Αστικοί λαχανόκηποι: η WWF στα ίχνη των bostanistas

Η ιδέα για το bostanistas μας ήρθε όταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα μποστάνι στην ταράτσα. Η αρχική ιδέα ήταν η αστική κηπουρική και γεωργία αλλά πολύ σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μας φτάνει ο ένας κρίκος της αλυσίδας. Θέλουμε να βάλουμε το μυαλό και τα χέρια μας να δουλέψουν διαφορετικά, να μάθουμε καινούργιες τέχνες και να θυμηθούμε τις παλιές. Και κάπως έτσι, με αυτό το μανιφέστο, ξεκίνησαν οι μικρές και μεγάλες καλλιέργειες, από μια μικρή γλάστρα με αλόη ή μια ζαρντινιέρα με αρωματικά δίπλα στο παράθυρο ως μποστάνια μέσα σε σάκους ή σε απλωμένους, ζηλευτούς ταρατσομπαξέδες όπως αυτός. Κι επειδή το τραπέζι είναι η κατάληξη του μποστανιού, το ρίξαμε και στη μαγειρική.
Photo: realtimefarms.com Photo: realtimefarms.com
Στα ίχνη των bostanistas και της αστικής κηπουρικής, η WWF έδωσε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα έρευνα της Public Issue με στοιχεία ενθαρρυντικά πως όλοι μπορούμε να γίνουμε «Κηπουροί στην πόλη» και να τραφούμε υγιεινά, καθαρά και φθηνά.
Αισιόδοξο το γεγονός πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ένας στους δύο κατοίκους των άστεων γνωρίζουν έστω τα βασικά για τους αστικούς λαχανόκηπους, με τους νέους, ηλικίας 18 ως 34, να παραμένουν οι πλέον ενημερωμένοι. Το 62% αντιμετωπίζει μάλιστα πολύ θετικά το ενδεχόμενο να στήσει τον δικό του κήπο με φρούτα, λαχανικά ή βότανα και αρωματικά.
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη: ένας στους δύο Έλληνες δεν έχει δοκιμάσει ποτέ να καλλιεργήσει λαχανικά, βότανα ή φρούτα σε κήπο ή βεράντα του σπιτιού του προφασιζόμενος την έλλειψη χώρου, χρόνου και γνώσης. Μα δείτε το μποστάνι της πρωτάρας Αλέκας Κυφιώτη, που ξεκίνησε μόλις από μια σακούλα στο μπαλκόνι της στο Χαλάνδρι - όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε!
Επίσης, παρά την ευκολία και τη χρησιμότητα ενός κάδου κομποστοποίησης (δεν το λέω εγώ, μα ο έμπειρος γεωπόνος Κώστας Λιονουδάκης στο σχετικό κείμενό του), εννέα στους δέκα πολίτες δεν διαθέτουν τέτοιο κάδο για τα οργανικά τους υπολείμματα (το 91%, δηλαδή, μιλώντας με ποσοστά). Και όμως, είναι πολλαπλώς χρήσιμος: το κομπόστ, εκτός από πολύτιμο οργανικό λίπασμα, γίνεται συγχρόνως και εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό.
Τα ωφέλη την ενασχόλησης με την καλλιέργεια, τα επαναλαμβάνουμε στο bostanistas.gr σχεδόν καθημερινά: εύγευστη τροφή, πιο υγιεινή και καθαρή, εργασία αγχολυτική πρώτης τάξης (Δρόμο της νιότης ονομάζει τον κήπο της η Καλή Δοξιάδη), ευκαιρία για πειραματισμούς με νέες ποικιλίες, συνεχείς δοκιμές, παρατήρηση και αναγνώριση των εποχών μέσα από το μεγάλωμα των φυτών, τα συνοψίζει ωραία όλα εδώ ο ευρηματικός Άντυ Παξινός. Κοντά στον νου κι η γνώση: μαθαίνουμε να αξιοποιούμε το βρόχινο νερό µε ειδικές υδροπονικές τεχνικές που το κατακρατούν. Και πάλι ο Άντυ μας δείχνει πώς πρέπει να το συγκεντρώνουμε, είναι το πλέον ωφέλιμο νερό για τα φυτά μας.
Πάμε κι ένα βήμα παραπέρα: όλες οι φυτεµένες επιφάνειες, μπαλκόνια και ταράτσες, που παρέµεναν στείρες, φαλακρές και πολλαπλασίαζαν τη ζέστη, γεμισμένες πια με φύλλα και μικρά δεντράκια δροσίζουν ολόκληρη τη γειτονιά.
Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2015, η WWF, στο πλαίσιο του προγραμμάτος “Καλύτερη Ζωή”, προσκαλεί τους πολίτες σε μια σειρά βιωματικών δράσεων που θα δείξουν ότι όλοι μπορούν να γίνουν επίμονοι κηπουροί εντός πόλης. Επιτόπια εργαστήρια, επισκέψεις σχολείων σε επιλεγμένους λαχανόκηπους, ένας καταπράσινος φωτογραφικός διαγωνισμός και μια πρωτότυπη εκδήλωση αφιερωμένη στους αστικούς λαχανόκηπους, σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη, όλα ανοιχτά σε αρχάριους, εκπαιδευόμενους αλλά και πεπειραμένους κηπουρούς.
Για τους «Κηπουρούς στην πόλη» μάθετε περισσότερα εδώ.
Λαχανάκια Βρυξελλών ή λαχανάρες Πατησίων; Καροτάκια από το τσουβάλι, λοιπόν, ή από τη γλάστρα στο μπαλκόνι; Ιδού και το αισιόδοξο video της καμπάνιας:

πηγη
Αστικοί λαχανόκηποι: η WWF στα ίχνη των bostanistas Αστικοί λαχανόκηποι: η WWF στα ίχνη των bostanistas Reviewed by Unknown on 12:56 Rating: 5
Από το Blogger.