σίγουρα φταίει η βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων για τη συστηματική απομάκρυνση του του συμπλέγματος βιταμινών Β κατα την διάρκεια της άλεσης από το καθημερινό ψωμί και κατηγορώ την κυβέρνηση που το επέτρεψε και το επιτρέπει ακόμα.
Σε αντίθεση με την δισχιδή ράχη, η μυϊκή δυστροφία μπορεί να είναι αναστρέψιμη. Ωστόσο,η MΔ σίγουρα δεν είναι ένα απλό θέμα υποσιτισμού, γι ‘αυτό συχνά δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία των με θρεπτικά συστατικά σε χαμηλή δοσολογία.
Αλλά μερικές φορές μπορεί να ανταποκριθεί σε θεραπεία με θρεπτικά συστατικά σε υψηλές δόσεις και μπορεί για αυτόν τον λόγο οι ορθομοριακοι γιατροί να την αποκαλούν ”γενετικο(δια)τροφική, γενετικοτροφική” τροφογενετική ασθένεια.
ΤΡΟΦΟΓΕΝΕΤΙΚΗΗ σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ των τροφίμων και των γονιδίων για πρώτη φορά ονομάζεται “τροφογενετική σαν έννοια” απο τον Roger J. Williams, PhD. Ο Δρ Williams, που ανακάλυψε την βιταμίνη Β5 παντοθενικό οξύ και εξήγησε στα βιβλία του και στις επιστημονικές του εργασίες πώς οι υπάρχουσες βιοχημικές γενετικές ανωμαλίες μπορεί να ξεπεραστουν αποτελεσματικά με τη βέλτιστη διατροφή.
(http://www.doctoryourself.com/biblio_williams.html).
Παρακαλώ να προσέξετε (και να σημειώστε την ημερομηνία της δημοσίευσης):
Williams RJ. (1953).
Η μυϊκή δυστροφία και οι ατομικές μεταβολικές διεργασίες:
Οι δυνατότητες μιας διατροφικής θεραπευτικής προσέγγισης.
Στις τροφογενετικές ασθένειες, η γενετική ανωμαλία οδηγεί σε διατροφικές αναπηρίες. Για να αντισταθμιστεί, ο οργανισμός απαιτεί τη διαθεσιμότητα μεγαλυτέρης από την κανονική ποσότητας μιας ή περισσότερων θρεπτικών ουσιών για να μπορέσει το ελλατωματικό γονίδιο να εκφραστεί με επιτυχία.
Για το συγκεκριμένο πρόσωπο, η συνήθης πρόσληψη μιας διαιτητικής βιταμίνης είναι εντελώς ανεπαρκής για την κανονική λειτουργία. Είναι σαν να προσπαθείς να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο στην μπανιέρα χωρίς να την έχεις κλείσει, θα μπορούσε να γίνει, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερο ζεστό νερό.
Νομίζω ότι η μυϊκή δυστροφία μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα μιαςτροφογενετικής νόσου.
Αυτό απαντάει σε μεγάλο βαθμό στο ερώτηματων πολλών γονέων ως προς το πώς ένα παιδί μπορεί να είναι υγιές, ενώ ο αδελφός του έχει προσβληθεί με MΔ. . . όταν η μαμά τρεφόταν λίγο πολύ με την ίδια δίατροφή κατά τη διάρκεια και των δύο εγκυμοσυνών .
Μπορεί να υπάρχουν τόσο η γενετική συνιστώσα όσο και το θρεπτικό συστατικό. Αντί μιας θρεπτικής ανεπάρκειας, η MΔ μπορεί ακριβέστερα να θεωρηθεί ένα πρόβλημα γενετικό που επηρεάζεται και εξαρτάται απο συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες.
Υπάρχει διέξοδος;Για μια οικογένεια με ένα παιδί με μυϊκή δυστροφία, θα πρέπει να φαίνεται σαν ο χειρότερος εφιάλτης να της πείς το τι θα μπορούσε να προκαλέσει την ασθένεια του παιδιού τους .
Το θα μπορούσε, θα έπρεπε, ίσως είναι φτωχή αποζημίωση για τους γονείς ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες, και το να το συζητάμε στο μόνο που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι να προκαλεί ενοχές και συναισθήματα απελπισίας και αδυναμίας.
Έτσι, το πραγματικό ερώτημα είναι, σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά να βοηθήσουν τον πάσχοντα να ξεπεράσει την υφιστάμενη κατάσταση; Υπάρχει ένα σημαντικό νέο, και αυτό είναι διατροφικό.
Συνένζυμο Q10Ηδη , το συνένζυμο CoQ10 (umbiquinone), θα πρέπει πιθανώς να έγινε πλέον δεκτό ως μια βιταμίνη. Πολλές άλλες βιταμίνες είναι συνένζυμα. Το συνένζυμο CoQ10 βρίσκεται σε πολύ μικρέςποσότητες στα τρόφιμα. Οι περισσότεροι νέοι παράγουν το συνένζυμο CoQ10 στο σώμα τους, αλλά ένα παιδί με μυϊκή δυστροφία μπορεί να παράγει είτε πολύ λίγο ή να έχει μεγαλύτερη απαίτηση λόγω της ασθένειας.
Συνένζυμο CoQ10: Ο παράγοντας μακροζωίας.
Έχει διαπιστωθεί ότι ο καρδιακός μύς ωφελείται σημαντικά από το συμπλήρωμα συνένζυμου CoQ10 , με αποτέλεσμα τη βελτίωση σε περιπτώσεις συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας ακόμη και της καρδιομυοπάθειας.
Ο γραμμωτός καρδιακός μύς και οι γραμμωτοί (σκελετικοί) μύς δεν είναι τόσο ανόμοιοι.
Επιπλέον, ο Folkers et all γράφουν ότι:
«Η καρδιακή νόσος συνήθως συνδέεται σχεδόν με κάθε μορφή μυϊκής δυστροφίας και μυοπάθεια … Η λογική αυτής της έρευνας βασίστηκε σε γνωστές μιτοχονδριακές μυοπάθειες, που αφορούν το αναπνευστικά ένζυμα, είναι γνωστή η παρουσία του συνένζυμο CoQ10 στην αναπνοή, και προηγούμενες κλινικές έρευνες και δεδομένα σχετικά με το συνένζυμο CoQ10 και την δυστροφία.
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εξασθενημένη μυοκαρδιακή λειτουργία αυτών των ασθενών με μυϊκή ασθένεια μπορεί να έχει κάποια σχέση με την εξασθενημένη λειτουργία των σκελετικών μυών, τα οποία και τα δύο μπορούν να βελτιωθούν με θεραπεία με το συνένζυμο CoQ10. Το συνένζυμο CoQ10 είναι η μόνη γνωστή ουσία που προσφέρει μια ασφαλή βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους ασθενείς που πάσχουν απο ασθένεια των μυών. “(8)
Επειδή το CoQ10 είναι τόσο απολύτως ζωτικής σημασίας για τα κύτταρα των μυών, που εμπλέκονται στον έλεγχο της ανάπτυξης, της παραγωγής κυτταρικής ενέργειας, και άλλων βασικών λειτουργιών της ζωής, δικαιολογεί την ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με μυϊκή δυστροφία.
Σε δύο ελεγχόμενες διπλές τυφλές μελέτες με εικονικό φάρμακο, και 100 mg CoQ10 ημερησίως είχε ως αποτέλεσμα «σίγουρη βελτίωση της σωματικής απόδοσης» σε ασθενείς με μυϊκές δυστροφίες και ατροφίες. «Εκ των υστέρων», οι συντάκτες της μελέτης έγραψαν «μια δόση των 100 mg ήταν πολύ χαμηλή, αν και αποτελεσματική και ασφαλής.
” Αλλά ακόμη και σε αυτή τη χαμηλή δόση, το συμπέρασμά τους ήταν κατηγορηματικό: «Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτές τις μυϊκές δυστροφίες και παρόμοιεςασθένειες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με βιταμίνη Q10 επ ‘αόριστον.” (9)
Έχω την άποψη ότι 300-600 mg / ημέρα θα ήταν πιο αποτελεσματική δόση, ειδικά για ένα μεγαλύτερο παιδί MΔ. Για τις περισσότερες οικογένειες, οι περιοριστικοί παράγοντες είναι το κόστος ή η ιατρική αποδοκιμασία. Ακόμα και τα ακριβά συμπληρώματα είναι φθηνότερα από ό, τι τα περισσότερα φάρμακα. Και καθώς δεν υπάρχουν βλαβερές παρενέργειες με το συνένζυμο CoQ10, είναι ασυγχώρητο και απαράδεκτο να μην έστω δοκιμάσεις με αυτό το απαραίτητο και θρεπετικό συμπλήρωμα διατροφής.
Ας είμαστε λογικοί: Αν το συνένζυμο CoQ10 είναι σημαντικό για τα κουνέλια, δεν θα μπορούσε επίσης να είναι σημαντικό και για τα παιδιά;
(Boler JB, Farley TM, Scholler J, Folkers Κ. Ανεπάρκεια του συνενζύμου Q10 στα κουνέλια
Int Z Vitaminforsch 1969; 39 (3) :281-8)
ΒΙΤΑΜΙΝΗ EΌπως και το CoQ10, η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό. Υπάρχει μια μακρά ιστορία της επιστημονικής καχυποψίας, αυτήν την εποχή σε μεγάλο βαθμό, ότι τα αντιοξειδωτικά δεν βοηθάν ε στα άτομα με μυϊκή δυστροφία.
Ο Linus Pauling έγραψε για την μυϊκή δυστροφία, τόσο πειραματικά απο έρευνες όσο και για την κληρονομικότητα, στο Πώς να ζήσετε περισσότερο και να αισθανθείτε καλύτερα.
Τα σχόλια του Dr Pauling ταδημοσιεύμε εδώ είναι εδώ με την άδεια του Linus Pauling Institute, Oregon State University:
« Περισσότερα από πενήντα χρόνια πριν αναγνωρίστηκε ότι μια χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Ε οδηγεί σε μυϊκή δυστροφία, μια διαταραχή των σκελετικών μυών που χαρακτηρίζεται από αδυναμία παρόμοια με εκείνη που προκαλείται από μια ανεπάρκεια της βιταμίνης C (οι μελέτες της βιταμίνης Ε και της μυϊκή δυστροφία έχουν συζητηθεί από τον Pappenheimer;1948) …
Αρκετά είδη κληρονομικών μυϊκών δυστροφιών ειναι γνωστές.
Για το μεγαλύτερο μέρος τόσο η φύσης τους, όσο και η αιτιολογα τους δεν είναι επαρκώς κατανοητές, και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία που να συνιστάται.
