Ανακαλύφθηκε αρχαίο υπερηφαίστειο στον Άρη

Ο κρατήρας Siloe Patera στον Άρη, σύμφωνα με νέες έρευνες, είναι το καταρρέον κέντρο ενός τεράστιου ηφαιστείου.
Οι επιστήμονες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος έχουν βρει νέα στοιχεία που υποδηλώνουν που δείχνουν ότι στον Άρη θα μπορούσαν να έχουν λάβει χώρα αποκαλυπτικές εκρήξεις ενός υπερηφαιστείου.
Με 40 χιλιόμετρα διάμετρο και με μέγιστο βάθος 1.750 χιλιομέτρων ο κρατήρας Siloe Πατέρα δεν θα μπορούσε να μοιάζει με ηφαίστειο με την πρώτη ματιά, αλλά αναλύοντας τις νέες φωτογραφίες από τους επιστήμονες από το σκάφος Mars Express, τώρα πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε από αρχαία έκρηξη υπερηφαιστείου.
Σε αντίθεση με το τυπικό κωνικό σχήμα που τείνει να χαρακτηρίζει ένα ηφαίστειο, τα υπερηφαίστεια αφήνουν μια μεγάλη τρύπα στο έδαφος, λόγω της τεράστιας έκρηξης.
Ένας δεύτερος μικρότερος κρατήρας μέσα στον μεγαλύτερο θα μπορούσε επίσης να είχε «δώσει» και άλλες εκρήξεις.
«Ένας αριθμός από κρατήρες έχουν εντοπιστεί στην περιοχή Arabia Terra που θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν μια οικογένεια αρχαίων υπερηφαιστείων,» έγραψε στην ιστοσελίδα της η ESA.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έκρηξη που δημιούργησε τον κρατήρα, έγινε πριν από περίπου τρία δισ. έτη και θεωρούν ότι το υπόγειο ηφαίστειο που την προκάλεσε έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα του Γέλοουστοουν.
ΠΗΓΗ
Ανακαλύφθηκε αρχαίο υπερηφαίστειο στον Άρη Ανακαλύφθηκε αρχαίο υπερηφαίστειο στον Άρη Reviewed by Unknown on 23:30 Rating: 5
Από το Blogger.