Σαρανταποδαρούσα από την «κόλαση» κρύβεται στα βαθύτερα σπήλαια


Κρύβεται σε μερικά από τα βαθύτερα σπήλαια του κόσμου γιαυτό εύστοχα ονομάστηκε η σαρανταποδαρούσα «Άδης», που μόλις ανακαλύφθηκε στην Κροατία.
Η σαρανταποδαρούσα, στην οποία οι επιστήμονες έδωσαν το όνομα του Έλληνος Θεού του κάτω κόσμου, είναι ένας κορυφαίος θηρευτής σε σπηλιές που βρίσκονται σχεδόν 1500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης.
«Όταν είδα για πρώτη φορά αυτό το πλάσμα με την εντυπωσιακή εμφάνιση του, αμέσως κατάλαβα ότι είναι κάτι νέο και μέχρι τώρα απροσδιόριστο … είδος,» είπε ο επικεφαλής καθηγητής Pavel Stoev του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, της Σόφια της Βουλγαρίας. Ο Stoev σημείωσε ότι η σαρανταποδαρούσα είναι προσαρμοσμένη απόλυτα στο περιβάλλον των σπηλαίων.

Σύμφωνα με το discoverynews, η σαρανταποδαρούσα, Geophilus hadesi, βρέθηκε σε τρεις σπηλιές στο βουνό Βελεμπίτ της Κροατίας. Το σύστημα σπηλαίων του Lukina JAMA-Trojama κατατάσσεται στη 15η θέση των βαθυτέρων σπηλαίων στον κόσμο.
Μέσα στο σκοτεινό και μυστηριώδες βιότοπο των σπηλαίων, η σαρκοβόρα σαρανταποδαρούσα «Άδης» κυνηγά τη λεία της (έντομα δηλαδή ως επί το πλείστων.) Να σημειώσουμε ότι οι σαρανταποδαρούσες δεν είναι έντομα, επειδή έχουν περισσότερα από έξι πόδια. Ωστόσο, ταξινομούνται ως αρθρόποδα, τα οποία περιλαμβάνονται εν τέλει στα είδη των εντόμων, όπως οι αράχνες και τα καρκινοειδή.
Η σαρανταποδαρούσα «Άδης», σε αντίθεση με τις σαρανταποδαρούσες που μπορείτε να δείτε στον κήπο σας, έχει μεγαλύτερο μέγεθος, μεγαλύτερες κεραίες και νύχια των ποδιών. Όλα είναι προσαρμοσμένα για τη ζωή σε τεράστια βάθη. Η σαρανταποδαρούσα έχει επίσης ισχυρά σαγόνια και αδένες με δηλητήριο. Αν η σαρανταποδαρούσα πιάσει ένα θήραμα με τα νύχια της, μετά μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει ένα θανατηφόρο δάγκωμα.
Ένα νέο ακόμα είδος σαρανταποδαρούσας, που ονομάζεται Περσεφόνη, βρέθηκε επίσης σε μεγάλα βάθη σπηλαίων.
Σε αυτούς τους βαθύτερους υπόγειους κόσμους, βρίσκεται το επόμενο πεδίο εξερεύνησης της επιστήμης, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πολύ λίγα σχετικά με τα είδη που κατοικούν εκεί κάτω. Ταξιδεύοντας σε τέτοια βάθη είναι μια πρόκληση, καθιστώντας τις ανακαλύψεις των ειδών «Άδης» και «Περσεφόνη» αξιοσημείωτες ανακαλύψεις.
«Το εύρημα αυτό έρχεται να αποδείξει για άλλη μια φορά πόσο λίγα γνωρίζουμε για τη ζωή στα σπήλαια» είπε ο Stoev.
ΠΗΓΗ
Σαρανταποδαρούσα από την «κόλαση» κρύβεται στα βαθύτερα σπήλαια Σαρανταποδαρούσα από την «κόλαση» κρύβεται στα βαθύτερα σπήλαια Reviewed by Unknown on 09:00 Rating: 5
Από το Blogger.