12 ιστορίες που γράφτηκαν στην πλατεία Συντάγματος

Ξέρατε ότι η αρίθμηση των οδών της Αθήνας ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος; Θυμάστε τι στέγαζε το σημερινό κτίριο των Public ή πώς λεγόταν η πλατεία πριν πάρει το σημερινό της όνομα; Έχετε σκεφτεί πόσες σημαντικές στιγμές της ελληνικής Ιστορίας έχουν γραφτεί στο πλακόστρωτο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη; Η μεγαλύτερη αθηναϊκή πλατεία είναι γεμάτη – είτε θετικές, είτε αρνητικές, αλλά σίγουρα ιστορικές – εκπλήξεις, και εμείς τις απαριθμούμε, συγκεντρώνοντας 15 πράγματα που ίσως να μην γνωρίζατε ή να μην θυμόσασταν για αυτή.

Τα κτίρια-ορόσημα της πλατείας

Τα Παλαιά Ανάκτορα
Η σημερινή Βουλή των Ελλήνων δεν είναι παρά το παλάτι που χτίστηκε για τον Βασιλιά Όθωνα. Θεμελιώθηκε το 1836 και κατοικήθηκε για πρώτη φορά την επόμενη δεκαετία. Την θέση των ανακτόρων αποφάσισε ο αρχιτέκτονας του κτιρίου, Φρίντριχ φον Γκαίρτνερ, στην τοποθεσία που τότε ονομαζόταν λόφος της Μπουμπουνίστρας. Μάλιστα, απορρίφθηκαν τρεις εναλλακτικές τοποθεσίες, που σίγουρα θα συνέβαλαν στην μετατόπιση του κέντρου της νέας ελληνικής πρωτεύουσας – οι υπόλοιποι εισηγητές αρχιτέκτονες πρότειναν τον Κεραμεικό, τους πρόποδες του Λυκαβηττού, την Ομόνοια και την Ακρόπολη. Στην τελευταία ιδέα αντιτάχθηκε και ο ίδιος ο Λουδοβίκος, πατέρας του Όθωνα. Ο Βασιλικός Κήπος (ο σημερινός Εθνικός Κήπος) ακριβώς δίπλα διαμορφώθηκε από τον γάλλο κηποτέχνη Φρανσουά Λουί Μπαρώ, με την προσωπική φροντίδα της ίδιας της βασίλισσας Αμαλίας. Στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν τον θρόνο ανέλαβε ο διάδοχος του βασιλιά Γεωργίου, Κωνσταντίνος, αποφάσισε να μεταφέρει τα Ανάκτορα στην κατοικία όπου ήδη ζούσε, το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο στην οδό Ηρώδη Αττικού – γι’ αυτό και έκτοτε το κτίριο της πλατείας ονομάστηκε «Παλαιά Ανάκτορα». Μάθετε περισσότερα για την Ιστορία του κτιρίου στην ιστοσελίδα της Βουλής.

*Μέγαρο Πάλλη
Πρόκειται για το κτίριο που στέκει στην συμβολή της οδού Καραγεώργη Σερβίας και της πλατείας Συντάγματος και τα τελευταία χρόνια στεγάζει τα καταστήματα Public. Το συγκεκριμένο Μέγαρο μετρά ακριβώς έναν αιώνα ζωής, καθώς χτίστηκε στην θέση όπου βρισκόταν ως τότε η κατοικία της οικογένειας Πάλλη. Το κτίριο που την αντικατέστησε θεωρείται σημαντικό δείγμα όψιμου νεοκλασικισμού με εκλεκτικιστικά στοιχεία, ενώ στέγασε το υπουργείο Συγκοινωνιών, τεχνικές σχολές, υποκαταστήματα τραπεζών και, αφού πέρασε αρκετά χρόνια σε αχρηστία, πήρε τον δρόμο για την σημερινή του χρήση ως πολυκατάστημα. Στις «ενδιάμεσες» περιόδους του, το κτίριο αποτέλεσε βάση πολιτικών, από τα μπαλκόνια της οποίας οι μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες έβγαζαν τους λόγους των προεκλογικών ομιλιών τους.

*Μεγάλη Βρεταννία
Το πολυτελές ξενοδοχείο της πλατείας ξεκίνησε από την ιδέα του έλληνα της διασποράς Αντώνη Δημήτριο, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα το 1842 και αποφάσισε να ανοίξει την δική του επιχείρηση. Αγόρασε οικόπεδο απέναντι από τα νεοαναγερθέντα ανάκτορα και έχτισε μια εντυπωσιακή έπαυλη 90 δωματίων την οποία ονόμασε «Stadpalais», μεταφέροντας στην Αθήνα τα πρότυπα του ευρωπαϊκού στιλ. Τρεις δεκαετίες αργότερα, ο Ευστάθιος Λάμψας και ο Σάββας Κέντρος αγόρασαν την έπαυλη και την μετέτρεψαν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», που εντυπωσίασε τους Αθηναίους με την άνευ προηγουμένου χλιδή του. Στο ξενοδοχείο έχουν διαμείνει μεταξύ άλλων ο Χίτλερ και ο Ρόμελ την παραμονή της εισβολής τους στην Σοβιετική Ένωση, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, τον οποίο το ΕΑΜ λέγεται ότι σκόπευε να δολοφονήσει, έχοντας τοποθετήσει εκρηκτικά στο υπόγειο του κτιρίου – σχέδιο που ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή – ο Μακάριος της Κύπρου, που έβγαλε λόγο εκεί λίγο μετά την απόπειρα δολοφονίας του και την τουρκική εισβολή και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος διέμεινε στην βασιλική σουίτα επί τέσσερις μήνες, σχηματίζοντας κυβέρνηση μετά την πτώση της Χούντας και την επιστροφή του στην Ελλάδα.



ΠΗΓΗ
12 ιστορίες που γράφτηκαν στην πλατεία Συντάγματος 12 ιστορίες που γράφτηκαν στην πλατεία Συντάγματος Reviewed by Unknown on 19:00 Rating: 5
Από το Blogger.