30 Σεπτεμβρίου 1922: Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε την παράδοση της Αν. Θράκης


30 Σεπτεμβρίου 1922: Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε την παράδοση της Αν. Θράκης

Μαύρη επέτειος η σημερινή, αφού το 1922 η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τη συμφωνία της Διάσκεψης των Μουδανιών, με την οποία δίδεται στους Τούρκους και η Ανατολική Θράκη μέχρι τον Έβρο.

Τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν το 1922 στην Ανατολική Θράκη δεν είναι πολύ γνωστά στους Έλληνες . Για πολλούς η απώλεια της Ανατολικής Θράκης είναι αποτέλεσμα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Η Ανατολική Θράκη, κοιτίδα του Ελληνισμού κατά την εποχή του Βυζαντίου, κατοικούνταν από Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπέστη τα πάνδεινα, καθότι βρισκόταν στην καρδιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι κάτοικοί της όμως διατήρησαν τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους, τα ήθη και έθιμά τους και γενικότερα την ελληνικότητά τους.
Με τις επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού το 1920 απελευθερώθηκε και με τη συνθήκη των Σεβρών αναγνωρίστηκε ως τμήμα Ελλάδας και ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος, εκτός από την Πόλη και την παραθαλάσσια ζώνη των Στενών που πέρασε σε βρετανικό έλεγχο. Οι κάτοικοί της μάλιστα ψήφισαν και στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου του 1920 αναδεικνύοντας βουλευτές για το ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ


30 Σεπτεμβρίου 1922: Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε την παράδοση της Αν. Θράκης 30 Σεπτεμβρίου 1922: Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε την παράδοση της Αν. Θράκης Reviewed by F.R.A.U.L.E.I.N AC on 18:00 Rating: 5
Από το Blogger.