Έξυπνο τσιπάκι μπορεί να μυρίσει τον καρκίνο και άλλες ασθένειες

Επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου του Cambridge κατασκεύασαν ένα έξυπνο τσιπ που μπορεί να ανιχνεύσει μια σειρά από ασθένειες στα χνώτα (Pic)


Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, οι οποίοι και κατασκεύασαν ένα μικροτσίπ με "ψηφιακή μύτη" που μπορεί να ανιχνεύει χημικά στοιχεία που εκκρίνονται στην ατμόσφαιρα σε περίπτωση μια σειράς ανθρώπινων ασθενειών.
Εδώ και χρόνια γνωρίζαμε πως τα αγαπημένα κατοικίδια του ανθρώπου, γάτες και σκύλοι, έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης, σε σημείο που να μπορούν να ανιχνεύσουν αν κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του αφεντικού τους. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έρευνες έχουν εκπαιδεύσει τέτοια κατοικίδια να εντοπίζουν καρκίνο ή επικείμενα επιληπτικά επεισόδια. 

Με αυτό σαν δεδομένο, η επιστημονική ομάδα κατασκεύασε το μικροτσίπ που μπορεί να αναλύσει την αναπνοή για ασθένειες. Ο Δρ. Άντριου Κοέλ, εφευρέτης του μικροτσίπ αναφέρει "Μπορούμε να ανιχνεύσουμε σωματίδια τόσο μικρά, όσο μια σταγόνα σε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων". Η έρευνα συνεχίζεται ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο το μέγεθος του τσιπ, που είναι ήδη μικρότερο από ένα 20λεπτο του ευρώ, με στόχο να το ενσωματώσουν σε κινητά τηλέφωνα και άλλες παρόμοιες έξυπνες συσκευές.
"Εκείνο που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι πως από την αναπνοή ενός ανθρώπου μπορούμε να έχουμε στοιχεία για αρρώστιες, όπως καρκίνο, αρτηριοσκλήρωση ή ακόμη και άσθμα" αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας. Το πρόγραμμα της "ψηφιακής μύτης" σχεδιάστηκε αρχικά ώστε να ανιχνεύει εκρηκτικά και τοξικά χημικά στην άμυνα.

Ο έξυπνος ανιχνευτής θα μπορούσε ιδανικά να εξελιχτεί και σε έναν τρόπο να εντοπίζεται χαλασμένο φαγητό ή ο χρόνος στον οποίο το κοτόπουλο φούρνου είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Πηγη: cnn.com
Το είδαμε εδω...
Έξυπνο τσιπάκι μπορεί να μυρίσει τον καρκίνο και άλλες ασθένειες Έξυπνο τσιπάκι μπορεί να μυρίσει τον καρκίνο και άλλες ασθένειες Reviewed by Unknown on 19:03 Rating: 5
Από το Blogger.