Γιατί συνταγογραφώ στους ασθενείς μου πράσινους χυμούς

Γιατί συνταγογραφώ στους ασθενείς μου πράσινους χυμούς
Άρθρο του δρος Joel Kahn
Στη ζωή μου έχω κάνει αρκετά και διαφορετικά πράγματα. Τα τελευταία 25 χρόνια έχω αναλάβει έναν μεγάλο αριθμό ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα και είμαι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Γουέιν, τη μεγαλύτερη Ιατρική Σχολή στις ΗΠΑ.
Επίσης, ενημερώνω το ευρύ κοινό μέσα από άρθρα, βίντεο και τηλεοπτικά μηνύματα. Έχω δικό μου εστιατόριο με βάση τη φυτική διατροφή στα προάστια του Ντιτρόιτ, ενώ όλες μου οι προσπάθειες εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό: να διαδοθεί το μήνυμα ότι η υγεία ξεκινά από τη διατροφή.
Έχω ενσωματώσει χυμούς φρούτων και λαχανικών στη δική μου διατροφή όλα αυτά τα χρόνια και έχω συμβουλέψει πολλούς ασθενείς μου να κάνουν το ίδιο. Στο Γουέιν πρέπει να διδάσκω την ιατρική με τρόπο που να μπορεί να υποστηρίζεται από έρευνες και από την ανθρώπινη φυσιολογία.
Μπορώ να επηρεάσω το τμήμα Ιατρικής προκειμένου να υποστηρίξει αυτή την πρακτική παρασκευής χυμών; Δεν υπάρχει – ακόμη – κάποια τυχαιοποιημένη μελέτη που να αφορά τους φρέσκους πράσινους χυμούς έναντι των εικονικών φαρμάκων και που να υπόσχεται υγιέστερες αρτηρίες ή μιτοχόνδρια. Αλλά επιμένω ότι η κατανάλωση χυμών που περιέχουν λαχανικά και φρούτα – ιδιαίτερα μη παστεριωμένα προκειμένου να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά – αποτελεί μια καλή συνήθεια. Ας ρίξουμε μια ματιά στους λόγους.
1. Οι Αμερικανοί ενήλικες δεν καταναλώνουν αρκετά λαχανικά και φρούτα
(Σας φαίνεται περίεργο;) Από όλες τις υγιεινές συνήθειες που συνιστώνται από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας με σκοπό να επιτευχθεί μια βελτίωση ενός ποσοστού 20% στη συνολική υγεία της καρδιάς μέχρι το 2020, αποτυγχάνουμε παταγωδώς στην επίτευξη της ιδανικής διατροφής. Για παράδειγμα, περίπου το 20% των Αμερικανών ενηλίκων καπνίζουν, μόνο οι μισοί ασκούνται τακτικά και ενώ το 30% έχει το ιδανικό σωματικό βάρος, λιγότερο από το 1% διατηρεί μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα. Ο στόχος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας είναι να αυξηθεί το ποσοστό στο επιβλητικό 1,2% μέχρι το 2020. Πόσο απογοητευτικό!
2. Τα παιδιά στην Αμερική δεν καταναλώνουν επίσης αρκετά λαχανικά και φρούτα
Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών έδειξαν μηδενική αύξηση κατά την τελευταία δεκαετία στον αριθμό των ημερήσιων μερίδων λαχανικών που καταναλώνονται από τα παιδιά. Καμία ομάδα από όσες μελέτησαν δεν έφτασε τον στόχο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας της 1,1 μερίδας λαχανικών ανά 1.000 θερμίδες. Το θετικό τουλάχιστον είναι ότι η κατανάλωση φρούτων αυξήθηκε ελαφρώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 χρόνων.
3. Η αναλογία καλίου και νατρίου χρειάζεται επαναπροσδιορισμό
Η διατροφή δυτικού τύπου περιέχει πάρα πολύ νάτριο και ιδιαίτερα στα επεξεργασμένα τρόφιμα και είναι ελλιπής σε κάλιο. Αυτή η αναστροφή της φυσιολογικής αναλογίας που υπάρχει στις ολοκληρωμένες τροφές και τη φυτική διατροφή οδηγεί σε υπέρταση και περιφερική αρτηριακή νόσο. Τα λαχανικά προσφέρουν ένα μέσον για την αποκατάσταση αυτής της αναλογίας σε μια πιο φυσιολογική ισορροπία.
4. Έχουμε μια διατροφή ελλιπή σε μαγνήσιο
Το μαγνήσιο αποτελεί βασικό παράγοντα για περισσότερα από 300 ένζυμα στο σώμα και είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιά, τον εγκέφαλο, το αναπνευστικό και αναπαραγωγικό σύστημα και την υγεία του πεπτικού συστήματος. Εκτιμάται ότι πάνω από το 80% των Αμερικανών ακολουθούν καθημερινά μια διατροφή χωρίς αρκετό μαγνήσιο. Τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιες πηγές μαγνησίου και η αύξηση της πρόσληψής του θα βελτιώσει τη γενική υγεία μας.
5. Ακόμη και η κατανάλωση χυμού κακής ποιότητας έχει οφέλη για την υγεία
Παρ’ όλο που δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές μελέτες σχετικά με τους χυμούς ψυχρής έκθλιψης, πολλοί έχουμε δει βελτιώσεις στις κλινικές μας. Ωστόσο, ακόμη και οι χυμοί που παράγονται υπό ακατάλληλες συνθήκες έχει αποδειχτεί ότι ενισχύουν το ποσοστό των αντιοξειδωτικών, βοηθούν στην απώλεια βάρους και μειώνουν την πίεση του αίματος.
Τα επιστημονικά δεδομένα που έχω αναθεωρήσει θα ενισχύσουν τους ισχυρισμούς μου στους συναδέλφους μου στο Πανεπιστήμιο όσον αφορά την κατανάλωση χυμών φρέσκων λαχανικών και φρούτων ως τρόπο απόκτησης καλύτερης συνολικής υγείας για τους ενήλικες και τα παιδιά. Οι χυμοί είναι μια μέθοδος για να τροποποιηθεί η θλιβερή κατάσταση της διατροφής δυτικού τύπου με την αποτελεσματική ενίσχυση πρόσληψης βιταμινών, αντιοξειδωτικών, μετάλλων και φυτοθρεπτικών συστατικών.
Πάντα προσπαθώ να παρακινώ τους ασθενείς μου να καταναλώνουν όσο το δυνατόν περισσότερες ολοκληρωμένες φυτικές τροφές σε καθημερινή βάση (ωμές και μαγειρεμένες) και χυμούς προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη υγεία και μακροζωία σε μια κοινωνία που προωθεί μια διατροφή με επεξεργασμένα τρόφιμα και φτωχή σε θρεπτικά συστατικά. Περιμένω την ημέρα που οι φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών θα αντικαταστήσουν τους λουκουμάδες και το μπέικον.
πηγη
Γιατί συνταγογραφώ στους ασθενείς μου πράσινους χυμούς Γιατί συνταγογραφώ στους ασθενείς μου πράσινους χυμούς Reviewed by Unknown on 12:20 Rating: 5
Από το Blogger.