Το υπέρλαμπρο άστρο της Βηθλεέμ και το μεγάλο μυστήριο


to-uperlampro-astro-tis-bithleem-kai-to-megalo-mustirio
Οι εικασίες για το άστρο της Βηθλεέμ, η πηγή φωτός που «διαπέρασε» τον ουρανό, ο αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ, η σύγχρονη επιστημονική έρευνα και τα τηλεσκόπια.
Η πηγή φωτός που οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη όπου γεννήθηκε ο Χριστός παραμένει μεγάλο μυστήριο και αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Τον 17ο αιώνα, ο γερμανός αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ υποστήριξε ότι το «άστρο των Χριστιουγέννων» ήταν μία σύνοδος (συζυγία) πλανητών.
Στη συνέχεια έπεσαν πολλές ιδέες και θεωρίες στο τραπέζι. Κάποιοι μίλησαν για ένα μετέωρο, άλλοι για κομήτη, άλλοι για έκρηξη σούπερνοβα.

200 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο!
Η επιστημονική έρευνα έχει εντοπίσει διάφορα κοσμικά αντικείμενα, αλλά ένα εξ αυτών είναι εντυπωσιακό.
Πρόκειται για το RS Puppis που βρίσκεται σε απόσταση 6,5 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη, το οποίο φωτογράφισε σε όλη του τη μεγαλειότητα το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Το RS Puppis είναι 200 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο και 15.000 φορές πιο λαμπρό! Ανήκει στους Κηφείδες, μία οικογένεια παλλόμενων μεταβλητών αστέρων, που χαρακτηρίζονται από περιοδικές διακυμάνσεις στη φωτεινότητα τους λόγω περιοδικών μεταβολών των διαστάσεων, της θερμοκρασίας ή κάποιας άλλης αστρικής ιδιότητας που οφείλεται σε εσωτερικές διαδικασίες.

Απάντηση στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου
Οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο πόσο μεγάλο μπορεί να γίνει ένα άστρο. Η κρατούσα θεωρία ανέφερε ότι το μάξιμουμ μέγεθος που μπορεί να φτάσει είναι 150 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του Ήλιου.
Η επιστημονική κοινότητα έμεινε άφωνη ωστόσο, όταν πριν από δύο χρόνια εντοπίστηκαν άστρα που είχαν μέγεθος 300 φορές μεγαλύτερο από του Ήλιου. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης υποστηρίζουν ότι βρήκαν τη λύση. Έστρεψαν την προσοχή τους στο αστρικό σμήνος R136 που βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν γειτονικό μας γαλαξία.

Στο συγκεκριμένο σμήνος έχουν εντοπιστεί τέσσερα άστρα - «τέρατα» τα οποία και μελέτησαν. Ένα εξ αυτών, το άστρο R136al, διαπιστώθηκε ότι λάμπει όσο σχεδόν 9 εκατομμύρια ήλιοι μαζί!
Το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό
Είναι ο Σείριος, στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός και είναι το πιο λαμπρό αστέρι (εξού και το όνομα του που σημαίνει «φωτεινός»). Ο υπέροχος Σείριος είναι ένα από τα κοντινότερα αστέρια και ορατός από τη Γη σχεδόν όλους τους χειμερινούς μήνες.
Μαζί με τον Πρόκυνα και τον Μπετελγκέζ σχηματίζουν ένα φωτεινό τρίγωνο, που έχει την ανεπίσημη ονομασία «Χεμερινό τρίγωνο».

Τί έλεγε ο Κέπλερ τον 17 αιώνα
Ο Γιοχάνες Κέπλερ υποστήριξε ότι το αστέρι της Βηθλεέμ θα μπορούσε να είναι η τριπλή σύνοδος των πλανητών Άρη, Δία και Κρόνου, που έγινε το 7 π.Χ. στα όρια των αστερισμών Κριού και Ιχθύων.
Ο Κέπλερ υποστήριξε ότι ότι ο Χριστός είχε γεννηθεί ένα ή δύο χρόνια μετά τη σύνοδο, δηλαδή το 4 ή το 5 π.Χ.
Ο έλληνας αστρονόμος Κωνσταντίνος Χασάπης υποστήριξε στο έργο του «Ο αστήρ της Βηθλεέμ» ότι το λαμπρό «άστρο» της Βηθλεέμ ήταν το αποτέλεσμα όχι μίας διπλής ή τριπλής συνόδου πλανητών, αλλά μιας μεγάλης συνόδου των επτά τότε θεωρούμενων πλανητών, δηλαδή του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη, του Δία, του Κρόνου, του Ήλιου και της Σελήνης.
Σύμφωνα με το γεωκεντρικό αστρονομικό μοντέλο της εποχής κατά την οποία γεννήθηκε ο Χριστός οι πλανήτες κινούνταν γύρω από την ακίνητη Γη.
ΠΗΓΗ
Το υπέρλαμπρο άστρο της Βηθλεέμ και το μεγάλο μυστήριο Το υπέρλαμπρο άστρο της Βηθλεέμ και το μεγάλο μυστήριο Reviewed by Unknown on 21:00 Rating: 5
Από το Blogger.