Η μυασθένεια gravis αντιμετωπίζεται με αναστολείς της χολινεστεράσης, κορτικοστεροειδή, και χειρουργική αφαίρεση του θύμου αδένα. Οι ιατρικές αρχές δεν αναφέρουν την πιθανή αξία των βιταμινών στον έλεγχο των μυϊκών δυστροφιών.
Τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή της βιταμίνης Ε και της βιταμίνης C, καθώς και της Β6 και άλλων βιταμινών στη λειτουργία των μυών υποδηλώνει ότι η βέλτιστη πρόσληψη αυτών των θρεπτικών ουσιών θα πρέπει να έχει αξία για τους ασθενείς. Οσο γνωρίζω, δεν έχει αναφερθεί κάποια προσεκτική μελέτη αυξημένης πρόσληψης βιταμινών για ασθενείς με κληρονομική μυϊκή δυστροφία. “(ρ 160)
Με εξαίρεση τις μελέτες για το CoQ10 που αναφέρθηκαν παραπάνω, και τη δήλωση του ΔρPauling πριν από 20 χρόνια, δυστυχώς, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Αυτό που βρήκα είναι δύο μελέτες, η μία με 15 ασθενείς που χρησιμοποίησαν τη βιταμίνη Ε και το σελήνιο που ανέφερε “ελάχιστα” ωφέλη (10) και μια άλλη με 16 ασθενείς, που παρουσίασαν “ελαφρά” ωφέλη(11).
Πιστεύω ότι θα είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα εάν είχαν χρησιμοποιήσει μεγαλύτερες δόσεις σεληνίου και πολύμεγαλύτερες δόσεις της βιταμίνης Ε, και μόνο στη φυσική μορφή της βιταμίνης Ε.
Υπάρχει και αυτή η μελέτη, χρησιμοποιώντας 600 mg βιταμίνης Ε και υψηλή ποσότητα σεληνίου (4,000 mcg Na2SeO3), η οποία είχε πολύ καλά αποτελέσματα σε όλους τους πέντε ασθενείς που μελετήθηκαν.
“Σε όλους βελτιώθηκε η δύναμη της λαβής τους…, σε δύο ομαλοποιήθηκε ο βηματισμός τους, άλλοι δύο μπορούσαν μετάτην αγωγή, να καθίσουν στα τακούνια τους και να στέκονται όρθιοι, ένας ασθενής μπορούσε πλέον να περπατήσετε στις μύτες των ποδιών του, ενας ασθενής μπόρεσε να σηκωθεί (ήταν κλινήρης ) χωρίς τη χρήση καρέκλας και σε δύο ασθενείς βελτιώθηκε η σωματική τους ικανότητα …Καμμία παρενέργεια δεν παρατηρήθηκε. “(12)
Αυτή η έρευνα είναι, τουλάχιστον, πραγματικά ενθαρρυντική.
Γιατί δεν έγινε καμία νέα, μεγάλης κλίμακας μελέτη θεραπείας με υψηλές δόσεις σεληνίου-βιταμίνη Ε;
Επειδή η αφάρμακος θεραπεία αγνοείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, και ως εκ τούτου δεν προωθείται κι παραμένει άγνωστη στους γιατρούς.
Δεν υπάρχουν χρήματα για τα προϊόντα που δεν μπορούν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία ότι οι πίτες απο λάσπη δεν πουλάνε.
Καμμία έρευνα, καμμία επένδυση δεν γίνεται, όταν δεν υπάρχει κέρδος.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν αναμένουν να βρουν, ούτε θέλουν να βρουν, μια θεραπεία που δεν περιλαμβάνει ένα φάρμακο.
Ένα τραγικό παράδειγμα είναι η προσέγγιση της σύγχρονης ιατρικής για την μυϊκή δυστροφία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ο Jerry Lewis είναι ένας εξαιρετικός τύπος. Αλλά μπορεί να έχει πάει 100 χρόνια πίσω, άθελά του τις αιτίες των επιστημών υγείας.Οι τηλεμαραθώνιοι για την εξεύρεση χρημάτων για την έρευνα φαρμάκων για τη μυϊκή δυστροφία είναι αναχρονιστικοί.
Είναι απλά σαν να ανακαλύπτουν εκ νέου τον τροχό, και να τον τοποθετούν και λάθος. Θυμηθείτε: «δυστροφία”σημαίνει “δυσκολία στην τροφη,δυσκολία στο να τραφούν,υποσιτισμός.
” Δεν υπάρχει φάρμακο που να διορθώνει τον υποσιτισμό, και ποτέ δεν θα υπάρξει.
Οι γεωπόνοι το γνωρίζουν αυτό. Δεν θα έχετε μεγάλο πρόβλημα να βρείτε ερευνητικές μελέτες σχετικά με τον ρόλο του σεληνίου και της βιταμίνη Ε στην πρόληψη των μυϊκών δυστροφιών στα κοτόπουλα, τα βοοειδή, τα μοσχάρια, ή τα προβατοειδή.
Αυτό που λειτουργεί και ισχύει με τα μοσχάρια θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, λογικά να ισχύει και για τους ανθρώπους.(13,14)
Ωστόσο, παρά τη μακρά και δαπανηρή ιστορία της έρευνας για την ανθρώπινη μυϊκή δυστροφία, μόνο σε ένα πολύ μικρό μέρος περιελάμβανε βιταμίνες, και αυτό έγινε εδώ και αρκετό καιρό.
Στην τρίτη έκδοση του βιβλίου Βιταμίνες στην Ιατρική, του Bicknell και Prescott παρέχουν μια διεξοδική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στις σελίδες 612 – 619 και 635-641γράφοντας: Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η ασθένεια είναι μια αδυναμία του μυϊκού ιστού να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την βιταμίνη Ε. Το ακριβές απόσπασμα:
«Η ιδιόμορφη ανθρώπινη μυϊκή εκφύλιση της μυϊκής δυστροφίας μπορεί να παραχθεί σε ζώα, μόνο από την έλλειψη της βιταμίνης Ε. Η Ανθρώπινη μυϊκή δυστροφία δείχνει πανομοιότυπα το ίδιο ιδιόμορφο εκφυλισμό. Το κλειδί για τη θεραπεία της μυϊκής δυστροφίας είναι η βιταμίνη Ε.”
(Βλέπε: Rabinovitch R et al (1951)Οι Νευρομυϊκές διαταραχές επιδέχονται θεραπεία με έλαιο φύτρου σιταριού J. NeurolNeurosurg Psychiat 14:95-100…..)
Η συνθετική βιταμίνη Ε δεν λειτουργεί.
Στις σελίδες 643-644 του Βιταμίνες στην Ιατρική, η DL α-τοκοφερόλη (συνθετική “βιταμίνη Ε”) περιγράφεται ως «ά
Γιατί δεν έγινε καμία νέα, μεγάλης κλίμακας μελέτη θεραπείας με υψηλές δόσεις σεληνίου-βιταμίνη Ε;
Επειδή η αφάρμακος θεραπεία αγνοείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, και ως εκ τούτου δεν προωθείται κι παραμένει άγνωστη στους γιατρούς.
Δεν υπάρχουν χρήματα για τα προϊόντα που δεν μπορούν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία ότι οι πίτες απο λάσπη δεν πουλάνε.
Καμμία έρευνα, καμμία επένδυση δεν γίνεται, όταν δεν υπάρχει κέρδος.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν αναμένουν να βρουν, ούτε θέλουν να βρουν, μια θεραπεία που δεν περιλαμβάνει ένα φάρμακο.
Ένα τραγικό παράδειγμα είναι η προσέγγιση της σύγχρονης ιατρικής για την μυϊκή δυστροφία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ο Jerry Lewis είναι ένας εξαιρετικός τύπος. Αλλά μπορεί να έχει πάει 100 χρόνια πίσω, άθελά του τις αιτίες των επιστημών υγείας.Οι τηλεμαραθώνιοι για την εξεύρεση χρημάτων για την έρευνα φαρμάκων για τη μυϊκή δυστροφία είναι αναχρονιστικοί.
Είναι απλά σαν να ανακαλύπτουν εκ νέου τον τροχό, και να τον τοποθετούν και λάθος. Θυμηθείτε: «δυστροφία”σημαίνει “δυσκολία στην τροφη,δυσκολία στο να τραφούν,υποσιτισμός.
” Δεν υπάρχει φάρμακο που να διορθώνει τον υποσιτισμό, και ποτέ δεν θα υπάρξει.
Οι γεωπόνοι το γνωρίζουν αυτό. Δεν θα έχετε μεγάλο πρόβλημα να βρείτε ερευνητικές μελέτες σχετικά με τον ρόλο του σεληνίου και της βιταμίνη Ε στην πρόληψη των μυϊκών δυστροφιών στα κοτόπουλα, τα βοοειδή, τα μοσχάρια, ή τα προβατοειδή.
Αυτό που λειτουργεί και ισχύει με τα μοσχάρια θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, λογικά να ισχύει και για τους ανθρώπους.(13,14)
Ωστόσο, παρά τη μακρά και δαπανηρή ιστορία της έρευνας για την ανθρώπινη μυϊκή δυστροφία, μόνο σε ένα πολύ μικρό μέρος περιελάμβανε βιταμίνες, και αυτό έγινε εδώ και αρκετό καιρό.
Στην τρίτη έκδοση του βιβλίου Βιταμίνες στην Ιατρική, του Bicknell και Prescott παρέχουν μια διεξοδική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στις σελίδες 612 – 619 και 635-641γράφοντας: Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η ασθένεια είναι μια αδυναμία του μυϊκού ιστού να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την βιταμίνη Ε. Το ακριβές απόσπασμα:
«Η ιδιόμορφη ανθρώπινη μυϊκή εκφύλιση της μυϊκής δυστροφίας μπορεί να παραχθεί σε ζώα, μόνο από την έλλειψη της βιταμίνης Ε. Η Ανθρώπινη μυϊκή δυστροφία δείχνει πανομοιότυπα το ίδιο ιδιόμορφο εκφυλισμό. Το κλειδί για τη θεραπεία της μυϊκής δυστροφίας είναι η βιταμίνη Ε.”
(Βλέπε: Rabinovitch R et al (1951)Οι Νευρομυϊκές διαταραχές επιδέχονται θεραπεία με έλαιο φύτρου σιταριού J. NeurolNeurosurg Psychiat 14:95-100…..)
Η συνθετική βιταμίνη Ε δεν λειτουργεί.
Στις σελίδες 643-644 του Βιταμίνες στην Ιατρική, η DL α-τοκοφερόλη (συνθετική “βιταμίνη Ε”) περιγράφεται ως «άνευ αξίας».Πρέπει να είναι η φυσική μορφή της “D-άλφα”, ειδικά να περιέχει όλες τις φυσικές τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες, κατά προτίμηση φρεσκοαλεσμένο σε πέτρινο μύλο ψωμί ολικής αλέσεως, (έτσι θα περιέχει το φύτρο σιταριού), ή έλαιο φύτρου σιταριού. (σ. 645).
