Παλιρροϊκή ενέργεια: Το μεγαλύτερο έργο του κόσμου ένα βήμα πιο κοντά στην “Ατλαντίδα”


Παλιρροϊκή ενέργεια: Το μεγαλύτερο έργο του κόσμου ένα βήμα πιο κοντά στην “Ατλαντίδα”



Ένα μεγάλο βήμα προς την υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου παλιρροϊκής ενέργειας παγκοσμίως πραγματοποίησε η Atlantis Resources που ανακοίνωσε ότι…
εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 83 εκατ. δολαρίων.

Όταν ολοκληρωθεί, η παλιρροϊκή συστοιχία υποθαλάσσιων γεννητριών MeyGen, συνολικής ισχύος 398 Μεγαβάτ, θα παράγει καθαρή, αειφόρο ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει 175.000 νοικοκυριά στη Σκωτία και να μειώσει αντίστοιχα τις εκπομπές ρύπων.
Πιλοτικά θα εγκατασταθούν τέσσερεις γεννήτριες ισχύος 1,5 Μεγαβάτ έκαστη και οι χερσαίες υποδομές που απαιτούνται για την υποστήριξη του έργου.
Συνολικά, θα εγκατασταθούν 269 γεννήτριες, αλλά σε πρώτη φάση μόνο 61 που θα ηλεκτροδοτήσουν 42.000 νοικοκυριά. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του έτους και η πρώτη σύνδεση με το δίκτυο να πραγματοποιηθεί το 2016.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Atlantis, Τιμ Κορνέλιους εταιρεία του θα γίνει “η πρώτη εταιρεία που θα αναπτύξει ένα τέτοιο έργο, σε τόσο μεγάλη κλίμακα, επίτευγμα που θα την καταστήσει τον πρώτο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας από μια παλιρροϊκή συστοιχία”.
Αναλυτές χαρακτηρίζουν το έργο MeyGen ως καταλύτη για την παγκόσμια ανάπτυξη του κλάδου της παλιρροϊκής ενέργειας καθώς, ως πρώτο έργο μεγάλης κλίμακας σε αυτή την τεχνολογία ΑΠΕ, σηματοδοτεί τη μετάβαση από πιλοτικά σχέδια σε μεγάλες, εμπορικά εκμεταλλεύσιμες μονάδες.
Η κυματική και η παλιρροϊκή ενέργεια θεωρείται ότι μπορούν να καλύψουν το ένα πέμπτο των συνολικών ενεργειακών αναγκών της Βρετανίας με τη Σκωτία να αναδεικνύεται σε παγκόσμιο ηγέτη μιας τεχνολογίας, επίδοση που μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας, ενεργειακή ασφάλεια και δημιουργία εξαγωγικών ενεργειακών πόρων.
Άλλωστε η βορειότερη χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου ελέγχει το ένα τέταρτο της υπεράκτιας αιολικής και θαλάσσιας ενέργειας στην Ευρώπη και αυτό την καθιστά μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση.
Συγκεκριμένα, στη δέκατη τέταρτη θέση των πλουσιότερων εθνών του κόσμου κατατάσσεται η Σκωτία στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Η Σκωτία διαθέτει πέντε από τα 200 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, μια ακμάζουσα βιομηχανία τροφίμων και ποτών αξίας άνω των 15 δισ. ευρώ το χρόνο, μια τεράστια αγορά για τον τουρισμό,το 25% της υπεράκτιας αιολικής και παλιρροϊκής ενέργειας της Ευρώπης, αλλά και αυξανόμενες δυνατότητες σε τομείς όπως η επιστήμη της ζωής, η κατασκευή χαμηλών εκπομπών του άνθρακα και οι αγροτικές και νησιωτικές οικονομίες.

ΠΗΓΗ
Παλιρροϊκή ενέργεια: Το μεγαλύτερο έργο του κόσμου ένα βήμα πιο κοντά στην “Ατλαντίδα” Παλιρροϊκή ενέργεια: Το μεγαλύτερο έργο του κόσμου ένα βήμα πιο κοντά στην “Ατλαντίδα” Reviewed by F.R.A.U.L.E.I.N AC on 01:00 Rating: 5
Από το Blogger.