Όταν δείτε τι βρήκαν οι γιατροί στο μάτι αυτού του νεαρού θα πεταχτείτε από την καρέκλα σας.


Όταν δείτε τι βρήκαν οι γιατροί στο μάτι αυτού του νεαρού θα πεταχτείτε από την καρέκλα σας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τρομακτικά τα μεγάλα και δηλητηριώδη ζώα. Κι έχουν δίκιο, αλλά όχι απόλυτο! Βλέπετε υπάρχουν κι άλλα, πολύ μικρότερα πλάσματα που θα πρέπει να φοβόμαστε. Όπως για παράδειγμα το “αφρικάνικο μάτι”, ένα τρομερό μικροσκοπικό σκουλήκι!
Γνωστό κι ως Loa Loa, αυτό το σκουλήκι ζει στις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Και μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται ακίνδυνο, αλλά δεν είναι! Το αντίθετο μάλιστα! Το εν λόγω παράσιτο μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο! Γίνεται ο εφιάλτης τους!


Έτσι φαίνεται το “αφρικάνικο μάτι” στο μικροσκόπιο. Δε σας γεμίζει το μάτι, έτσι; Κάνετε όμως λάθος υποτιμώντας το!

Οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν ξενιστές του σκουληκιού αν έρθουν σε επαφή με ένα συγκεκριμένο είδος αλογόμυγας που ενδημεί στην Αφρική. Το εν λόγω έντομο είναι και στη φωτογραφία που σας παραθέτουμε πιο κάτω.
Οι προνύμφες του σκουληκιού μεταφέρονται από τα τσιμπήματα της μύγας και αναπτύσσονται με το αίμα του θύματος τους. Συνήθως, εντοπίζονται κάτω από το δέρμα και μετακινούνται σε όλο το σώμα. Τις περισσότερες φορές, το θύμα δεν ξέρει καν που βρίσκονται τα σκουλήκια. Το αντιλαμβάνεται από το πρήξιμο και τον πόνο που προκαλεί η υποδέρμια μετακίνηση τους.

Τα σκουλήκια δεν εντοπίζονται πριν φτάσουν στο μάτι του ξενιστή τους. Έτσι δικαιολογείται και το όνομα τους!

Κατά την κίνηση του μέσα στο μάτι δεν εμποδίζει την όραση. Προκαλεί όμως πόνο κι ερεθισμό!

Ευτυχώς υπάρχει θεραπεία για τη συγκεκριμένη μόλυνση. Η φαρμακευτική διαιθυλοκαρβαμαζίνη (DEC) είναι η συνήθης αγωγή που δίνουν οι γιατροί. Σε ακραίες περιπτώσεις ο ασθενείς χειρουργείται για να αφαιρεθεί το σκουλήκι.

Το “αφρικανικό μάτι” εντοπίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις περιοχές της Δυτικής Αφρικής. Οι κάτοικοι το γνωρίζουν καλά! Υπολογίζεται μάλιστα πως μέχρι σήμερα έχουν μολυνθεί περίπου 12 με 13 εκατομμύρια!
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σκεφτείτε κάτι τρομακτικό, να θυμηθείτε πως το μέγεθος δεν παίζει ποτέ σημαντικό ρόλο. Ακόμη κι ένα μικροσκοπικό σκουληκάκι μπορεί να κάνει ζημιά…
ΠΗΓΗ
Όταν δείτε τι βρήκαν οι γιατροί στο μάτι αυτού του νεαρού θα πεταχτείτε από την καρέκλα σας. Όταν δείτε τι βρήκαν οι γιατροί στο μάτι αυτού του νεαρού θα πεταχτείτε από την καρέκλα σας. Reviewed by Unknown on 22:00 Rating: 5
Από το Blogger.