νευ αξίας».Πρέπει να είναι η φυσική μορφή της “D-άλφα”, ειδικά να περιέχει όλες τις φυσικές τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες, κατά προτίμηση φρεσκοαλεσμένο σε πέτρινο μύλο ψωμί ολικής αλέσεως, (έτσι θα περιέχει το φύτρο σιταριού), ή έλαιο φύτρου σιταριού. (σ. 645).
Η μυϊκή δυστροφία περιγράφεται ως πιο εύκολη να θεραπευθεί σε παιδιά, και ακόμα πιο εύκολα με βιταμίνες Β και βιταμίνη C (σελ. 644).
Ίσως η πιο αξιοσημείωτη αποκάλυψη από όλες είναι ότι αυτό το ιατρικό βιβλίο γράφτηκε το 1953.
Έχει άλλαξει το ανθρώπινο σώμα σε 55 χρόνια;
Έχει η μυϊκή δυστροφία αλλάξει σε 55 χρόνια;
Όχι μόνο η κατανόηση της ασθένειας μπορεί να ειπωθεί ότι έχει αλλάξει,και στην προκειμένη περίπτωση, έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Έχουμε αγνόησει τα αποδεικτικά στοιχεία, και οι γιατροί εξακολουθούν να λένε στους ασθενείς ότι η MΔ είναι ανίατη.
Αν αυτό σας εξοργίζει, συνεχίστε το διάβασμα.
ΣελήνιοΤο βασικό ιχνοστοιχείο σελήνιο συνεργάζεται στενά με τη βιταμίνη Ε και βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει λιγότερο ή περισσότερο τη βιταμίνη.
Αυτή η σημαντική βιοχημική εταιρική σχέση, ή συνέργεια, λειτουργεί μόνο εάν και τα δύο θρεπτικά συστατικά συνυπάρχουν.
Χρειάζεται πολύ λίγο σελήνιο, πιθανώς περίπου 100 έως 300 μικρογραμμάρια (mcg) την ημέρα για να προστατευθούν τα κύτταρα και οι μεμβράνες σας από την επιβλαβή οξείδωση μέσω της προστασίας που περιέχει το ένζυμο της γλουταθειόνης υπεροξειδάσης, που περιέχει σελήνιο και βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος.
Τα επίπεδα στο αίμα του σεληνίου είναι μειωμένα στην μυϊκή δυστροφία.
“Η Μυοτονική δυστροφία και όλα τα κύρια συμπτώματα της (συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής δυστροφίας ) μπορεί να θεραπευτούν ή να προληφθούν σε ζώα με συμπληρώματα σεληνίου.” (Werbach Μ. (1988) Διατροφική επιδράσεις στην ασθένεια, New Canaan,CT:.. Keats, σελ. 310-311 Μια πιο πρόσφατη αναθεωρημένη έκδοση αυτού του εξαιρετικού βιβλίου στο
Textbook of Nutritional Medicine )
Το σελήνιο ο θρεπτικός συνεργός της βιταμίνης Ε βρίσκεται στην μαγιά μπύρας, τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ζωικά προϊόντα, και τα λαχανικά.
Ωστόσο, τα τρόφιμα μπορεί να είναι μια αναξιόπιστη πηγή σεληνίου, γιατί η περιεκτικότητα σεληνιού στο εδάφους κυμαίνεται ανάλογα με το έθνος.
Για τα φυσιολογικά υγιή άτομα, η υπερβολική δόση σεληνίου είναι δυνατόν με την χρόνια υπερβολική διαιτητική πρόσληψη.
Αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι στην μελέτη του Orndahl που ανέφερα πιο πάνω , οι ασθενείς με μυϊκή δυστροφία παρουσίασαν βελτίωση με ημερήσια δόση έως 1.400 mcg στοιχειακού σεληνίου πάνω από διάστημα σχεδόν δύο ετών.
Η τοξικότητα σαφώς δεν είναι ένα σημαντικό ζήτημα στην περίπτωση μας.
ΛΕΚΙΘΙΝΗ
Η λεκιθίνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την θεραπευτική απόκριση όταν συμπεριλαμβάνεται μαζί με βιταμίνη συμπλήρωμα βιταμίνης Ε . Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι η λεκιθίνη περιέχει μεγάλη ποσότητα τόσο ινοσιτόλης, όσο και φωσαφατιδυλχολίνης, οι οποίες φαίνεται ότι μειώνουν τν κρεατινουρία στους ασθενείς με μυϊκή δυστροφία.
Η ημερήσια δόση που χρησιμοποιείται είναι περίπου 20 g, το οποίο είναι περίπου τρεις κουταλιές της σούπας την ημέρα (15-17).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΜια αναζήτηση στο Medline στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής στην Washington, DC,θα σας δώσει πάνω από 18.300 μελέτες που κατά κάποιο τρόπο σχετίζονται με την μυϊκή δυστροφία.
Ωστόσο, δεν έχω δει κανένα απολύτως στοιχείο στην πρόσφατη έρευνα για την μυϊκή δυστροφίαέρευνα που να περιλαμβάνει θεραπεία με βιταμίνες και μέταλλα και ιχνοστοιχεί.
Κάθε φορά που βλέπω τα «παιδιά του Jerry” σε μια αφίσα ή στην τηλεόραση, είναι σαν κάτι να μου καρφώνεται στο στήθος. Και κάθε φορά που μου ζητάνε μια δωρεά σε μια ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση, τους λέω ότι θα συμβάλω με μεγάκη μου χαρά τη στιγμή που ο οργανισμός σας αρχίσει να χρηματοδοτεί για κλινικές δοκιμές με λεκιθίνη, σελήνιο και βιταμίνη Ε.
Έχει ήδη αποδειχθεί κλινικά, ότι τα επίπεδα σεληνίου, οι βιταμίνες Ε και CoQ10 είναι ελλατωμένα σε ανθρώπους με μυϊκή δυστροφία.
(Ihara Υ, Α Mori, Hayabara Τ, R Namba, Nobukuni Κ, Κ Sato,Miyata S, Edamatsu R, Liu J, Kawai Μ. Ελεύθερες ρίζες, υπεροξείδια λιπιδίων και αντιοξειδωτικά στο αίμα των ασθενών με μυοτονική δυστροφία. J Neurol. 1,995Φεβρουάριο?. 242 (3) :119-22)
Το βιβλίο Οι βιταμίνες στην Ιατρική, δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μισό αιώνα.
Το ίδιο και η δημοσίευση του Δρ Ουίλιαμς για την αντιμετώπιση της MΔ με τη διατροφή.
Για ποιό λόγο χρειάζεται τόσος χρόνος για να εφαρμοστεί αυτή η γνώση σε όσους πάσχουν σήμερα;
Η μυϊκή δυστροφία παιδιού δύο ετών
Μια μητέρα γράφει (14 Ιαν. 2008):
“Το παιδί μου θα γίνει δύο χρονών αργότερα αυτό το μήνα. Είχε διαγνωστεί με μυϊκή δυστροφία (MΔ) το περασμένο έτος, εντελώς τυχαία.Είχε ένα πρόβλημα με το κράτημα της αναπνοής: κράτησε την αναπνοή του στον παιδικό σταθμό για παρα πολύ ώρα , τον βγάλαν έξω, και κάλεσαν ασθενοφόρο. Κατέληξε στο νοσοκομείο και για επτά ημέρες τον εξετάζαν και στο τέλος των εξετάσεων αυτών τον εξέτασαν και για MΔ.
“Ο ειδικός γιατρός για την μυϊκή δυστροφία μου είπε ότι το προσδόκιμο ζωής του θα είναι να είναι σε μια αναπηρική καρέκλα από 10 ετών, και θα πεθάνει περόπου όταν θα είναι 20 ετών.
Όπως μπορείτε να καταλάβετε, ήταν ενα αρκετά μεγάλο σοκ για την οικογένειά μας.
Οταν μετά απο μερικές εβδομάδες βγήκαν τα αποτελέσματα των DNA εξετάσεων θετικά είτε σε Duchanes ή MΔ Becker,ήμουν σε πλήρη σύγχυση.
Ο παιδίατρος μας, μας είπε ότι ο ιατρικός κόσμος δεν ξέρει πραγματικά με την εξέταση του DNA το είδος της ασθένειας … αυτό θα καθοριστεί, καθώς αναπτύσσεται, αλλά επειδή είχε διαγνωστεί τόσο νωρίς, το πιο πιθανόν ήταν να είναι Duchanes, και ήταν πολύ λυπηρό το γεγονός ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να γίνει.
“Την μόνη εμπειρία που είχαμε αποκομίσει απο το νοσοκομείο, καθώς και απο τις αρχικές συζητήσεις με τον παιδίατρό μας, ήταν ότι μόλις του είχε δοθεί η ταμπέλα MΔ, οι άνθρωποι άρχισαν να τον αντιμετωπίζουμε σαν μια ταμπέλα, και όχι σαν πρόσωπο.
Αυτή η εμπειρία μας μας οδήγησε στο να μην αναφέρουμε την ασθένεια,την ταμπέλα που του βάλανε, σε πολλά άτομα (εκτός αν χρειάζεται) γιατί θέλαμε οι ανθρώπι να τον βλέπουν σαν προσωπικότητα και οχιν σαν ταμπέλα.
«Ο σύζυγός μου και εγώ (με την εκτεταμένη υποστήριξη της οικογένειας), αποφάσισαμε οτι τα δεδομένα που μας δίναν δεν μας ήταν αρκετα.
Δεν ήμασταν διατεθειμένοι να αποδεχθούμε απλά, ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσαμε να κάνουμε.
Ευτυχώς για εμάς, βρήκαμε την ιστοσελίδα DoctorYourself από την αναζήτηση για τηνMΔ και την διατροφή στο διαδίκτυο.
“Τα παρακάτω είναι τα συμπληρώματα που παίρνει το παιδί μας, ηλικίας δύο ετών , όπως και σήμερα. Σήμερα είναι 83,4 εκατοστά ψηλό και ζυγίζει 12 κιλά.
Καθημερινά:Πολυβιταμινούχο υγρό για παιδιά (ημερήσια δόση)
Υγρό ασβεστίο (600 mg)
Υγρή Βιταμίνη Ε (150 i.u.)
Μουρουνέλαιο (ημερήσια δόση)
Λεκιθίνη σόγιας (1-2 κ.γ.)
Σπόρους λιναριού και σιτέλαιο – το βάζουμε όπου μπορούμε στα τρόφιμα, στο ψωμί.στη μπανάνα,γιαούρτι, κλπ.
