Ο λόγος, για το σαφράν ή τον «κόκκινο χρυσό» όπως αλλιώς λέγεται ένα από τα σπανιότερα και πιο πολύτιμα μπαχαρικά παγκοσμίως , που παράγεται στο Μακεδονικό κάμπο με τιμή πώλησης που μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ το κιλό!
Είναι πανάκριβο όχι επειδή είναι σπάνιο, αλλά επειδή η συγκομιδή του είναι πάρα πολύ δύσκολη και χρονοβόρα και γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια.
Ο κόκκινος Ελληνικός κρόκος Κοζάνης, το αγνό αυτό προϊόν της Ελληνικής γης, κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο. Το πολύτιμο αυτό μπαχαρικό, δίνει μία ιδιαίτερη γεύση και χρώμα στο φαγητό, στα ροφήματα, στα ποτά, στα τυροκομικά και σε αμέτρητες άλλες εφαρμογές.
Το σαφράν έχει κι άλλες χρήσεις πέρα από τη μαγειρική. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία. Τα αποτελέσματα του κρόκου έχουν πλέον επικυρωθεί και από την επιστήμη για αυτό πολλές εταιρίες καλλυντικών το συμπεριλαμβάνουν στα προϊόντα ομορφιάς τους. Τα καροτενοειδή τα οποία και περιέχει δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και τις εξουδετερώνουν καθιστώντας το σαφράν έναν δυνατό σύμμαχο για τη καταπολέμηση του πρόωρου γήρατος. Για όλα τα παραπάνω οι ερευνητές δικαίως απέδωσαν στο σαφράν τον χαρακτηρισμό «ελιξήριο».
Μερικές από τις θεραπευτικές του ιδιότητες είναι οι παρακάτω :
- Μειώνει τον πυρετό
- Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα, δεδομένου ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
- Είναι αποτελεσματικό για όσους πάσχουν από αϋπνία, καθώς αποτελεί ένα ήπιο ηρεμιστικό (μία πρέζα σαφράν με ζεστό γάλα)
- Βοηθά ως εκχύλισμα στην απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη που έγινε το 100% των γυναικών που πήραν συμπλήρωμα εκχυλίσματος σαφράν ανέφεραν ότι μειώθηκε το αίσθημα της πείνας
- Είναι αντικαταθλιπτικό, καθώς επηρεάζει τη δραστικότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο
- Αντιστρέφει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης της όρασης που ταλαιπωρεί τους ηλικιωμένους. Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα διαπιστώσει τα οφέλη του σαφράν για τα μάτια.
invitromagazine.gr
Ποιο είναι το ακριβότερο φυσικό ελληνικό προϊόν ομορφιάς και μακροζωίας στον κόσμο;
Reviewed by olablogs
on
09:30
Rating: