Ο δεινόσαυρος «καμηλοπάρδαλη»


Ο δεινόσαυρος «καμηλοπάρδαλη»
Τσινγιάνγκ, Κίνα
Με το λαιμό να καταλαμβάνει περίπου το μισό μήκος του σώματός του, αυτός ο φυτοφάγος δεινόσαυρος στην Κίνα πρέπει να έμοιαζε με διασταύρωση σαύρας και γερανού κατασκευών. Είναι το νέο είδος Qijianglong («Τσιγιανγκλόν»), ή «δράκος του Τσιγιάνγκ», από το όνομα της πόλης κοντά στην οποία ανακαλύφθηκε.

Η ανακάλυψη
Τα απολιθώματά του ήρθαν στο φως το 2006, όταν εργάτες που έσκαβαν σε εργοτάξιο σκόνταψαν πάνω σε γιγάντιους σπονδύλους. Το εντυπωσιακό ήταν ότι το κρανίο παρέμενε συνδεδεμένο στο λαιμό. «Είναι σπάνιο να βρει κανείς και το κεφάλι και το λαιμό ενός μακρυλαίμη δεινόσαυρου επειδή το κεφάλι είναι μικρό και αποσπάται εύκολα μετά το θάνατο του ζώου» λέει ο Τετσούτο Μιγιασίτα, διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά, μέλος της ερευνητικής ομάδας που περιγράφει το νέο είδος στην επιθεώρηση «Journal of Vertebrate Paleontology».


O δράκος του Τσιγιάνγκ είχε μήκος γύρω στα 15 μέτρα και έζησε στα τέλη της Ιουράσιας περιόδου πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια.Ανήκει σε μια ομάδα δεινοσαύρων που ονομάζονται μαμενχισαυρίδες και είχαν ασυνήθιστα μακρύ λαιμό, ο οποίος αντιστοιχούσε μέχρι στο μισό του συνολικού μήκους του σώματος.

Οι λαιμοί
Τα περισσότερα άλλα σαυρόποδα, ή μακρυλαίμηδες δεινόσαυροι, είχαν λαιμούς που καταλάμβαναν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού τους μήκους. Για άγνωστο λόγο, οι μαμενχισαυρίδες ζούσαν αποκλειστικά στην περιοχή της σημερινής Κίνας. Ίσως ήταν απομονωμένοι γεωγραφικά από τον υπόλοιπο κόσμο και δεν εξαπλώθηκαν σε άλλες περιοχές. Ο δράκος το Τσιγιάνγκ είναι ωστόσο περίεργος ακόμα και για τα δεδομένα των μαμενχισαυρίδων. Οι σπόνδυλοί του ήταν κούφιοι, καθιστώντας το λαιμό του σχετικά ελαφρύ.
Η δομή των σπονδύλων δείχνει επίσης ότι ο λαιμός ήταν μάλλον άκαμπτος και μπορούσε να κινείται περισσότερο πάνω και κάτω παρά δεξιά και αριστερά -περίπου όπως οι γερανοί των εργοταξίων. Το μοναδικό απολίθωμα του δεινόσαυρου εκτίθεται τώρα σε μουσείο του Τσιγιάνγκ.
ΠΗΓΗ
Ο δεινόσαυρος «καμηλοπάρδαλη» Ο δεινόσαυρος «καμηλοπάρδαλη» Reviewed by Unknown on 00:30 Rating: 5
Από το Blogger.