Επιπλέον, σε διάστημα δύο ημερών, σε μορφή σκόνης αναμιγνύουμε μαζί με το γάλα (προσπαθώ να το δίνω μοιρασμένο σε ίσες ποσότητες κάθε μέρα)
1.000 mg Ταυρίνη
400 mcg φυλλικού οξέος
60 mg CoQ10
50 mcg σελήνιο
1.000 mcg βιταμίνης Β12
1.000 mg βιταμίνης C
120 mg Gingko Biloba
4.000 mg MSM
20 g πρωτεΐνης ορού γάλακτος
8000 mg L-Γλουταμίνη
1500 mg L-Αργινίνη
800 mg κρεατίνης
Επιπλέον, προσπαθούμε να του εξασφαλίσουμε μια υγιεινή διατροφή,με βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά και έχουμε περιορίσει την ραφιναρισμένη ζάχαρη στη διατροφή του (αλλά δεν την αφαιρέσαμε εντελώς – απλώς προσπαθούμε και χρησιμοποιούμε πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Δρ Σαούλ για την υγιεινή διατροφή για παιδιά). Κάνουμε και άλλα πράγματα εκτός της διατροφής. μεταξύ των οποίων βλέπουμε έναν φυσιοθεραπευτή δύο φορές το μήνα.
“Κατά την τελευταία επίσκεψη του γιου μας στον παιδίατρο στις αρχές του Δεκεμβρίου 2007,ο γιατρός ήταν εντελώς έκπληκτος με το πόσο καλά πήγαινε. Δεν έδειχνε σημάδια τυπικής μυικής δυστροφίας MD και δεν μπορούσε να το εξηγήσει αυτό με βάση την εμπειρία της με την συμβατική ιατρική. “
Ενώ αυτό ομολογουμένως είναι πολύ μακριά από τη θεραπεία, νομίζω ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό. Δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα στην προσπάθεια με την διατροφική θεραπεία. Η κακή διατροφή δεν έχει βελτιώσει ποτέ τίποτα, και η καλή διατροφή το κάνει συχνά.
Επιμέλεια μετάφρασης
Ευαγγέλου Μαριάννα
βιοχημικός Μsc
πηγή
Muscular Dystrophy and Nutrition Therapy
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:
1. Hillemann HH. (1956) “Μητρικός υποσιτισμός και εμβρισκή Προγεννητική Ανάπτυξη Δυσπλασία» (Ομιλία στο Oregon State College 9 Νοεμβρίου)
2. Hillemann HH. (1958) “Μητρικός υποσιτισμός και η συγγενής Παραμόρφωση” (Grants Pass Oregon Διεύθυνση, 17 Μαρτίου)
3. Hillemann HH. (1961) “Το φάσμα συγγενείς ανωμαλίες, πειραματική και κλινική”Journal of Applied Nutrition 14:1,2).
4.Williams RJ. Beerstecher Ε, Jr, και Berry, LJ. «Η έννοια της Τροφογενετικής Ασθένεια,« Lancet, 18 Φεβρουαρίου 1950, 287-90.
5. Williams RJ. «Έννοια της Τροφογενετικής Ασθένεια,” Nut. Rev, 8, 257 – 60 (1950).
6. Williams RJ. «Το Ανεξερεύνητο Πεδίο της Τροφογενετικής Ασθένεια,« MD, 6, 123-4, 136(1951).
7.Williams RJ. and Rogers, LL. “The Formulation of a Genetotrophic Supplement for the Experimental Treatment of Diseases of Obscure Etiology,” Texas Reports Biol. Med., 11, 573-81 (195)
8.Folkers K, Wolaniuk J, Simonsen R, Morishita M, Vadhanavikit S. Biochemical rationale and the cardiac response of patients with muscle disease to therapy with coenzyme Q10. Proc Natl Acad Sci U S A. 1985 Jul;82(13):4513-6.
9.Folkers K, Simonsen R (1995) Two successful double-blind trials with coenzyme Q10 (vitamin Q10) on muscular dystrophies and neurogenic atrophies. Biochim Biophys Acta 1271(1):281-6. May 24.
10.Backman E, Henriksson KG. Effect of sodium selenite and vitamin E treatment in myotonic dystrophy. J Intern Med. 1990 Dec;228(6):577-81.
11.Gamstorp I, Gustavson KH, Hellstrom O, Nordgren B. J Child Neurol. 1986 Jul;1(3):211-4. A trial of selenium and vitamin E in boys with muscular dystrophy.
12.Orndahl G, Sellden U, Hallin S, Wetterqvist H, Rindby A, Selin E. Myotonic dystrophy treated with selenium and vitamin E. Acta Med Scand. 1986;219(4):407-14.)
13.Orndahl G et al. (1983) Selenium therapy of myotonic dystrophy. Acta. Med. Scand. 213:237.
14.Hidiroglou M, Jenkins K, Carson RB, Brossard GA. Selenium and coenzyme Q10 levels in the tissues of dystrophic and healthy calves. Can J Physiol Pharmacol. 1967 May;45(3):568-9.
15.Jackson MJ, Jones DA, Edwards RH. Vitamin E and muscle diseases. J Inherit Metab Dis. 1985;8 Suppl 1:84-7. (This review explains how vitamin E, and the phospholipids in lecithin, benefit the muscles.)
16.Milhorat AT and Bartels WE. (1945) The defect in utilization of tocopherol in progressive muscular dystrophy. Science 101:93-4.
17.Milhorat AT et al. (1945). Effect of wheat germ on creatinuria in dermatomyositis and progressive muscular dystrophy. Proc. Soc. Exp. Biol. Med. 58:40-1.
Copyright 2008, 2007 and prior years by Andrew W. Saul,
Andrew Saul is the author of the books FIRE YOUR DOCTOR!
How to be Independently Healthy (reader reviews athttp://www.doctoryourself.com/review.html ) and DOCTOR YOURSELF: Natural Healing that Works. (reviewed athttp://www.doctoryourself.com/saulbooks.html )
Διαβαζόντας το άρχισα να θυμώνω βλέποντας ότι κάποιοι καταξιωμένοι συνάδελφοι, συγκεκριμένα ο Roger J. Williams, PhD απο το 1953 επισήμαναν ότι η μυϊκή δυστροφία, οπως και κάθε δυσ-τροφία είναι ζήτημα έλλειψης τροφής,που εμείς σαν Ελληνες μπορούμε πιο εύκολα λόγω γλώσσας να κατανοήσουμε τις έννοιες.
Ποιός ήταν ο Roger J. Williams;
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, Oregon State University, και από το 1940, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.Έχει συγγράψει πολλά ευρέως χρησιμοποιούμενα εγχειρίδια της οργανικής χημείας και της βιοχημείας. Έγινε Ομότιμος Καθηγητής Χημείας το 1971 και αποσύρθηκε τη θέση αυτή το 1986 σε ηλικία 92 ετών.
Ενώ μελετούσε τη διατροφή των κυττάρων ζύμης ανακάλυψε, την σύνθεση της βιταμίνης Β5, το παντοθενικό οξύ, μιας απο τις βιταμινές του συμπλέγματος Β που απαιτείται από κάθε κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα. Αργότερα ανακάλυψε μια άλλη βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών Β το φολικό οξύ, και το ονοματοδότησε.
Στο Πανεπιστήμιο του Τέξας ίδρυσε και διηύθυνε το Βιοχημικό Ινστιτούτο στο Ίδρυμα του Clayton απο το 1940-1963 (τώρα ονομάζεται Biochemical Institute), όταν αποσύρθηκε από τη θέση αυτή. Οι περισσότερες βιταμίνες και οι παραλλαγές τους ανακαλύφθηκαν σε αυτό το εργαστήριο παρά σε οποιοδήποτε άλλο εργαστήριο στον κόσμο.
Δύο από τα βιβλία του είναι: The Human Frontier (Harcourt Brace, 1946) και Η βιοχημική ατομικότητα: Η βάση για την τροφογενετική έννοια (John Wiley & Sons, 1956 University of Texas Press, 1969-1979? Keats Publishing , 1998). Το τελευταίο βιβλίο μεταφράστηκε στα ρωσικά, ιταλικά και πολωνικά.
Μετά την αποχώρησή του από την θέση του Διευθυντή του Ινστιτούτου, επικεντρώθηκε στη διατροφή του ανθρώπου ως κεντρικό πεδίο του ενδιαφέροντος του. Τα βιβλία του, Αλκοολισμός: Η Διατροφική Προσέγγιση (Παν. Texas Press, 1959-1978) και
Η διατροφή κατά της νόσου: Πρόληψη και Περιβάλλον (Pitman 1971, Bantam Books, 1973)
Ηταν αυτός που είπε :Μυϊκή δυστροφία, οι μύς δεν μπορούν να τραφούν, λόγω έλλειψης ενζύμων, λόγω κληρονομικότητας, το ζήτημα είναι η μη θρέψη.
Για να μην μακρυγορώ σας παραθέτω πιο κάτω το άρθρο, που στην αρχή αναφέρει κάποιες μαρτυρίες ανθρώπων που πάσχουν απο αυτή την ασθένεια.
‘Κατά την τελευταία επίσκεψη του γιού μας στον παιδίατρο, ο γιατρός έμεινε έκπληκτος με το πόσο καλά πήγαινε. Δεν έδειχνε σημάδια τυπικής μυικής δυστροφίας MΔ και δεν μπορούσε να το εξηγήσει αυτό με βάση την εμπειρία της με την συμβατική ιατρική. “
”Ειχα διαγνωστεί με τη μορφή FSHD της μυϊκής δυστροφίας πριν από μερικά χρόνια και με δεδομένο το ιατρικό πρωτόκολο « δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία »ήταν το πόρισμα του ειδικού, νευροχειρουργός και του οικογενειακού γιατρό μου. Αποδέχτηκα την κατάσταση, αλλά συνέχισα να ελπίζω για κάποια καλυτέρευση στην ασθένεια.
Επισκέφτηκα την ιστοσελίδα σας, και διαβάσα το άρθρο σας σχετικά με τη MΔ και για πρώτη φορά μετά από χρόνια άρχισα να ενθαρρύνομαι και αποφάσισα να δοκιμάσω τον συνδυασμό από τα συμπληρώματα που απαριθμούνται στο άρθρο.
Παρατήρησα μια άμεση αύξηση του επιπέδου της ενέργειας μου, το οποίο ήταν πολύ καλό, αλλά το “καταπληκτικό” συνέβη μόλις πρόσφατα, τόσο εγώ όσο και η γυναίκα μου παρατηρήσαμε μια αύξηση του μεγέθους του μυ στην γάμπα του αριστερού μου ποδιού (χωρίς άσκηση).
Ηταν πολύ προφανές, συνεχίζω με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα με μεγαλύτερη προθυμία και προσμονή, αν και επιφυλακτικά »μια φορά την ημέρα,« προσδοκόντας για περαιτέρω αποτελέσματα. “
Η μυϊκή δυστροφία Όλοι γνωρίζουν τι είναι οι μύες, και όταν δεν λειτουργούν, η αδυναμία, η αστάθεια και η ανικανότητα της ενός μικρού παιδιού με μυϊκή δυστροφία είναι για πολλούς οδυνηρό.
«Δεν υπάρχει θεραπεία … δεν υπάρχει ειδική θεραπεία», λέει το εγχειρίδιο Merck. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας λέει το ίδιο πράγμα:
“Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για οποιαδήποτε από τις μορφές της MΔ.
NINDS Muscular Dystrophy Information Page
(Απρίλιος 2004)
Τέτοιες απελπισμένες, αυταρχικές, αλλά φιλικές προς την έρευνα διακηρύξεις δεν πρέπει να θεωρούνται σαν η τελευταία λέξη μέχρι να ζυγίσουμε επαρκώς τον υποσιτισμό του εμβρύου και της μητέρας σαν μια βασική αιτία της μυϊκής δυστροφίας.
Τα καλά νέα (θα εξεταστούν περαιτέρω παρακάτω) είναι ότι εάν η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικώνμπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια, η θεραπεία των θρεπτικών συστατικών μπορεί να βελτιώσει, ή ακόμα και να θεραπεύσει, την εν λόγω ασθένεια.
Ο υποσιτισμός προκαλεί μυϊκή δυστροφία;
Η σύντομη απάντηση είναι, ναι.”
Δυστροφία:1. Ελλιπής διατροφή
2 Οποιαδήποτε διαταραχή προκαλείται από ελλιπή διατροφή..”.
(Αμερικανικό λεξικό κληρονομιάς της αγγλικής γλώσσας, σελ.407.)
Εξετάζοντας τι σημαίνουν όλα αυτά, είμαστε έτοιμοι να το φτάσουμε έως το τέλος.
Τίποτα δεν είναι πιο σκληρό συναισθηματικά, απο το να κατηγορήσεις για την γέννηση ενός παιδιού με γενετικό ελλάτωμα την διατροφή της μητέρας του.
Πραγματικά, είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν το εκ γενετής ελάττωμα είναι το αποτέλεσμα τηςγενετικό ή απο περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Η μητέρα αντιπροσωπεύει το ήμισυ της κληρονομικότητας ενός αναπτυσσόμενου μωρού, αλλά σχεδόν το σύνολο του περιβάλλοντος που αναπτύσεται το μωρό, αυτή είναι που το κυοφορεί. Κάθε κύτταρο σε ένα μωρό είναι το προϊόν των εντολών που κληρονόμησε απο το DNA. Αλλά κάθε κύτταρο ενός μωρού είναι επίσης το προϊόν της διατροφής της μητέρας του.
“Η κληρονομικότητα του φαγητού”
Τα ωάρια (τα ανθρώπινα ωάρια) σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του εμβρυϊκού σταδίου της ζωής ενός θηλυκού.
Με άλλα λόγια, το σύνολο των ωαρίων μιας γυναίκας στην πραγματικότητα διαμορφώνεται, ενώ αναπτύσσεται στο εσωτερικό της μητέρας της, πριν να γεννηθεί η ίδια, ενώ είναι έμβρυο στην κοιλιά της μητέρας της.
Αυτό σημαίνει ότι αυτό που η γιαγιά σας έτρωγε συνέβαλε σημαντικά στην ανατομία σας.
Ξανασκεφτείτε το:Αυτό που φαίνεται να είναι καθαρά ένα γενετικό πρόβλημα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σε μεγάλο βαθμό ενα θρεπτικό πρόβλημα.
Για αυτό το ονόμασα πριν η κληρονομικότητα του φαγητού.”
Ακριβώς επειδή ένα πρόβλημα βγαίνει από τη μήτρα δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι καθαρά γενετικό και μόνο γενετικό. Η επιστήμη το γνωρίζει αυτό εδω και δεκαετίες ότι πολλές απο τις γενετικές ανωμαλίες κατά τη γέννηση είναι άμεσο αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης βιταμινικής ανεπάρκειας. (1-3)
Σύνδρομο GAP, Εντερο Ψυχολογικό Σύνδρομο (σύνδρομο GAP) Από τη Δρ Ν. Κάμπελ-McBride Η Δρ Νατάσα Campbell-McBride είναι Ρωσίδα νευρολόγος της οποίας το παιδί της ανέπτυξε αυτισμό
Δισχιδής ράχη, τώρα πλέον είναι γνωστό ότι προκαλείται από την έλλειψη του φολικού οξέος (το φολικό οξύ), είναι ένα παράδειγμα. Εγώ προσωπικά γεννήθηκα με ένα μικρό βαθμό δισχιδούς ράχης.
Δεν κατηγορώ τη μητέρα μου.
Θα ήθελα να κατηγορήσω όσους την συμβούλευσαν λανθασμένα σχετικά με τη διατροφή στην εγκυμοσύνη της.
Και σίγουρα φταίει η βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων για τη συστηματική απομάκρυνση του του συμπλέγματος βιταμινών Β κατα την διάρκεια της άλεσης από το καθημερινό ψωμί και κατηγορώ την κυβέρνηση που το επέτρεψε και το επιτρέπει ακόμα.
Σε αντίθεση με την δισχιδή ράχη, η μυϊκή δυστροφία μπορεί να είναι αναστρέψιμη. Ωστόσο,η MΔ σίγουρα δεν είναι ένα απλό θέμα υποσιτισμού, γι ‘αυτό συχνά δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία των με θρεπτικά συστατικά σε χαμηλή δοσολογία.
Αλλά μερικές φορές μπορεί να ανταποκριθεί σε θεραπεία με θρεπτικά συστατικά σε υψηλές δόσεις και μπορεί για αυτόν τον λόγο οι ορθομοριακοι γιατροί να την αποκαλούν ”γενετικο(δια)τροφική, γενετικοτροφική” τροφογενετική ασθένεια.
ΤΡΟΦΟΓΕΝΕΤΙΚΗΗ σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ των τροφίμων και των γονιδίων για πρώτη φορά ονομάζεται “τροφογενετική σαν έννοια” απο τον Roger J. Williams, PhD. Ο Δρ Williams, που ανακάλυψε την βιταμίνη Β5 παντοθενικό οξύ και εξήγησε στα βιβλία του και στις επιστημονικές του εργασίες πώς οι υπάρχουσες βιοχημικές γενετικές ανωμαλίες μπορεί να ξεπεραστουν αποτελεσματικά με τη βέλτιστη διατροφή.
(http://www.doctoryourself.com/biblio_williams.html).
Παρακαλώ να προσέξετε (και να σημειώστε την ημερομηνία της δημοσίευσης):
Williams RJ. (1953).
Η μυϊκή δυστροφία και οι ατομικές μεταβολικές διεργασίες:
Οι δυνατότητες μιας διατροφικής θεραπευτικής προσέγγισης.
Στις τροφογενετικές ασθένειες, η γενετική ανωμαλία οδηγεί σε διατροφικές αναπηρίες. Για να αντισταθμιστεί, ο οργανισμός απαιτεί τη διαθεσιμότητα μεγαλυτέρης από την κανονική ποσότητας μιας ή περισσότερων θρεπτικών ουσιών για να μπορέσει το ελλατωματικό γονίδιο να εκφραστεί με επιτυχία.
Για το συγκεκριμένο πρόσωπο, η συνήθης πρόσληψη μιας διαιτητικής βιταμίνης είναι εντελώς ανεπαρκής για την κανονική λειτουργία. Είναι σαν να προσπαθείς να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο στην μπανιέρα χωρίς να την έχεις κλείσει, θα μπορούσε να γίνει, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερο ζεστό νερό.
Νομίζω ότι η μυϊκή δυστροφία μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα μιαςτροφογενετικής νόσου.
Αυτό απαντάει σε μεγάλο βαθμό στο ερώτηματων πολλών γονέων ως προς το πώς ένα παιδί μπορεί να είναι υγιές, ενώ ο αδελφός του έχει προσβληθεί με MΔ. . . όταν η μαμά τρεφόταν λίγο πολύ με την ίδια δίατροφή κατά τη διάρκεια και των δύο εγκυμοσυνών .
Μπορεί να υπάρχουν τόσο η γενετική συνιστώσα όσο και το θρεπτικό συστατικό. Αντί μιας θρεπτικής ανεπάρκειας, η MΔ μπορεί ακριβέστερα να θεωρηθεί ένα πρόβλημα γενετικό που επηρεάζεται και εξαρτάται απο συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες.
Υπάρχει διέξοδος;Για μια οικογένεια με ένα παιδί με μυϊκή δυστροφία, θα πρέπει να φαίνεται σαν ο χειρότερος εφιάλτης να της πείς το τι θα μπορούσε να προκαλέσει την ασθένεια του παιδιού τους .
Το θα μπορούσε, θα έπρεπε, ίσως είναι φτωχή αποζημίωση για τους γονείς ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες, και το να το συζητάμε στο μόνο που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι να προκαλεί ενοχές και συναισθήματα απελπισίας και αδυναμίας.
Έτσι, το πραγματικό ερώτημα είναι, σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά να βοηθήσουν τον πάσχοντα να ξεπεράσει την υφιστάμενη κατάσταση; Υπάρχει ένα σημαντικό νέο, και αυτό είναι διατροφικό.
Συνένζυμο Q10Ηδη , το συνένζυμο CoQ10 (umbiquinone), θα πρέπει πιθανώς να έγινε πλέον δεκτό ως μια βιταμίνη. Πολλές άλλες βιταμίνες είναι συνένζυμα. Το συνένζυμο CoQ10 βρίσκεται σε πολύ μικρέςποσότητες στα τρόφιμα. Οι περισσότεροι νέοι παράγουν το συνένζυμο CoQ10 στο σώμα τους, αλλά ένα παιδί με μυϊκή δυστροφία μπορεί να παράγει είτε πολύ λίγο ή να έχει μεγαλύτερη απαίτηση λόγω της ασθένειας.
Συνένζυμο CoQ10: Ο παράγοντας μακροζωίας.
Έχει διαπιστωθεί ότι ο καρδιακός μύς ωφελείται σημαντικά από το συμπλήρωμα συνένζυμου CoQ10 , με αποτέλεσμα τη βελτίωση σε περιπτώσεις συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας ακόμη και της καρδιομυοπάθειας.
Ο γραμμωτός καρδιακός μύς και οι γραμμωτοί (σκελετικοί) μύς δεν είναι τόσο ανόμοιοι.
Επιπλέον, ο Folkers et all γράφουν ότι:
«Η καρδιακή νόσος συνήθως συνδέεται σχεδόν με κάθε μορφή μυϊκής δυστροφίας και μυοπάθεια … Η λογική αυτής της έρευνας βασίστηκε σε γνωστές μιτοχονδριακές μυοπάθειες, που αφορούν το αναπνευστικά ένζυμα, είναι γνωστή η παρουσία του συνένζυμο CoQ10 στην αναπνοή, και προηγούμενες κλινικές έρευνες και δεδομένα σχετικά με το συνένζυμο CoQ10 και την δυστροφία.
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εξασθενημένη μυοκαρδιακή λειτουργία αυτών των ασθενών με μυϊκή ασθένεια μπορεί να έχει κάποια σχέση με την εξασθενημένη λειτουργία των σκελετικών μυών, τα οποία και τα δύο μπορούν να βελτιωθούν με θεραπεία με το συνένζυμο CoQ10. Το συνένζυμο CoQ10 είναι η μόνη γνωστή ουσία που προσφέρει μια ασφαλή βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους ασθενείς που πάσχουν απο ασθένεια των μυών. “(8)
Επειδή το CoQ10 είναι τόσο απολύτως ζωτικής σημασίας για τα κύτταρα των μυών, που εμπλέκονται στον έλεγχο της ανάπτυξης, της παραγωγής κυτταρικής ενέργειας, και άλλων βασικών λειτουργιών της ζωής, δικαιολογεί την ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με μυϊκή δυστροφία.
Σε δύο ελεγχόμενες διπλές τυφλές μελέτες με εικονικό φάρμακο, και 100 mg CoQ10 ημερησίως είχε ως αποτέλεσμα «σίγουρη βελτίωση της σωματικής απόδοσης» σε ασθενείς με μυϊκές δυστροφίες και ατροφίες. «Εκ των υστέρων», οι συντάκτες της μελέτης έγραψαν «μια δόση των 100 mg ήταν πολύ χαμηλή, αν και αποτελεσματική και ασφαλής.
” Αλλά ακόμη και σε αυτή τη χαμηλή δόση, το συμπέρασμά τους ήταν κατηγορηματικό: «Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτές τις μυϊκές δυστροφίες και παρόμοιεςασθένειες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με βιταμίνη Q10 επ ‘αόριστον.” (9)
Έχω την άποψη ότι 300-600 mg / ημέρα θα ήταν πιο αποτελεσματική δόση, ειδικά για ένα μεγαλύτερο παιδί MΔ. Για τις περισσότερες οικογένειες, οι περιοριστικοί παράγοντες είναι το κόστος ή η ιατρική αποδοκιμασία. Ακόμα και τα ακριβά συμπληρώματα είναι φθηνότερα από ό, τι τα περισσότερα φάρμακα. Και καθώς δεν υπάρχουν βλαβερές παρενέργειες με το συνένζυμο CoQ10, είναι ασυγχώρητο και απαράδεκτο να μην έστω δοκιμάσεις με αυτό το απαραίτητο και θρεπετικό συμπλήρωμα διατροφής.
Ας είμαστε λογικοί: Αν το συνένζυμο CoQ10 είναι σημαντικό για τα κουνέλια, δεν θα μπορούσε επίσης να είναι σημαντικό και για τα παιδιά;
(Boler JB, Farley TM, Scholler J, Folkers Κ. Ανεπάρκεια του συνενζύμου Q10 στα κουνέλια
Int Z Vitaminforsch 1969; 39 (3) :281-8)
ΒΙΤΑΜΙΝΗ EΌπως και το CoQ10, η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό. Υπάρχει μια μακρά ιστορία της επιστημονικής καχυποψίας, αυτήν την εποχή σε μεγάλο βαθμό, ότι τα αντιοξειδωτικά δεν βοηθάν ε στα άτομα με μυϊκή δυστροφία.
Ο Linus Pauling έγραψε για την μυϊκή δυστροφία, τόσο πειραματικά απο έρευνες όσο και για την κληρονομικότητα, στο Πώς να ζήσετε περισσότερο και να αισθανθείτε καλύτερα.
Τα σχόλια του Dr Pauling ταδημοσιεύμε εδώ είναι εδώ με την άδεια του Linus Pauling Institute, Oregon State University:
« Περισσότερα από πενήντα χρόνια πριν αναγνωρίστηκε ότι μια χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Ε οδηγεί σε μυϊκή δυστροφία, μια διαταραχή των σκελετικών μυών που χαρακτηρίζεται από αδυναμία παρόμοια με εκείνη που προκαλείται από μια ανεπάρκεια της βιταμίνης C (οι μελέτες της βιταμίνης Ε και της μυϊκή δυστροφία έχουν συζητηθεί από τον Pappenheimer;1948) …
Αρκετά είδη κληρονομικών μυϊκών δυστροφιών ειναι γνωστές.
Για το μεγαλύτερο μέρος τόσο η φύσης τους, όσο και η αιτιολογα τους δεν είναι επαρκώς κατανοητές, και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία που να συνιστάται.
Η μυασθένεια gravis αντιμετωπίζεται με αναστολείς της χολινεστεράσης, κορτικοστεροειδή, και χειρουργική αφαίρεση του θύμου αδένα. Οι ιατρικές αρχές δεν αναφέρουν την πιθανή αξία των βιταμινών στον έλεγχο των μυϊκών δυστροφιών.
Τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή της βιταμίνης Ε και της βιταμίνης C, καθώς και της Β6 και άλλων βιταμινών στη λειτουργία των μυών υποδηλώνει ότι η βέλτιστη πρόσληψη αυτών των θρεπτικών ουσιών θα πρέπει να έχει αξία για τους ασθενείς. Οσο γνωρίζω, δεν έχει αναφερθεί κάποια προσεκτική μελέτη αυξημένης πρόσληψης βιταμινών για ασθενείς με κληρονομική μυϊκή δυστροφία. “(ρ 160)
Με εξαίρεση τις μελέτες για το CoQ10 που αναφέρθηκαν παραπάνω, και τη δήλωση του ΔρPauling πριν από 20 χρόνια, δυστυχώς, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Αυτό που βρήκα είναι δύο μελέτες, η μία με 15 ασθενείς που χρησιμοποίησαν τη βιταμίνη Ε και το σελήνιο που ανέφερε “ελάχιστα” ωφέλη (10) και μια άλλη με 16 ασθενείς, που παρουσίασαν “ελαφρά” ωφέλη(11).
Πιστεύω ότι θα είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα εάν είχαν χρησιμοποιήσει μεγαλύτερες δόσεις σεληνίου και πολύμεγαλύτερες δόσεις της βιταμίνης Ε, και μόνο στη φυσική μορφή της βιταμίνης Ε.
Υπάρχει και αυτή η μελέτη, χρησιμοποιώντας 600 mg βιταμίνης Ε και υψηλή ποσότητα σεληνίου (4,000 mcg Na2SeO3), η οποία είχε πολύ καλά αποτελέσματα σε όλους τους πέντε ασθενείς που μελετήθηκαν.
“Σε όλους βελτιώθηκε η δύναμη της λαβής τους…, σε δύο ομαλοποιήθηκε ο βηματισμός τους, άλλοι δύο μπορούσαν μετάτην αγωγή, να καθίσουν στα τακούνια τους και να στέκονται όρθιοι, ένας ασθενής μπορούσε πλέον να περπατήσετε στις μύτες των ποδιών του, ενας ασθενής μπόρεσε να σηκωθεί (ήταν κλινήρης ) χωρίς τη χρήση καρέκλας και σε δύο ασθενείς βελτιώθηκε η σωματική τους ικανότητα …Καμμία παρενέργεια δεν παρατηρήθηκε. “(12)
Αυτή η έρευνα είναι, τουλάχιστον, πραγματικά ενθαρρυντική.
Γιατί δεν έγινε καμία νέα, μεγάλης κλίμακας μελέτη θεραπείας με υψηλές δόσεις σεληνίου-βιταμίνη Ε;
Επειδή η αφάρμακος θεραπεία αγνοείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, και ως εκ τούτου δεν προωθείται κι παραμένει άγνωστη στους γιατρούς.
Δεν υπάρχουν χρήματα για τα προϊόντα που δεν μπορούν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία ότι οι πίτες απο λάσπη δεν πουλάνε.
Καμμία έρευνα, καμμία επένδυση δεν γίνεται, όταν δεν υπάρχει κέρδος.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν αναμένουν να βρουν, ούτε θέλουν να βρουν, μια θεραπεία που δεν περιλαμβάνει ένα φάρμακο.
Ένα τραγικό παράδειγμα είναι η προσέγγιση της σύγχρονης ιατρικής για την μυϊκή δυστροφία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ο Jerry Lewis είναι ένας εξαιρετικός τύπος. Αλλά μπορεί να έχει πάει 100 χρόνια πίσω, άθελά του τις αιτίες των επιστημών υγείας.Οι τηλεμαραθώνιοι για την εξεύρεση χρημάτων για την έρευνα φαρμάκων για τη μυϊκή δυστροφία είναι αναχρονιστικοί.
Είναι απλά σαν να ανακαλύπτουν εκ νέου τον τροχό, και να τον τοποθετούν και λάθος. Θυμηθείτε: «δυστροφία”σημαίνει “δυσκολία στην τροφη,δυσκολία στο να τραφούν,υποσιτισμός.
” Δεν υπάρχει φάρμακο που να διορθώνει τον υποσιτισμό, και ποτέ δεν θα υπάρξει.
Οι γεωπόνοι το γνωρίζουν αυτό. Δεν θα έχετε μεγάλο πρόβλημα να βρείτε ερευνητικές μελέτες σχετικά με τον ρόλο του σεληνίου και της βιταμίνη Ε στην πρόληψη των μυϊκών δυστροφιών στα κοτόπουλα, τα βοοειδή, τα μοσχάρια, ή τα προβατοειδή.
Αυτό που λειτουργεί και ισχύει με τα μοσχάρια θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, λογικά να ισχύει και για τους ανθρώπους.(13,14)
Ωστόσο, παρά τη μακρά και δαπανηρή ιστορία της έρευνας για την ανθρώπινη μυϊκή δυστροφία, μόνο σε ένα πολύ μικρό μέρος περιελάμβανε βιταμίνες, και αυτό έγινε εδώ και αρκετό καιρό.
Στην τρίτη έκδοση του βιβλίου Βιταμίνες στην Ιατρική, του Bicknell και Prescott παρέχουν μια διεξοδική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στις σελίδες 612 – 619 και 635-641γράφοντας: Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η ασθένεια είναι μια αδυναμία του μυϊκού ιστού να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την βιταμίνη Ε. Το ακριβές απόσπασμα:
«Η ιδιόμορφη ανθρώπινη μυϊκή εκφύλιση της μυϊκής δυστροφίας μπορεί να παραχθεί σε ζώα, μόνο από την έλλειψη της βιταμίνης Ε. Η Ανθρώπινη μυϊκή δυστροφία δείχνει πανομοιότυπα το ίδιο ιδιόμορφο εκφυλισμό. Το κλειδί για τη θεραπεία της μυϊκής δυστροφίας είναι η βιταμίνη Ε.”
(Βλέπε: Rabinovitch R et al (1951)Οι Νευρομυϊκές διαταραχές επιδέχονται θεραπεία με έλαιο φύτρου σιταριού J. NeurolNeurosurg Psychiat 14:95-100…..)
Η συνθετική βιταμίνη Ε δεν λειτουργεί.
Στις σελίδες 643-644 του Βιταμίνες στην Ιατρική, η DL α-τοκοφερόλη (συνθετική “βιταμίνη Ε”) περιγράφεται ως «ά
Γιατί δεν έγινε καμία νέα, μεγάλης κλίμακας μελέτη θεραπείας με υψηλές δόσεις σεληνίου-βιταμίνη Ε;
Επειδή η αφάρμακος θεραπεία αγνοείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, και ως εκ τούτου δεν προωθείται κι παραμένει άγνωστη στους γιατρούς.
Δεν υπάρχουν χρήματα για τα προϊόντα που δεν μπορούν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία ότι οι πίτες απο λάσπη δεν πουλάνε.
Καμμία έρευνα, καμμία επένδυση δεν γίνεται, όταν δεν υπάρχει κέρδος.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν αναμένουν να βρουν, ούτε θέλουν να βρουν, μια θεραπεία που δεν περιλαμβάνει ένα φάρμακο.
Ένα τραγικό παράδειγμα είναι η προσέγγιση της σύγχρονης ιατρικής για την μυϊκή δυστροφία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ο Jerry Lewis είναι ένας εξαιρετικός τύπος. Αλλά μπορεί να έχει πάει 100 χρόνια πίσω, άθελά του τις αιτίες των επιστημών υγείας.Οι τηλεμαραθώνιοι για την εξεύρεση χρημάτων για την έρευνα φαρμάκων για τη μυϊκή δυστροφία είναι αναχρονιστικοί.
Είναι απλά σαν να ανακαλύπτουν εκ νέου τον τροχό, και να τον τοποθετούν και λάθος. Θυμηθείτε: «δυστροφία”σημαίνει “δυσκολία στην τροφη,δυσκολία στο να τραφούν,υποσιτισμός.
” Δεν υπάρχει φάρμακο που να διορθώνει τον υποσιτισμό, και ποτέ δεν θα υπάρξει.
Οι γεωπόνοι το γνωρίζουν αυτό. Δεν θα έχετε μεγάλο πρόβλημα να βρείτε ερευνητικές μελέτες σχετικά με τον ρόλο του σεληνίου και της βιταμίνη Ε στην πρόληψη των μυϊκών δυστροφιών στα κοτόπουλα, τα βοοειδή, τα μοσχάρια, ή τα προβατοειδή.
Αυτό που λειτουργεί και ισχύει με τα μοσχάρια θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, λογικά να ισχύει και για τους ανθρώπους.(13,14)
Ωστόσο, παρά τη μακρά και δαπανηρή ιστορία της έρευνας για την ανθρώπινη μυϊκή δυστροφία, μόνο σε ένα πολύ μικρό μέρος περιελάμβανε βιταμίνες, και αυτό έγινε εδώ και αρκετό καιρό.
Στην τρίτη έκδοση του βιβλίου Βιταμίνες στην Ιατρική, του Bicknell και Prescott παρέχουν μια διεξοδική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στις σελίδες 612 – 619 και 635-641γράφοντας: Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η ασθένεια είναι μια αδυναμία του μυϊκού ιστού να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την βιταμίνη Ε. Το ακριβές απόσπασμα:
«Η ιδιόμορφη ανθρώπινη μυϊκή εκφύλιση της μυϊκής δυστροφίας μπορεί να παραχθεί σε ζώα, μόνο από την έλλειψη της βιταμίνης Ε. Η Ανθρώπινη μυϊκή δυστροφία δείχνει πανομοιότυπα το ίδιο ιδιόμορφο εκφυλισμό. Το κλειδί για τη θεραπεία της μυϊκής δυστροφίας είναι η βιταμίνη Ε.”
(Βλέπε: Rabinovitch R et al (1951)Οι Νευρομυϊκές διαταραχές επιδέχονται θεραπεία με έλαιο φύτρου σιταριού J. NeurolNeurosurg Psychiat 14:95-100…..)
Η συνθετική βιταμίνη Ε δεν λειτουργεί.
Στις σελίδες 643-644 του Βιταμίνες στην Ιατρική, η DL α-τοκοφερόλη (συνθετική “βιταμίνη Ε”) περιγράφεται ως «άνευ αξίας».Πρέπει να είναι η φυσική μορφή της “D-άλφα”, ειδικά να περιέχει όλες τις φυσικές τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες, κατά προτίμηση φρεσκοαλεσμένο σε πέτρινο μύλο ψωμί ολικής αλέσεως, (έτσι θα περιέχει το φύτρο σιταριού), ή έλαιο φύτρου σιταριού. (σ. 645).
νευ αξίας».Πρέπει να είναι η φυσική μορφή της “D-άλφα”, ειδικά να περιέχει όλες τις φυσικές τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες, κατά προτίμηση φρεσκοαλεσμένο σε πέτρινο μύλο ψωμί ολικής αλέσεως, (έτσι θα περιέχει το φύτρο σιταριού), ή έλαιο φύτρου σιταριού. (σ. 645).
Η μυϊκή δυστροφία περιγράφεται ως πιο εύκολη να θεραπευθεί σε παιδιά, και ακόμα πιο εύκολα με βιταμίνες Β και βιταμίνη C (σελ. 644).
Ίσως η πιο αξιοσημείωτη αποκάλυψη από όλες είναι ότι αυτό το ιατρικό βιβλίο γράφτηκε το 1953.
Έχει άλλαξει το ανθρώπινο σώμα σε 55 χρόνια;
Έχει η μυϊκή δυστροφία αλλάξει σε 55 χρόνια;
Όχι μόνο η κατανόηση της ασθένειας μπορεί να ειπωθεί ότι έχει αλλάξει,και στην προκειμένη περίπτωση, έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Έχουμε αγνόησει τα αποδεικτικά στοιχεία, και οι γιατροί εξακολουθούν να λένε στους ασθενείς ότι η MΔ είναι ανίατη.
Αν αυτό σας εξοργίζει, συνεχίστε το διάβασμα.
ΣελήνιοΤο βασικό ιχνοστοιχείο σελήνιο συνεργάζεται στενά με τη βιταμίνη Ε και βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει λιγότερο ή περισσότερο τη βιταμίνη.
Αυτή η σημαντική βιοχημική εταιρική σχέση, ή συνέργεια, λειτουργεί μόνο εάν και τα δύο θρεπτικά συστατικά συνυπάρχουν.
Χρειάζεται πολύ λίγο σελήνιο, πιθανώς περίπου 100 έως 300 μικρογραμμάρια (mcg) την ημέρα για να προστατευθούν τα κύτταρα και οι μεμβράνες σας από την επιβλαβή οξείδωση μέσω της προστασίας που περιέχει το ένζυμο της γλουταθειόνης υπεροξειδάσης, που περιέχει σελήνιο και βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος.
Τα επίπεδα στο αίμα του σεληνίου είναι μειωμένα στην μυϊκή δυστροφία.
“Η Μυοτονική δυστροφία και όλα τα κύρια συμπτώματα της (συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής δυστροφίας ) μπορεί να θεραπευτούν ή να προληφθούν σε ζώα με συμπληρώματα σεληνίου.” (Werbach Μ. (1988) Διατροφική επιδράσεις στην ασθένεια, New Canaan,CT:.. Keats, σελ. 310-311 Μια πιο πρόσφατη αναθεωρημένη έκδοση αυτού του εξαιρετικού βιβλίου στο
Textbook of Nutritional Medicine )
Το σελήνιο ο θρεπτικός συνεργός της βιταμίνης Ε βρίσκεται στην μαγιά μπύρας, τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ζωικά προϊόντα, και τα λαχανικά.
Ωστόσο, τα τρόφιμα μπορεί να είναι μια αναξιόπιστη πηγή σεληνίου, γιατί η περιεκτικότητα σεληνιού στο εδάφους κυμαίνεται ανάλογα με το έθνος.
Για τα φυσιολογικά υγιή άτομα, η υπερβολική δόση σεληνίου είναι δυνατόν με την χρόνια υπερβολική διαιτητική πρόσληψη.
Αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι στην μελέτη του Orndahl που ανέφερα πιο πάνω , οι ασθενείς με μυϊκή δυστροφία παρουσίασαν βελτίωση με ημερήσια δόση έως 1.400 mcg στοιχειακού σεληνίου πάνω από διάστημα σχεδόν δύο ετών.
Η τοξικότητα σαφώς δεν είναι ένα σημαντικό ζήτημα στην περίπτωση μας.
ΛΕΚΙΘΙΝΗ
Η λεκιθίνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την θεραπευτική απόκριση όταν συμπεριλαμβάνεται μαζί με βιταμίνη συμπλήρωμα βιταμίνης Ε . Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι η λεκιθίνη περιέχει μεγάλη ποσότητα τόσο ινοσιτόλης, όσο και φωσαφατιδυλχολίνης, οι οποίες φαίνεται ότι μειώνουν τν κρεατινουρία στους ασθενείς με μυϊκή δυστροφία.
Η ημερήσια δόση που χρησιμοποιείται είναι περίπου 20 g, το οποίο είναι περίπου τρεις κουταλιές της σούπας την ημέρα (15-17).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΜια αναζήτηση στο Medline στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής στην Washington, DC,θα σας δώσει πάνω από 18.300 μελέτες που κατά κάποιο τρόπο σχετίζονται με την μυϊκή δυστροφία.
Ωστόσο, δεν έχω δει κανένα απολύτως στοιχείο στην πρόσφατη έρευνα για την μυϊκή δυστροφίαέρευνα που να περιλαμβάνει θεραπεία με βιταμίνες και μέταλλα και ιχνοστοιχεί.
Κάθε φορά που βλέπω τα «παιδιά του Jerry” σε μια αφίσα ή στην τηλεόραση, είναι σαν κάτι να μου καρφώνεται στο στήθος. Και κάθε φορά που μου ζητάνε μια δωρεά σε μια ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση, τους λέω ότι θα συμβάλω με μεγάκη μου χαρά τη στιγμή που ο οργανισμός σας αρχίσει να χρηματοδοτεί για κλινικές δοκιμές με λεκιθίνη, σελήνιο και βιταμίνη Ε.
Έχει ήδη αποδειχθεί κλινικά, ότι τα επίπεδα σεληνίου, οι βιταμίνες Ε και CoQ10 είναι ελλατωμένα σε ανθρώπους με μυϊκή δυστροφία.
