ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!ΤΟ PLANET SOLAR ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!PLANET SOLAR IN GREECE!!!

Το φετινό καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον μήνα Αύγουστο το καταμαράν MS Turanor planet solar, το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος στον κόσμο, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο ταξίδι κατέληξε στην Ελλάδα στην περιοχή του Αργολικού Κόλπου όπου πραγματοποίησε έρευνα για το πρώτο χωριό της Ευρώπης το οποίο κατοικήθηκε για πρώτη φορά πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια!
Εφοδιασμένο με 29.124 φωτοβολταϊκές κυψέλες έκανε μια ολιγοήμερη στάση στη Μαρίνα Ζέας του Πειραιά προτού ξεκινήσει για μια συναρπαστική αναζήτηση της ελληνικής προϊστορίας στον βυθό της Αργολίδας. Η ελληνοελβετική επιστημονική αποστολή TerraSubmersa με επικεφαλή τον ερευνητή του τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης κ. Ζουλιάν Μπεκ ταξίδεψε από τις 11 ως τις 22 Αυγούστου στον όρμο της Κοιλάδας, στον Κόλπο του Ναυπλίου και κατάφερε από τις πρώτες κιόλας ημέρες να ανακαλύψει πολύ σημαντικά ευρήματα τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής στην περιοχή από πολύ παλιά. Για πρώτη φορά έγιναν υποθαλάσσιες προιστορικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι όπου είχε κατοικηθεί για 35.000 χρόνια από την Παλαιολιθική ως τις Νεολιθικές Περιόδους, χρονικό διάστημα που χαρακτηρίζεται μοναδικό σε όλη την Ευρώπη.


Το MS Tûranor PlanetSolar αποτελεί το μεγαλύτερο καταμαράν παγκοσμίως που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια χάρη στα 512 τ.μ. ηλιακών πάνελ που καταλαμβάνουν το κατάστρωμά του. Αυτά τροφοδοτούν τη μεγαλύτερη ως σήμερα κινητή μπαταρία για μη στρατιωτική χρήση στον κόσμο, η οποία αποτελείται από έξι συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου. Έχει συνολικό μήκος 35 μέτρων και μέγιστο πλάτος 23 μέτρων. Για τη ναυπήγησή του, που διήρκεσε 14 μήνες, απαιτήθηκαν 64.000 ώρες εργασίας, ενώ δαπανήθηκαν 12 εκατ. ευρώ. Παρθενική του αποστολή ήταν να ολοκληρώσει τον πρώτο περίπλου της Γης μόνο με την ενέργεια του ήλιου, αποστολή που ολοκληρώθηκε στις 4 Μαΐου 2012, ύστερα από 584 ημέρες και περισσότερα από 60.000 χιλιόμετρα πλεύσης. Στις 8 Απριλίου 2013, το εντυπωσιακό σκάφος ξεκίνησε τη δεύτερη φάση της ζωής του, καθώς μετατράπηκε σε μια υπερσύγχρονη επιστημονική πλατφόρμα. Η δεύτερη επιστημονική αποστολή στην οποία συμμετείχε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ήταν αυτή που διεξήχθει στην Ελλάδα. «Ο ρόλος του σκάφους στην αποστολή μας είναι διττός» εξήγησε ο κ. Μπομέρ. «Πρώτος στόχος η επικοινωνία του εγχειρήματός μας με όχημα αυτό το σύμβολο της υψηλής τεχνολογίας που εντυπωσιάζει το κοινό και δεύτερος φυσικά η διεξαγωγή γεωφυσικών μετρήσεων, που θα συμβάλουν στην χαρτογράφηση των πρώην παράκτιων περιοχών, που σήμερα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας καλυμμένες από ύλη». Το καταμαράν είναι εφοδιασμένο με τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής όπως βυθόμετρο multi-beam, sidescan σόναρ, GPS κλπ.
Την 8η Αυγούστου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μέσα στο Planet solar, το οποίο εκείνη την ημέρα βρισκόταν στο Ναύπλιο, ο επικεφαλής της αποστολής, ο καθηγητής Ζουλιάν Μπεκ, υποδέχτηκε μαζί με τους συναδέλφους του ανάμεσα σε άλλους την πρώτη κυρία της Ελλάδας Γεωργία Σαμαρά, τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Τάσο Χεβειδόπουλο, τον Βασίλη Σιδέρη εκπρόσωπο της Περιφέρειας στην Αργολίδα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος , Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, τον Δήμαρχο Ναυπλίου Δημήτρη Κωστούρο και την Πανεπιστημιακό και συνάδελφο του Ζουλιάν Μπεκ αλλά και εκπρόσωπο της νέας Δημοτικής Αρχής Ερμιονίδας Μαρίλη Μέξη . Μετά από μία εντυπωσιακή ξενάγηση στο χώρο όπου αναλυτικά ενημερώθηκαν όλοι για το πώς θα γίνουν όλες οι αρχαιολογικές έρευνες, ακολούθησαν οι ευχαριστίες των επισήμων προς τους αρχαιολόγους αλλά και κάποιες ερωτήσεις όπου διευκρινίστηκαν όλες οι απορίες σχετικά με τον θησαυρό που κρύβεται στην περιοχή.
Όλος ο Ελλαδικός χώρος ο οποίος συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα , την Κύπρο αλλά και ένα μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Ιταλίας είναι γνωστό πως γίνεται πόλος έλξης αρχαιολόγων και επιστημόνων. Το Planet Solar είχε σαν αποστολή να φέρει στην επιφάνεια αρχαιολογικούς θησαυρούς αλλά κυριότερα να φέρει στο φως σημαντικά στοιχεία όπου θα διαφωτίσουν την παγκόσμια ιστορία! Σε αυτό το ταξίδι τα ευρήματα ήταν σημαντικά. Στο επόμενο ίσως είναι ακόμα πιο ανατρεπτικά για την παγκόσμια ιστορία!
ΠΗΓΗ
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!ΤΟ PLANET SOLAR ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!PLANET SOLAR IN GREECE!!! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!ΤΟ PLANET SOLAR ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!PLANET SOLAR IN GREECE!!! Reviewed by Unknown on 11:00 Rating: 5
Από το Blogger.