(Ihara Υ, Α Mori, Hayabara Τ, R Namba, Nobukuni Κ, Κ Sato,Miyata S, Edamatsu R, Liu J, Kawai Μ. Ελεύθερες ρίζες, υπεροξείδια λιπιδίων και αντιοξειδωτικά στο αίμα των ασθενών με μυοτονική δυστροφία. J Neurol. 1,995Φεβρουάριο?. 242 (3) :119-22)
Το βιβλίο Οι βιταμίνες στην Ιατρική, δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μισό αιώνα.
Το ίδιο και η δημοσίευση του Δρ Ουίλιαμς για την αντιμετώπιση της MΔ με τη διατροφή.
Για ποιό λόγο χρειάζεται τόσος χρόνος για να εφαρμοστεί αυτή η γνώση σε όσους πάσχουν σήμερα;
Η μυϊκή δυστροφία παιδιού δύο ετών
Μια μητέρα γράφει (14 Ιαν. 2008):
“Το παιδί μου θα γίνει δύο χρονών αργότερα αυτό το μήνα. Είχε διαγνωστεί με μυϊκή δυστροφία (MΔ) το περασμένο έτος, εντελώς τυχαία.Είχε ένα πρόβλημα με το κράτημα της αναπνοής: κράτησε την αναπνοή του στον παιδικό σταθμό για παρα πολύ ώρα , τον βγάλαν έξω, και κάλεσαν ασθενοφόρο. Κατέληξε στο νοσοκομείο και για επτά ημέρες τον εξετάζαν και στο τέλος των εξετάσεων αυτών τον εξέτασαν και για MΔ.
“Ο ειδικός γιατρός για την μυϊκή δυστροφία μου είπε ότι το προσδόκιμο ζωής του θα είναι να είναι σε μια αναπηρική καρέκλα από 10 ετών, και θα πεθάνει περόπου όταν θα είναι 20 ετών.
Όπως μπορείτε να καταλάβετε, ήταν ενα αρκετά μεγάλο σοκ για την οικογένειά μας.
Οταν μετά απο μερικές εβδομάδες βγήκαν τα αποτελέσματα των DNA εξετάσεων θετικά είτε σε Duchanes ή MΔ Becker,ήμουν σε πλήρη σύγχυση.
Ο παιδίατρος μας, μας είπε ότι ο ιατρικός κόσμος δεν ξέρει πραγματικά με την εξέταση του DNA το είδος της ασθένειας … αυτό θα καθοριστεί, καθώς αναπτύσσεται, αλλά επειδή είχε διαγνωστεί τόσο νωρίς, το πιο πιθανόν ήταν να είναι Duchanes, και ήταν πολύ λυπηρό το γεγονός ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να γίνει.
“Την μόνη εμπειρία που είχαμε αποκομίσει απο το νοσοκομείο, καθώς και απο τις αρχικές συζητήσεις με τον παιδίατρό μας, ήταν ότι μόλις του είχε δοθεί η ταμπέλα MΔ, οι άνθρωποι άρχισαν να τον αντιμετωπίζουμε σαν μια ταμπέλα, και όχι σαν πρόσωπο.
Αυτή η εμπειρία μας μας οδήγησε στο να μην αναφέρουμε την ασθένεια,την ταμπέλα που του βάλανε, σε πολλά άτομα (εκτός αν χρειάζεται) γιατί θέλαμε οι ανθρώπι να τον βλέπουν σαν προσωπικότητα και οχιν σαν ταμπέλα.
«Ο σύζυγός μου και εγώ (με την εκτεταμένη υποστήριξη της οικογένειας), αποφάσισαμε οτι τα δεδομένα που μας δίναν δεν μας ήταν αρκετα.
Δεν ήμασταν διατεθειμένοι να αποδεχθούμε απλά, ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσαμε να κάνουμε.
Ευτυχώς για εμάς, βρήκαμε την ιστοσελίδα DoctorYourself από την αναζήτηση για τηνMΔ και την διατροφή στο διαδίκτυο.
“Τα παρακάτω είναι τα συμπληρώματα που παίρνει το παιδί μας, ηλικίας δύο ετών , όπως και σήμερα. Σήμερα είναι 83,4 εκατοστά ψηλό και ζυγίζει 12 κιλά.
Καθημερινά:Πολυβιταμινούχο υγρό για παιδιά (ημερήσια δόση)
Υγρό ασβεστίο (600 mg)
Υγρή Βιταμίνη Ε (150 i.u.)
Μουρουνέλαιο (ημερήσια δόση)
Λεκιθίνη σόγιας (1-2 κ.γ.)
Σπόρους λιναριού και σιτέλαιο – το βάζουμε όπου μπορούμε στα τρόφιμα, στο ψωμί.στη μπανάνα,γιαούρτι, κλπ.
Επιπλέον, σε διάστημα δύο ημερών, σε μορφή σκόνης αναμιγνύουμε μαζί με το γάλα (προσπαθώ να το δίνω μοιρασμένο σε ίσες ποσότητες κάθε μέρα)
1.000 mg Ταυρίνη
400 mcg φυλλικού οξέος
60 mg CoQ10
50 mcg σελήνιο
1.000 mcg βιταμίνης Β12
1.000 mg βιταμίνης C
120 mg Gingko Biloba
4.000 mg MSM
20 g πρωτεΐνης ορού γάλακτος
8000 mg L-Γλουταμίνη
1500 mg L-Αργινίνη
800 mg κρεατίνης
Επιπλέον, προσπαθούμε να του εξασφαλίσουμε μια υγιεινή διατροφή,με βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά και έχουμε περιορίσει την ραφιναρισμένη ζάχαρη στη διατροφή του (αλλά δεν την αφαιρέσαμε εντελώς – απλώς προσπαθούμε και χρησιμοποιούμε πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Δρ Σαούλ για την υγιεινή διατροφή για παιδιά). Κάνουμε και άλλα πράγματα εκτός της διατροφής. μεταξύ των οποίων βλέπουμε έναν φυσιοθεραπευτή δύο φορές το μήνα.
“Κατά την τελευταία επίσκεψη του γιου μας στον παιδίατρο στις αρχές του Δεκεμβρίου 2007,ο γιατρός ήταν εντελώς έκπληκτος με το πόσο καλά πήγαινε. Δεν έδειχνε σημάδια τυπικής μυικής δυστροφίας MD και δεν μπορούσε να το εξηγήσει αυτό με βάση την εμπειρία της με την συμβατική ιατρική. “
Ενώ αυτό ομολογουμένως είναι πολύ μακριά από τη θεραπεία, νομίζω ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό. Δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα στην προσπάθεια με την διατροφική θεραπεία. Η κακή διατροφή δεν έχει βελτιώσει ποτέ τίποτα, και η καλή διατροφή το κάνει συχνά.
Επιμέλεια μετάφρασης
Ευαγγέλου Μαριάννα
βιοχημικός Μsc
πηγή
Muscular Dystrophy and Nutrition Therapy
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:
1. Hillemann HH. (1956) “Μητρικός υποσιτισμός και εμβρισκή Προγεννητική Ανάπτυξη Δυσπλασία» (Ομιλία στο Oregon State College 9 Νοεμβρίου)
2. Hillemann HH. (1958) “Μητρικός υποσιτισμός και η συγγενής Παραμόρφωση” (Grants Pass Oregon Διεύθυνση, 17 Μαρτίου)
3. Hillemann HH. (1961) “Το φάσμα συγγενείς ανωμαλίες, πειραματική και κλινική”Journal of Applied Nutrition 14:1,2).
4.Williams RJ. Beerstecher Ε, Jr, και Berry, LJ. «Η έννοια της Τροφογενετικής Ασθένεια,« Lancet, 18 Φεβρουαρίου 1950, 287-90.
5. Williams RJ. «Έννοια της Τροφογενετικής Ασθένεια,” Nut. Rev, 8, 257 – 60 (1950).
6. Williams RJ. «Το Ανεξερεύνητο Πεδίο της Τροφογενετικής Ασθένεια,« MD, 6, 123-4, 136(1951).
7.Williams RJ. and Rogers, LL. “The Formulation of a Genetotrophic Supplement for the Experimental Treatment of Diseases of Obscure Etiology,” Texas Reports Biol. Med., 11, 573-81 (195)
8.Folkers K, Wolaniuk J, Simonsen R, Morishita M, Vadhanavikit S. Biochemical rationale and the cardiac response of patients with muscle disease to therapy with coenzyme Q10. Proc Natl Acad Sci U S A. 1985 Jul;82(13):4513-6.
9.Folkers K, Simonsen R (1995) Two successful double-blind trials with coenzyme Q10 (vitamin Q10) on muscular dystrophies and neurogenic atrophies. Biochim Biophys Acta 1271(1):281-6. May 24.
10.Backman E, Henriksson KG. Effect of sodium selenite and vitamin E treatment in myotonic dystrophy. J Intern Med. 1990 Dec;228(6):577-81.
11.Gamstorp I, Gustavson KH, Hellstrom O, Nordgren B. J Child Neurol. 1986 Jul;1(3):211-4. A trial of selenium and vitamin E in boys with muscular dystrophy.
12.Orndahl G, Sellden U, Hallin S, Wetterqvist H, Rindby A, Selin E. Myotonic dystrophy treated with selenium and vitamin E. Acta Med Scand. 1986;219(4):407-14.)
13.Orndahl G et al. (1983) Selenium therapy of myotonic dystrophy. Acta. Med. Scand. 213:237.
14.Hidiroglou M, Jenkins K, Carson RB, Brossard GA. Selenium and coenzyme Q10 levels in the tissues of dystrophic and healthy calves. Can J Physiol Pharmacol. 1967 May;45(3):568-9.
15.Jackson MJ, Jones DA, Edwards RH. Vitamin E and muscle diseases. J Inherit Metab Dis. 1985;8 Suppl 1:84-7. (This review explains how vitamin E, and the phospholipids in lecithin, benefit the muscles.)
16.Milhorat AT and Bartels WE. (1945) The defect in utilization of tocopherol in progressive muscular dystrophy. Science 101:93-4.
17.Milhorat AT et al. (1945). Effect of wheat germ on creatinuria in dermatomyositis and progressive muscular dystrophy. Proc. Soc. Exp. Biol. Med. 58:40-1.
Copyright 2008, 2007 and prior years by Andrew W. Saul,
Andrew Saul is the author of the books FIRE YOUR DOCTOR!
How to be Independently Healthy (reader reviews athttp://www.doctoryourself.com/review.html ) and DOCTOR YOURSELF: Natural Healing that Works. (reviewed athttp://www.doctoryourself.com/saulbooks.html )
Μυική δυστροφία και τροφογενετική, απο το 1953 υπήρχε η... λύση.
Reviewed by Unknown
on
14:53
Rating: